Ezek nélkülözhetetlenek az ideális hálóba

A hálószoba az a terület, ahová pihenni, feltöltődni térünk vissza minden este. Ezért is érdemes a kialakítására különös figyelmet szentelni.

Ágy

Tagadhatatlanul az egyik legfontosabb részlete a hálónak a megfelelő ágy. A kiválasztásánál nemcsak a méretére és a megjelenésére kell figyelni: a magassága, és persze az ágyrács, illetve a matrac sem mindegy, milyen puha, kemény, vagy éppen mennyire követi a rajta fekvő alakját. A megfelelő pihenés érdekében mindenképpen fontos, hogy a matrac légáteresztő legyen, hiszen a sok izzadás nyugtalanná teszi az alvást. Legalább ilyen fontos az is, hogy az igényeinek megfelelő matracot válasszon. Nem lesz nehéz, a piac elképesztő mennyiségű matraccal áraszt el minket a kókusztöltetűtől a rugóson keresztül egészen a hideghab memóriamatracokig. Hogy melyiket választja, az valóban csak az egyedi igényektől függ, hiszen nem mindenki szeret egyforma puhán vagy keményen aludni.

GettyImages-501411092
The Washington Post

Azonban arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ha az ágyrács már rugós, akkor a matrac ne legyen az, mert az már sok lesz a jóból. Ugyanez igaz a memóriahabra is: ha az ágyrács rugós, akkor a matrac nem képes olyan tökéletesen ellátni a feladatát, amitől az egész felesleges pénzkidobássá válik, tekintve, hogy ezek a matracok nem kifejezetten olcsóak.

Színek, kiegészítők

A vörös a szenvedély színe, így elsőre jó ötlet lehet a hálóba, de ugyanakkor nyugtalanító szín is, így a pihenéshez nem biztos, hogy mindenkinek ideális. A háló színe ugyanis nagyban hozzájárul a pihenéshez, így körültekintően kell megválasztania azt.

„A hálóban is használhatunk szinte bármilyen színt, ami tetszik, de fontos figyelni a színek egyensúlyára. Kerüljük, hogy kizárólag erőteljes, sötét, markáns színek kerüljenek a hálószobába, azonban használhatjuk ezeket bátran egy-egy falszakaszon, textileken, dekorációk esetében.

Egy kicsit „fülledtebb” hangulatú tapéta, ágynemű vagy függöny bátran választható a hálóba, ha mellette használunk nyugodtabb, semlegesebb színeket is” – mondjaZsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Bútorok

Ahhoz, hogy valóban kipihenhesse magát, a hálószobát nem kell telezsúfolni. Persze ez nem mindig megoldható, de a lehetőségekhez mérten érdemes szellősen elrendezni a helyiséget és nem bútorraktárt létrehozni.

GettyImages-490770944
The Washington Post

Ha nincs lehetőség gardrób kialakítására, akkor a ruhásszekrények helyet kaphatnak az előszobában, a nappaliban is, vagy beépítve a hálóban, de fontos, hogy maradjon elég mozgástér, és ne pakolja tele a falakat polcokkal. Ez egyrészt összenyomja a teret, másrészt a rengeteg bútor és más csetresz, amit a szobába zsúfol, nyugtalanító látványával rontja a pihenés minőségét.

„A hálószobában a legfontosabb berendezési tárgy persze az ágy. De fontos az ágy melletti kisbútor, az éjjeli szekrény kiválasztása is – lehet praktikus, dizájnos, merész – hiszen itt tartjuk az alváshoz, pihenéshez kapcsolható tárgyinkat.

Van, aki több könyvet, magazint tart itt, van, aki csak a telefonját, olvasószemüvegét. A saját igényeink szerint válasszuk meg az ágy mellé helyezett bútorokat. A hálóban, vagy a hálóhoz szorosan kapcsolódó gardrób helyiségben tartjuk a ruháink egy részét is – ezért fontos a tároló bútor megválasztása is. Ne legyen túl markáns darab, ne uralkodjon a szobában.

Használjunk inkább semleges színű darabokat, alkalmazzuk az üveget, a tükröt a bútorokon – így elkerülhetjük, hogy ezek uralkodjanak a szobában. Válasszunk inkább egy szép tapétát, ami a szoba éke, dísze lesz” - ajánlja a lakberendező.

Oszd meg másokkal is!
Mustra