A raklapot az építészek is imádják

Nemcsak az olyan költséghatékony építészeti megoldások vannak divatban, mint a bárhova letehető konténerlakások, de a kortárs építészet előszeretettel kísérletezik a szintén olcsó és könnyen beszerezhető raklapokkal is. A hajtás után mutatunk pár példát arra, milyen kreatív és egyszerű módon hasznosították újra a végtelen lehetőséget kínáló raklapot a sivatagi Burning Man fesztiválon, egy melbourne-i ételfesztiválon vagy egy New York-i tervezői kiállítás esetében. Kattintson!

1. A londoni előadótér

A Fourks által tervezett ideiglenes és költséghatékony kör alaprajzú rendezvényközpont a londoni Pleasure Gardensben kapott helyett, ahol az állat- és vadaskerten kívül számos koncertterem és zenepavilon is található. Az építészek a park egyik szimbóluma, a Rotunda előtt kívántak tisztelegni a raklapokból felállított, kirakószerű installációval, amit az ipari korszak innovatív építészeti megoldásai és kreatív anyaghasználata ihletett - írja az architizer.com.

2. Pavilon raklapokból Chilében

A República Portátil tervezőcsapata 2012-ben építette meg a „The Uninhabited Pavilion” (Lakatlan Pavilon) névre keresztelt projektjét az akkori Transmedia „Uninhabited” munka részeként a chilei Concepciónban. Az ideiglenes szerkezetet hét napig tesztelhették a látogatók, az audiovizuális eseményen nemcsak koncerteket lehetett hallgatni, de itt vetítették le a fesztivál egyik legjobban várt rövidfilmjét, a TerkoFilm által forgatott „Uninhabited” című alkotást is.

3. Raklap a New York-i design héten

A Core77 szerkesztői, LinYee Yuan és Ray Hu a 2012-es New York-i design hétre időzítették Core77' All City All Star névre keresztelt öt napos pop-up kiállításukat, melynek belső kialakítását Laurence Sarrazin, Mark Tieszen és Joe McGrath 300 darab raklapból és rétegelt furnér lemezből készítették el. A szervezők a közel 8, 2 milliós metropolisz öt városrészének, Brooklynnak, Manhattannek, Queensnek, Staten Islandnak és Bronxnak a művészeit és azok munkáit mutatták be az érdeklődőknek.

4. Kézműves kávéfarm és sörfőzde Melbourne-ben

A 125 kávéültetvényt, kávékülönlegességeket és kézműves sörfőzdét felvonultató The Urban Coffee Farm and Brew Bar a 2013-as melbourne-i étel- és borfesztiválon debütált, a szállítási konténerekből, ládákból és raklapokból összeállított látványos standot pedig a Hassell Pty Ltd. készítette az eseményre. A tervezők a kávébab különféle életciklusait (hogyan kerül az ültetvényről a ládákba, onnan pedig a csészébe) kívánták tolmácsolni a szupertrendi installációval, amire valószínűleg minden hipszter felkapta a fejét a városban.

5. A Nike által felállított csarnok Isztambulban

Az Urbantainer által 2010-ben tervezett Nike Platform projekt az International Basketball Association World Championship szervezésében épült meg egy megszűnt hajógyárban. A fa raklapokkal, betonnal és építési állványzattal trendivé varázsolt helyen nemcsak kosárlabdameccsek, de egyéb szemináriumok, kiállítások, graffiti versenyek és különféle zenei rendezvények is helyet kaptak már Törökországban.

6. Raklapokból kirakott bábeli torony a Burning Man fesztiválon

A világ egyik legmenőbb fesztiválját 1986 óta rendezik meg a nevadai sivatagban található Black Rock Desert városban. A raklapokból megépített, méhkaptár ihletésű szélbiztos „bábeli tornyot” pedig Sergio Ramirez, Timothy Leung és Brandin Roat húzták fel a sivatag közepére 2009-ben.

7. Napelemek és raklap nyugágy Olaszországban

A Gianluca Milesi által tervezett „The Shadows” és „Mosquito” néven futó, Led világítással és napelemekkel készített projektet a Villa Tittoni parkban megrendezett zenei és építészeti Kernel Fesztivál látogatói tesztelhették le 2011-ben. A tervező elsősorban az egyszerű alapanyagok használatára és a költséghatékonyságra kívánta felhívni a kortárs kreatívosok figyelmét installációjával.

8. Panorámás raklap ház Németországban

A Nuno Pimenta által tervezett „The Hedonist” néven futó projekt egyike volt annak a húsz ideiglenes „Hotel ShabbyShabby” lakhelynek, amit a Mannheimben mutattak be a Theater der Welt nevű fesztiválon 2014-ben. Az újrahasznosított anyagokból készített, egyedülálló élményt és kilátást nyújtó egy szobás teret mindössze 250 euróból, körülbelül 79.249 forintból alakította ki az 1985-ben született tervező.

9. Egyetemi projekt Portlandben

A Portland University School of Architecture tanulói az évente megrendezésre kerülő Pickathlon Zenei Fesztivál filozófiáját követték, mikor 520 darab raklapból tervezték meg és állították fel a rendezvény egyik előadótermét és színpadát 2014-ben. A munkálatokat irányító két professzor arra kérte az egyetem friss diákjait, hogy egy minimális költségvetésből kivitelezhető, környezettudatos és rövid időn belül felállítható ideiglenes szerkezetben gondolkodjanak a tervezés során.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek