Itt a megoldás a londoni lakáshiányra

A budapesti lakás- és bérlakáspiac sem valami rózsás, de a londoniról még ennél is több aggasztót olvasni – például azt, hogy nemhogy eladó, de bérbe vehető lakást vagy házat találni is szinte reménytelen, és ezt szépen tükrözi is, ha egy 2,5 méter széles házat 300 millióért árulnak. Mivel a városban egyre több a lakni akaró, a hely pedig véges, ezért egyetlen irányba terjeszkedhet az, aki új otthont akar: ez pedig a víz.

Lee Thornley 34 éves vállalkozónak és az ötletének köszönhetően viszont nemsokára egyre többen élhetnek majd a vízen: az általa tervezett és épített lakóhajókban padlófűtés, illetve kandalló is van, és akkor még a márványlapos konyháról vagy a tetőteraszról nem is beszéltünk.

Thornley egyébként jogot tanult Londonban, aztán később védőügyvédként dolgozott. „Rájöttem, hogy ez nem nekem való. Túlságosan vállalkozó szellemű vagyok" – mondta, így e felismerés után Spanyolországba utazott, hogy nyelvet tanuljon és átgondolja, mit is akar kezdeni az életével. Ott ismerte meg egyébként későbbi feleségét – akivel 12 héttel a találkozás után közös házat, majd egy tanyát is vett – utóbbit hotellé alakították.

Később egy burkolattervező és forgalmazó céget alapított egy Spanyolországban megismert csempefestővel Londonban, ami miatt heti 4 napot kellett a városban töltenie, viszont a helyi bérleti díjakat nem tudta megengedni magának. A bemutatótermük hátsó bejárata viszont a Regent csatornára nyílott. „Egy nap a vizet néztem és arra gondoltam, miért ne építhetnénk rá valami szépet?" - tette fel magának a kérdést. Egy kreatív tanácsadóval és egy építésszel dolgozott együtt, később peidg Liverpoolba utazott, hogy öt céggel találkozzon és kiválassza azt, aki segít neki az ötletének kivitelezésében. Sikerrel is járt, a közös munka végeredménye pedig egy 17 méter hosszú lakóhajó lett. Bár az uszályok teteje alapjáraton domború, az övét direkt laposra tervezték, így kiválóan kihasználható tetőkertként. Thornley első tervezése persze nem ment zökkenőmentesen: „Nem gondoltam például a súlyelosztásra. Amikor betettük a márvány konyhát az egyik oldalra, a hajó majdnem felborult. Amikor a tetőteraszt terveztük, nem gondoltunk arra, hogy a gyerekek majd beeshetnek a vízbe, ezért csak utólag került rá kerítés" – adott ízelítőt abból, miket csinál ma már másképp.

A furcsa otthon ugyanis annyira bejött többeknek is, hogy Thornley manapság már Bert's Barge nevű cége keretében gyártja is őket. Egy ilyen lakóhajó 150 ezer fontba, azaz több mint 60 millió forintba kerül, de erre még rá kell számolni, hogy kikötőhelyet is kell hozzá bérelni, ami akár 1000 fonttal (több mint 400 ezer forinttal) emeli a fenntartási költségeit - hetente. Londonon kívül persze ez az összeg jóval alacsonyabb, ha pedig átáll cirkáló életmódra - amikor utazgat az ország csatornarendszerein, és csak egy-egy éjszakára köt ki valahol -, úgy a kikötőbérlést meg is tudja úszni, de például gyerekeseknek, akiknek rendszeresen adott város adott pontjára kell oviba-suliba vinni a porontyokat, ez már nem igazán választható opció. Ide kattintva talál több képet az uszály-lakóhajókról, itt pedig bérelhet közülük, ha ki akarja próbálni.

Mustra