Tízből kilenc "különleges" só átverés csupán

A speciális sókat vizsgálta a NÉBIH: 45 jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú terméket vizsgált meg, az eredmények pedig lesújtóak. 40 terméknél indult hatósági eljárás: 32 eseben csak figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további nyolcnál viszont összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek – derült ki a hatóság sajtóközleményéből. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.

Szupermenta termékteszt-sorozatának mostani részében a NÉBIH a jelölésben a termék különleges tulajdonságaira utaló állításokat tartalmazó sókat vizsgált komplexen: ez magyarul annyit tesz, hogy laboratóriumi, érzékszervi és jelölési ellenőrzésre is sor került.

Jó hír, hogy a vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Kevésbé jó, hogy leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltűntetése fordult elő. Kifejezeten rossz, hogy a korlátlan minőségmegőrzési idővel jelölt termékek közül kettő – a tételazonosító jelölés lehagyása miatt – nem volt nyomonkövethető, ezért ezeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.

Fotó: Bruce Dale / Europress / Getty

A hatóság figyelmeztetésben részesítette azokat a termékeket, amelyek jelölésén olyan állítások szerepeltek, melyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak.

Jód, ami nem jód

A NÉBIH a – jelölés alapján – jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

A hatóság blogján, a Szupermentán egyébként pofás kis grafikont és Excelt is talál a részletes eredményekkel, így azzal mi nem untatnánk. Ezekből kiderül, mely termékeket vizsgálták és azt is, mit találtak bennük.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.