Milyennek képzel egy nyilvános vécét Tajvanon?

Az AMBi Studio egy olyan mosdót álmodott meg a Donyanshan erdő közepébe, amihez hasonlót még nem igen láthattunk. Az iroda munkatársai a természet érdekeit szem előtt tartva alkották meg a terveket, ezért a turistaút mellé helyezett mosdó nagy része oszlopokon áll, mert így nem volt szükség komolyabb tereprendezésre. Fontosnak tartották azt is, hogy minél több természetes fény szűrődjön be, ugyanakkor persze arra is ügyeltek, hogy ne lehessen belátni. Ebben az épület kialakítása mellett a környező fák lombkoronái is sokat segítenek. Az belülről kissé ipari, rideg és puritán, de kívülről látványos nyilvános mosdót a galériában tüzetesebben is megnézheti, a hajtás után pedig megmutatjuk, hogyan néznek ki vécék és mik a szokások a világ más pontjain!

A Plumworld blog összegyűjötte, mi a helyzet a világ többi részén a nyilvános vécékkel. Az angoloknál például nagyon bunkó dolog egymás mellé állni a piszoárban, javasolják, hogy legalább egy helyet érdemes hagyni a másik vizelő mellett. Londonban egyébként az urilifts névre keresztelt piszoárok telnek meg éjszaka részeg bulizókkal, melyek úgy néznek ki, mint a fesztiválvécék, és reggelre eltűnnek az utcákról. A franciáknál ingyen lehet használni a nyilvános vécéket, csak a Libre feliratot kell nézni, nehogy valakire rányissuk az ajtót. A vécék a távozás után fertőtlenítik magukat, így kisebb esélye van talán annak, hogy elkapunk valamit. A hollandok furcsa népséget alkotnak, náluk simán belefér, hogy a fürdőszobában lóg egy naptár, benne az elkövetkező szülinapokkal. A nyilvános vécékkel Amszterdam tele van, olyanok mint angol társaik, csak ezek állandó jelleggel kint vannak az utcán.

Az indiaiak nem ragozzák túl a dolgokat, egy lyuk a földben és egy vízzel teli vödör, hogy a használat után az ember megmossa magát. Ehhez csak a bal kezet szabad használni, a jobb evésre van. Az egyiptomi vécék is hasonlóak, csak itt egy slaggal kell letakarítani magunkat és a mellékhelyiséget is. A japánok egyrészt annyira szeretik a tisztaságot, hogy a házaikban külön papucsban lehet csak a mellékhelyiségbe lépni, használat után pedig mehet vissza a helyére a pacsker. A nyilvános vécék pedig high-tech mániásoknak lehet vonzó, melegített deszka, kartámasz, halk zene és fenékmosó, na meg szárító is van bennük. Ne ijedjen meg, ha egy katicabogár formájú robottal találkozik a melléhelyiségben, a kis rovar csak a takarításban segít.

A dél-koreai vécékben nincs vécépapír, úgyhogy mindig legyen önnél. A kínaiak és a tibetiek nem igazán vágynak a privát szférára, ezért nincs is ajtó a vécéken. Az is előrodulhat, hogy többen is vannak egy mosdóban, ahol fal sincs. Ha tehát szeret magányosan trónolni a mellékhelyíségekben, kerülje el ezt a két országot.

Thaiföldön egyaránt van angol és gugolós wc, sőt ezek keveréke is, tehát angol wc, amire oldalt le lehet gugolni. Használat előtt csekkolja, hogy tiszta-e. Kambodzsa szegényebb részein a folyók felé épített stégekre vágtak lyukakat, melyen keresztül az anyagcsere termékei távozinak Bezzeg az ausztrálok, ők spórolnak a vízzel, ezért a tartályokon két jelzés is van - akárcsak nálunk sok helyen - amellyel eldönthető, hogy kevesebb vagy több vízre van szükségünk. Marokkóban, Iránban és számos más egyéb arab országban szintén a bal kezet kell használni a wc-n, a jobbal pedig üdvözölni az ismerősöket. Kenyában műanyag szatyrokba lehet kakálni, melyeket a szemetesekbe lehet eldobni, de sokan bárhol elhajítják. Ezek a repülő vécék.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra