Must have szerszámok mindenkinek

Kiszakad, eltörik, hiányzik, laza - csak néhány probléma a ház körül, amit nem lehet szerszámok nélkül megoldani. Na de mi kell egy átlagos háztartásba?

Először is attól függ, hogy házban vagy lakásban lakik, és van-e bármiféle ingerenciája a szerelésre. Ha ez utóbbi áll fenn, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi az amit feltétlenül be kell szerezni, és mi az amit helyettesíteni lehet, bár vészhelyzetben szinte mindent lehet helyettesíteni. 

A gyártók már árulnak női szerszámkészleteket is, ám ezek többnyire kimerülnek annyiban, hogy a szerszámok rózsaszínek, ami valljuk be, 18 éves kor fölött a nők 99 százaléka számára nemhogy menő volna, hanem egyenesen kínos (még ha amúgy a szerszámokkal semmi baj sincs). 

A legegyszerűbb megoldás a multiszerszám, amely minden pasi oldalán ott lóg, aki imád fúrni és faragni. A Leatherman, Gerber és Victorinox egyaránt gyárt ilyen szerszámot, ami úgy néz ki, mint egy jócskán túlméretezett bicska, viszont nem csak kés van rajta, hanem mindenféle háztartásban és a túrázás során használható szerszám. 

Must have darabok

Kalapács

Csavarhúzó (sima/csillag)

Kombinált fogó

Mérőszalag

Fázisceruza

Vízmérték

Sniccer

Fúrógép

A szerszámkészletekkel a legnagyobb baj, hogy van bennük egy csomó felesleges dolog, amihez aztán soha nem nyúl hozzá, míg más dolgok, amik talán elengedhetetlenek, hiányoznak belőle.

Ezeket be lehet szerezni barkácsáruházakban vagy szakboltokban egyaránt, de jó tudni, hogy a nagyon olcsót nem biztos, hogy érdemes megvenni, mert még nem rendszeres felhasználás esetén is csalódás lehet a munka vége. A csavarhúzó hegye az első csavarnál simán eltűnik, a fúrószár elpattan, és az sem vicces, ha elrepül a kalapács feje. 

Akkor inkább rakjuk össze a szükséges darabokat külön-külön. De mik ezek?

Kalapács

Egy vagy akár két kalapács is elfér egy háztartásban. Nem viccelünk, egy nagy, majdnem egykilós darabbal ugyanis baromi nehéz beverni egy kisebb szöget, egyszerűen azért mert túl nagy a feje. Jó tudni, hogy kalapácsokból létezik egészen kicsi is, mindössze 5-10 dkg-os, és egészen drabális is. A kalapács elengedhetetlen eszköz egy háztartásban, a szögbeverésen kívül a kókuszdió és koriander felnyitására is tökéletes. 

shutterstock 225342757

Csavarhúzó

Mindenki számára kötelező kellék. Lehet kicsi, lehet nagy,csillag vagy metrikus, vagy éppen hatszögű. A legáltalánosabb csavarhúzó 5-7 mm-es (mármint a penge szélessége). Emellett szükség lehet egy csillag csavarhúzóra is. Érdemes beszerezni egy un. műszerészkészletet is, amivel mindenféle apró csavarnak eshetünk neki. Ha hosszú a szára, az abban segít, hogy a mélyre rejtett csavarokat is be lehessen vele csavarni, a mágneses fej is pont ezért praktikus, némi idegbajtól menti meg az embert. Léteznek un. bites készletek, aminek nem sok köze van a számítógép bitjeihez, viszont olyan csavarhúzót takarnak, amin cserélhetőek a fejek (igen, maga a fej, a bit). Ha többet költene, az akkus csavarhúzó és behajtó egy csoda, nem is tudom, hogyan lehet nélküle élni. Na jó, lehet, de tényleg sok időt meg erőt meg lehet vele spórolni. 

Kereszthornyú (balra) és csillag (jobbra) csavar és csavarhúzó
Kereszthornyú (balra) és csillag (jobbra) csavar és csavarhúzóBronzaclose / Wikimedia Commons

Kombinált fogó

Kis túlzással a fogók királya, ugyanis sok dologra használható: huzalvágásra, hajlításra vagy csavarok kiszedésére is alkalmas.

shutterstock 132536999

Sniccer

Persze lehet sniccer nélkül a húsvágó késsel is vágni szinte bármit, de nem árt, ha van otthon egy éles célszerszám, aminek cserélhető a betétje. Néhány száz forinttól kapható, tehát nem egy horrorisztikus beruházás, cserébe a kartontól a viaszosvászonig mindent visz. Nem is ragozzuk tovább, miért praktikus ez az egyszerű szerszám.
 
l 0176944-celco-heavy-duty-auto-lock-knife
cleaningshop.com.au
 

Fúrógép

Bérelni is lehet, de akcióban a noname példányok is olyan olcsók szoktak lenni, hogy nem érdemes bérelni. Persze ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy vegyen nagyon olcsó gépet, de évi 3-4 alkalomhoz teljesen felesleges egy vérprofi szerszám. Kölcsönkérni persze lehet, főleg ha Józsi át is jön felfúrni, amit kell, de hát nincs mindenkinek rendes szomszédja. A jó fúrógép 500-800 W teljesítménnyel bír, szabályozható a fordulatszáma, és megfelelő fúrószárak vannak hozzá. Egyáltalán nem olyan rémületes dolog a fúrás, mint hangzik, ez elég sok nőnek sikerült már a történelem során.
 
shutterstock 326533496
 
Fázisceruza
 
Jó, én magam ugyan rettegek az áramtól, ezért az izzó betekerésén kívül minden szereléshez áramtalanítom az egész lakást, ennek ellenére nem árt, ha van a szekrényben egy fázisceruza. A csavarhúzószerű eszközt - egyébként arra is tökéletesen használható! - kell beilleszteni mondjuk a konnektorba, és ha felvillan a vége, akkor a vezeték áram alatt van. Persze itt is igaz, hogy a nem felgyulladás nem jelent száz százalékos biztonságot, csak ha tudjuk, hogy az eszköz biztosan működik.
Jól jön viszont akkor, ha karácsonykor nem működik az izzósor és okosan olyat vettünk, aminek az izzói cserélhetőek. Ilyenkor jól jön a kis szerszám, hogy kiderüljön, melyik izzó szorul cserére.
 
 
xasdasd
 
Kihagytunk valamit? Elfelejtettük a legfontosabbat? Írja meg kommentben, hogy okulhassunk belőle! 
Oszd meg másokkal is!
Mustra