Dolgozószoba és nappali egyszerre, funkcióvesztés nélkül

Akik otthonról dolgoznak, tudják, mennyire nem egyszerű elválasztani a munkaidőt a családi élettől. Hiszen ha már otthon vannak, akkor lehet segíteni a gyereknek a leckében, meg lehet főzni az ebédet másnapra, vagy elintézni valami a nagyinak, "hisz úgyis otthon vagy".

shutterstock 319576805

A dolog másik oldala, amikor a dolgozó maga sem képes elszakadni az otthoni teendőktől munka közben: felkel rendet tenni, mosogatni, vagy csak hívogatja a kanapé egy kis pihenésre. Egyik véglet sem jó, hiszen nem halad a munka, és ez a fizetésen is meg fog látszani. Jó megoldás, ha az iroda egy külön helyiségbe kerül, de ez sokszor nem megoldható.

Aktív munka és otthon

Ahhoz, hogy a dolgozó ténylegesen a munkájára tudjon koncentrálni, az kell, hogy a környezete munkakörnyezet legyen. De ha a nappali a kijelölt „munkahely”, akkor az átalakítás nem egyszerű, hiszen a pihenés és a családi élet színterét sem lehet elvenni. A lényeg ebben az esetben is a kompromisszum. A fizikai határok megszabásával úgy érhet el funkciót és kényelmet egyetlen helyiségben, hogy még a tényleges leválasztást sem kell megtennie.

Tökéletes megoldás lehet erre például egy átlátszó könyvespolc, amit kinevezhet az iroda falának. Ráadásul így az iratoknak is lesz elég helyük, és a teret is lezárja valamennyire maga körül, vagyis szeparálódhat. A polc azonban a család képeit, könyveit, emlékeit is hordozza – a szoba másik felének irányába fordítva – így a nappali funkciója sem sérül.

Ha a teret nem akarja így kettévágni, akkor egy alacsonyabb, kétoldalas polccal vagy komóddal is dolgozhat. A szekrény alja az iratoké, így a tetejére kerülhet a tévé. Mögötte az iroda kap helyet, így szeparáltan, mégis a térbe illesztve oldható meg a munkakörnyezet kialakítása.

Praktikum és megjelenés

A fizikai határolás tehát jó megoldás, de az nem mindegy, hogy milyen szempontok szerint választja meg azt a bizonyos határt. Egy függöny is elválasztaná az irodát a nappalitól, de praktikusnak nem igazán lehet nevezni, hiszen csak elrejt, de másra nem igazán alkalmas.

shutterstock 240007711

Azzal is számolni kell, hogy az irodában – főleg az otthon munka esetében – rengeteg dolgot kell tárolni. A papírok, szerződések, cikkek, vagy éppen az elkészült prototípusok, rajzok, termékek helyet igényelnek, méghozzá úgy, hogy közben a nappaliból szemlélve ne káoszt lássunk.

„Számtalan variációból választhatunk, ha térelválasztót szeretnénk lakásunkba. Kérdés, hogy csupán esztétikai értékkel rendelkezzen, vagy funkcionalitásában is praktikus legyen. Ha polcban gondolkozunk rengeteg megjelenés közül válogathatunk, ami ízlésünknek megfelelő. Gondolkozhatunk olyan megoldásokban is, ahol teli falat alkotva, két oldalról pakolható, esetleg egy lépcsőzetes elrendezésű polc is eléri a kívánt hatást.

Érdemes ugyanakkor odafigyelni az arányokra, hogy mekkora térbe mekkora térelválasztót helyezünk, illetve arra, hogy a térelválasztó hangulata ne keltsen zsúfolt hatást a szobában. Szép megoldás lehet egy sínes rendszerben textil, esetleg különböző könnyített fatáblák használata, illetve guruló térelválasztó esetében is mobilisan használhatjuk a teret. Paravánokban is gondolkozhatunk, hiszen sokféle stílusban és anyagban is találkozhatunk egy-egy mutatós darabbal. Választhatunk összecsukhatót is, így nem feltétlenül kell állandó darabnak tekintenünk a térben” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek