Mi a vintage, mi a retró, és miért ne keverjük őket?

Nagyon nagy divat lett a vintage, annak ellenére, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a stílus, mit követel meg attól, aki e szerint szeretné berendezni a lakását.

Természetesen ettől még lehet próbálkozni, de sok esetben a végeredmény vásári kinézetű lesz, nem pedig a nyugodt, kellemes hangulatot éri el, amit szeretne. Ám néhány alapszabály betartásával a vintage valóban az lehet, aminek szánja: különleges.

Mi az a vintage?

Először is érdemes tisztázni: a vintage és a retro nem ugyan az. Tény, hogy mindkét esetben olyan bútorokkal dolgozunk, amik réginek néznek ki (vagy valóban azok), de fontos különbség, hogy előbbinél tudatosan vegyítjük a korszakokat, míg utóbbinál egyetlen, már elmúlt korszakra koncentrálunk.

Mindkét stílus valami régit szeretne újra használni, elővenni, ezért lehetnek átfedések a két stílus között. A vintage inkább jelenti a használt darabok újra-, újbóli használatát, megőrizve azok eredeti szépségét - vagy ami abból megmenthető. Ezért is fordulnak elő ebben a stílusban gyakran a „nagymama is használta és ezért lekopott róla festés itt-ott” bútorok és tárgyak. Persze eredeti kopott bútort nem mindig lehet beszerezni, de a gyártók ráéreztek ennek a trendnek a népszerűségére és készítenek direkt kopott bútorokat, tárgyakat.

A retro egy jól körülhatárolható időszak – a 60-as, 70-es, esetleg még a 80-as évek – berendezési és stíluselemeit használja, de nem cél a „használt” érzet kifejezése. A retro stílusra nagyon jellemzőek az élénk, markáns színek, geometrikus formák, a mindenki számára elérhető design (jellegű) bútorok – magyarázza Zsoltai Tünde lakberendező, enteriőr tervező.

Színek és anyagok

Ha igazán szép és hangulatos vintage stílusra törekszik, akkor a színekre és az anyagokra is figyelnie kell. Mivel ebben az esetben a régi keveredik az újjal, így alapvetően a természetes anyagok dominálnak a bútorok esetében. Azonban ez a stílus meglehetősen nagy szabadságot enged az egyediségben, így a sok fa és fonott részlet között egy-egy műanyag szék is helyet kaphat.

Természetes anyagok és lágy, pasztell színek jellemzik ezt a stílust. A vintage „szereti” a fehéret, a bézseket, a halvány kékeket-zöldeket-lilákat. Sokszor megjelenik a fekete is, bár ez inkább a kiegészítőkben. A bútorok jellemzően fából készülnek, festett, koptatott felülettel. De megjelenik sokszor a fém, a porcelán is. Textilekben elsősorban a vászon jellegű anyagok dominálnak.

Vadászni kötelező

Szerencsére nem arról van szó, hogy bolhapiacos trófeákkal kell telepakolni a szobákat, de vadászni akkor is kell. Főleg a bútorokra, hiszen a legtöbb esetben ezeket már nem találjuk meg minden lakberendezési boltban. Segítséget azért kaphat, hiszen az áruházak is tudják, hogy a vintage egyre népszerűbb, így a kínálatukban is sokszor jelennek meg réginek kinéző, de új bútorok, amikkel ezt a stílust remekül el lehet kapni.

„Sokszor elég pár kiegészítő egy-egy semleges térbe, hogy a vintage hatást elérje – pár vászonpárna, egy óra, stb. Ezeket több helyen be lehet szerezni. Bútorokat is talál nagyobb áruházakban, webshopokban, de készíttethet is akár ehhez értő asztalossal, kárpitossal. Ha pedig elég kreatív, akár önmaga is nekiláthat egy-egy régi komód renoválásának, vagy egy új darab koptatásának. Az ehhez szükséges anyagokat, festékeket is könnyen be lehet szerezni” – fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek