Pro és kontra az infrafűtésről

A télben az egyik jó dolog, amikor az ember összekucorodhat a kanapén egy forró teával meg egy jó könyvvel, és kellemes melegből nézheti a kinti zimankót. De ennek ára van, és sajna nem is kevés. Szinte mindegy, milyen fűtés mellett dönt, a kiépítésnek és a fenntartásnak komoly költségei vannak. A későbbiekben pedig nemcsak a a tüzelőanyag árával kell kalkulálni, hanem a karbantartással és az esetleges kapcsolódó költségekkel is.

A fejlődés folyamatos

A fűtési rendszerek fejlődése szerencsére folyamatos, mint minden olyasmié, amivel nem igazán elégedettek a felhasználók. Nemcsak a hatásfok javítása miatt próbálunk folyamatosan tökéletesíteni a rendszereken, ma már fontos, hogy környezetkímélő is legyen, és persze az ár is megkerülhetetlen szempont. Ennek megfelelően a legtöbben három kategória közül választhatnak: fával, gázzal, vagy árammal fűtenek.

shutterstock 223147579

Ez utóbbi első hallásra a leginkább környezetbarát, mivel közvetlen károsanyag kibocsátásuk nincs. Ugyanakkor az áram előállítása jelenleg még nem teljesen megújuló energiahordozókkal történik, így a környezetbarát címke vitatható. Ezt követi a fafűtés, ami csak akkor környezetbarát, ha a kivágott egyedek helyére ültetnek is, majd a sort a gázfűtés zárja. Ha azonban a pénztárcáját nézi, akkor a sorrend változik: első helyre, legolcsóbbként kerül a fa, aztán a gáz jön, és a sort a legdrágább, az áram zárja.

De amikor rendszert választunk, akkor a fentiek mellett fontos az is, mennyire könnyű kezelésűek és tiszták ezek a fűtési módok. Itt értelemszerűen a fa háttérbe szorul, mert bár hangulatos, de sok vele a munka és a takarítás, míg a gáz és az áram tiszta és egyszerű.

A felsorolásból egyértelműen kiderül, hogy a gáz összességében a legkeresettebb megoldás, de azért azzal is tisztában kell lenni, hogy kiépítése és esetleges javíttatása a legdrágább a felsoroltak közül. Így nem csoda, hogy az árammal történő fűtés egyre nagyobb teret nyer, és itt tapasztalható a legnagyobb fejlődés az elmúlt években.

Az infrapanel

Az egyik, egyelőre még kevésbé ismert megoldás az infrafűtés, mely rosszat és jót egyaránt kap a használóktól és a szakmabeliektől egyaránt. Az infrapanel lényegében a napot utánozza. A hagyományos, radiátoros rendszerek – és a legtöbb elektromos megoldás is – a levegőt melegíti fel körülöttünk, hogy elérjük a komfortérzetet, az infrapanel azonban olyan, mintha a nap melegítene minket: a hőt közvetlenül a testünkön érezzük. Ez önmagában előny, ami mellett nem szabad megfeledkezni a kedvező egészségügyi hatásról, illetve a kisebb hőveszteségről sem.

shutterstock 97794680

„Az infrapanel a testet belülről melegíti, így valóban hasonlóan működik, mint a nap. A tárgyakat is felmelegíti, azok pedig az egész helyiséget komfortos meleggel töltik el. Mivel hő keletkezik, vagyis a folyadékok ekkor is párolognak, így a levegő ebben az esetben is szárazabb lesz, de ez a fűtés nem párás, és szellőztetés esetén sem szökik ki, így nem kell várni a felfűtési időre sem.

Nagy előnye még, hogy viszonylag kis pénzből, gyorsan és egyszerűen beszerelhető, ráadásul a rendszer programozható, így a saját életritmusunkhoz igazíthatjuk” – mondja Miklós Attila, aDimat Fűtéstechnikai Kft. munkatársa.

A hátrányok között azt is sok helyen említik, hogy bár a száraz levegő kedvezőtlen élettani hatásaival nem kell megküzdeni, de mivel az infrapanel a testet melegíti, így ebből lehetnek gondok. Hisz a test nem minden része igényli ugyan azt a hőmérsékletet, vannak, melyek a hűvösebbet szeretik, és levegő fűtésénél erre a test tud is reagálni, ám a közvetlenül a testfelületen jelentkező hőnél tehetetlen.

„A nap és az infrapanel működési elve messze nem ugyanaz, így ez a probléma nem jelentkezik. A működés közbeni hőérzet sokkal inkább emlékeztet a tavaszi, kellemes, lágy napsugarakra, mint a nyári tűző forróságra – bár a panel felülete 85-100°C-ra is melegedhet” - magyarázza a szakértő.

Hőveszteség

Egy fűtési rendszer kialakításánál nem elég csak azzal az energiamennyiséggel tervezni, amivel a lakás belső levegőjét fel lehet melegíteni. Számolni kell azzal is, hogy mekkora a hőveszteség. Napjainkban szerencsére a szigetelés egyre jobb, de fűtési rendszereket nem csak új épületekben találunk, és nem csak oda telepítenek. A veszteség egyik nagy generálói a nyílászárók, illetve egészen pontosan a nem jól záródó ablakok és ajtók. Ezt a műanyag kivitelekkel jól ki lehet küszöbölni, ám még ekkor is okozhat problémát a falak hővesztesége.

shutterstock 62614753

Ha kint hűvösebb van, mint a lakás belső hőmérséklete, akkor létrejön egy olyan jelenség, amit a fizika hőáramnak nevez. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a falakon keresztül is szökik a meleg, mivel a falak kívülről hűlnek. A belső hőmérséklet megtartásához pedig a falak miatti hővesztést is kompenzálni kell. Az infra előnye a többi rendszerrel szemben, hogy a falakon távozó hőmennyiség 15-20%-al csökken, vagyis ennyivel kevesebbet kell temperálni a lakást.

Szerelés

Tagadhatatlan tény, hogy az infrapanelek felszerelése tiszta, könnyű, és szinte pillanatok alatt megvan. „Ahova a tartókonzolokat fel lehet szerelni, oda már az infrapanelt is fel lehet tenni. Gyorsan és egyszerűen szerelhető, nem jár sok kosszal, és nem is kell rá napokat, heteket várni. Falon és mennyezeten is tökéletesen elfér, így a lakótérből sem vesz el értékes területeket” – fűzi hozzá a szakértő.

Akkor most rohanjak infrapanelt venni?

Az infra felsorolt előnyei elveszni látszanak abban a pillanatban, amikor összehasonlítja az árakat: a gáz ugyanis lényegesen olcsóbb, mint az áram. Bár ez elsőre lehangoló ugyan, de még így is van egy nagy előnye az infrapaneles rendszernek. Mint ugyanis minden árammal üzemelő dolog, az infra is képes házi napelemekről működni, vagyis megfelelő beruházással az egész rendszer működése ingyenessé tehető. Persze, az erre befektetett összeg csak nagyon hosszú távon térül meg, és ekkor már számolni kell a javíttatásokkal is, amik a napelemeket, vagy éppen az infra paneleket érintik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek