A nagyi fordrászától a rosszullétig - illatosítókat teszteltünk

Sokan használnak légfrissítőket, illatgyertyákat és hasonló dolgokat, hogy különleges illatot teremtsenek a lakásukban, vagy csak egyszerűen semlegesítsék a kellemetlen szagokat. Léteznek a mellékhelységekbe tervezett verziók is, illetve olyanok is, melyeket szagsemlegesítőnek neveznek. 

Ezért is vettünk párat, hogy kipróbáljuk, milyen választásuk van a szagosításra vágyóknak, valamint hogy teszteljük a kollégák orrát - és hogy utat vágjunk a termékeket elnevező kreatívok lelkének költői és néha érthetetlen világába.. Az első ugyanis, amivel szembesültünk, hogy az illatok nevei manapság már véletlenül sem rózsa, frézia, fenyő, esetleg zöld tea, hanem bonyolult és rejtélyes szókapcsolatok, ami alapján sosem találná ki, épp milyen illatot is visz haza.

Mert tegye fel a kezét, aki tudja, hogy milyen illatú egy bársonyos teaparti, vagy egy türkiz oázis? Nekünk se sikerült eltalálnunk, ezért arra kértük a kollégákat, írják le, milyen illat jut eszükbe. Hátha az illatosítók egyik új szériája már a Délutáni Kutyasétáltatás néven kerül az üzletekbe.

MG 7406

1. Air Wick Life Scents illatgyertya: Firewood + Orange Warm Cinnamon  (kandalló és meleg narancsos fahéj)   

MG 7417

A kollégák láttak benne fahéjás fantáziát, punnyadt délutánt, volt aki elég sokat írt róla. Szerinte "vécéillatosító szaga van, haza akartam vinni de így már nem is kell". "Borzasztó és nem is tudom milyen szag:( talán vanília? Nagyon édes". Más szerint viszont kifejezetten "maszkulin illat. Undi, olcsó férfi parfüm". Megintcsak más viszont virágra asszociált és a "Meghitt otthon" fantázianevet adta neki. Egy rossz tapasztalatokkal rendelkező kollégánk szerint "kellemes illata van, de ilyen gyertyáktól én már félek. Egyébként édeskés gyümölcs, bár egy kicsit virágos illata van. Név, amit adnék neki: Tél esti forralborozás".

2. Denk mit mini spray Flower Fantasy (virág fantázia) illat 

MG 7422

Nem egyszerű, mert ez bármi lehet, és a tájékoztató magyarul semmilyen eligazítást se ad. Ezért volt aki a klasszik virágos vécéillatra asszociált és a debreceni virágkarnevált érezte bele, más szerint "nagyon érdekes szag, ízlik, gyerekparfüm lehetne vagy fürdőhab". "Kékszagú, ami kb. annyit tesz h kékszínű virágok keveredése a jázminnal" - írta valaki, más szerint viszont teavirág illata lehet. "Nem tudom, hogy van-e egyáltalán ilyen virág, lehet, hogy csak most találtam ki. "Ha nevet kellene neki adni, akkor tavaszi játszótér név lenne"- írta gyermeklelkű (vagy kisgyerekes) kollégánk, más pedig a "frissen teregetett tavaszi napfényt" érezte bele, bármi is legyen az.

3. Air Wick Pure Cseresznyevirág 

MG 7428

Kakkutojásként hagytuk benne, hogy kiderüljön mennyire jó az orrunk. Ehhez képest volt, aki "Sárgadinnyés aranyéletre" asszociált, más viszont azért kiszúrta a kellemes, virágos illatot és "Ábrándos reggel" névvel tudta azonosítani. Más szerint "a Nagyi cseresznyelikőrjére emlékeztet", és van, aki szerint valami drága tusfürdő vagy szappan lehet ilyen "Luxus kényeztetés" névvel. Más viszont orgona és jázmin illatot vélt felfedezni, hozzátéve, hogy "isteni az illat".

4. Air Wick Berry Cool winter (Téli fagyos gyümölcs) spray 

 
MG 7431
Alapvetően nem értettük mi az a téli fagyos gyümölcs, de biztos van ilyen illataroma a vegyszernagykerben. Ehhez képest van, aki karácsonyi vásárt érzett naranccsal, fahéjjal és almás rétessel, és hozzátette, hogy bár elsőre tetszik neki, de lehet, hogy hosszútávon nem bírná. Más egyszerűen annyit írt: "Wunderbaum autóillatosító wannabe". Más nosztalgiázott: "Gyerekkoromban volt egy radírom, annak volt ilyen szaga, úgyhogy imádom, de csak mert arra emlékeztet". További vélemények szerint "fahéjas talán és vaníliás", megint más pedig egy csavarral egyenesen mentolos légfrissítőt érzett bele.

5. Profissimo Raum Duft - illatjelölés nélkül

 
MG 7415
Bevalljuk, nem tudjuk, hogy ez most illat, vagy szagmentesítő, de határozottan volt érezhető illata. Nem jó, tegyük hozzá, de legalább pillanatok alatt felszívódott a közös helyiségből. "Közelebbről meg nem határoztató maradék aromák összessége. Nagyon nem jó, olyan mintha laboratóriumba költöztem volna, vagy valami ipari felmosó. A neve lehetne Frissen mosott padló a kémialaborban" írta egyik tesztelőnk. A meghatározhatatlan illat érdekes végletekbe hajszolta a véleményezőket: "Elhánytam magam annyira gusztustalan"- írta egyikük, másnak viszont "tavaszi felhőket idézett a Duna-parton". Kedvencünk mindenképp a "Nagymamám a fodrászánál" névjavaslat volt.

6. Glade illatgyertya - Velvet tea party 

 
MG 7424
Na milyen illata van egy bársonyos teapartinak? Egyáltalán, milyen illata van egy teapartinak? Mi nem jöttünk rá, mivel teaillata egyáltalán nem volt ennek a mécsesnek, ezért is érezhette valaki benne az illatos radírt. "De egyébként van egy kis molyirtós beütése is" - tette hozzá. "Frissen kibontott gumicukor" - írta más. Van, aki szerint "mivel lila a szaga, talán ibolya lehet, de már szédülök:( bár a többinél jobb!!!" véste a papírra ájulás előtt.

7. Denk mit mini spray Cotton Breeze (Pamut frissesség) 

 
MG 7421
Ennek nincs illata, vagy legalábbis nem érezhető, éppen ezért a "Csendes Elegancia" fantázianevet adnám neki - méltatta valaki udvariasan. "Gyöngyvirág!!!!!!!! Nem lehet más" - kiáltott fel egy másik kollegina. Van aki öblítő illatot érzett benne, más trópusi erdőt. 

8.Air Wick elektromos légfrissítő - Turquiese Oasis  (Türkiz Oázis illat)

 
MG 7411
Nem tudjuk, mit szednek az AirWicknél, de mi is kérünk. Mi az, hogy türkiz oázis? És mi az, hogy "uszadékfa, tengeri spray és meleg fuvallat" is az illat részei? Nekünk csak a tenger volt meg, az is máshogy: "Na, ez az az illat, amitől az autóban két fékezés és egy kanyar után hányok, miközben nem vagyok tengeribeteg, egyszerűen csak felfordul ettől a gyomrom. Neve: Kalandos Autózás". Volt, aki nem lacafacázott, csak annyit írt: "Nagymamám lábszaga." Más "Kókuszos Álmot" érzett a legjobb névjavaslatnak, és volt aki csak vaníliát érzett benne. A nosztalgia megint előtört: "Volt egy exem, ilyen szaga volt, már akkor is hánytam tőle. Pasiszag, olcsó parfüm és izzadság vegyítve" - részletezte. A pasit nem irigyeltük. 

9. Glade spray - Fresh Mountain Morning  (friss hegyi reggel illat) 

 
MG 7423
"Sima WC illatosító. Ilyet szoktak hegyi levegőnek vagy óceán frissességnek hívni." "Nagymamám szekrénye." "Műcitrus, ráadásul a számba fújtam." "Magnólia mező"  "Citrus és vécéillatosító. Soha nem fújnám be vele a lakást" - amint látszik, a végére mindenkiből elfogyott a kreativitás. Eddigre legalább ketten panaszkodtak fejfájásra is, amit feltehetően az illatáradat, valamint az asztal túlfelén zajló halteszt kettőssége okozott. 
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra