Instagram ajánló építészet-rajongóknak

Idén talán nagyobb Instagram-lázban égünk, mint valaha, így semmi meglepő nincsen abban, hogy az őrület a gasztromániások után elérte az építészetre kíváncsi instázókat is. A jelenségre nemrég reagált egy ismert építészet kritikus, Alexandra Lange, aki megkérdőjelezte a közösségi oldalakra feltöltött munkák jelentőségét és hitelességét: „itt van például Bjarke Ingels, az ő Instagram profiljának leginkább az önreklámozáshoz van köze, de igencsak kevés köze van a tényleges építészethez. Sajnos ezt sok építészről el lehet mondani” – vélekedett Lange. A témán felbuzdulva az Archdaily.br, illetve az Archtizier.com segítségével összeszedtük, hogy melyek azok az Insta-profilok, amiket érdemes követniük az építészet iránt érdeklődőknek.

Legtöbben a saját munkáik fényezése mellett előszeretettel mutatják be a világ legfontosabb építészeti csodáit, designer termékeit, kultúráját, múzeumait, valamint régi és modern épületeit. Így az építészet-fotósok között sok az állandóan úton lévő Instagram felhasználó is, akik nemcsak a saját városukból mutatnak be részleteket, hanem a világ többi nagyvárosáról is. A felhozatalt elnézve különösen felkapott helynek számít New York, Kalifornia, Brazília, Portugália és Ázsia.

A fent említett dán származású Bjarke Ingels reprezentatív képeire jelenleg több mint 55 ezer felhasználó kíváncsi. Az online marketingben profi Ingels az elmúlt időszakban töltött fel képet az új World Trade Centerről, illetve az összes olyan projectről, amiben az általa vezetett cég, a BIG is benne volt.

Különösen hangulatosak Vivien Wei Wei Liu azaz @vdubl Hongkongról lőtt pillanat és városképei, amire jelenleg 111 ezer felhasználó kíváncsi az oldalon, de szeretjük a madridi székhelyű építész és „amatőr fotós”, Mauricio Tufino fényképeit is, melyekből gyorsan kiderül, hogy a karcsú felhőkarcolók és modernista épületek iránt érdeklődő Tufino mindenevő és feltételezhetően állandóan úton van a világban. Az építésznek 12.9 ezer követője van.

A több mint 4000 követővel bíró mexikói székhelyű építész, Brian Slocum @adhocism néven fut az oldalon, az általa feltöltött képek alapján pedig azt gondoljuk, hogy az építész nagy rajongója a különleges mintáknak, anyagoknak, rácsoknak és a feltűnő színkombinációknak, ahogy előszeretettel mutatja be követőinek, hogy az általunk ismert anyagokat miként lehet egy teljesen újfajta módon felhasználni az építészetben. Egy kis féltékenység is elfog minket az athéni és párizsi székhelyű építész, @the_architext képei láttán, melyek az átlagos Insta fotóknál eggyel gondosabb áttanulmányozást igényelnek. A 22.5 ezer követővel rendelkező tervező ugyanis előszeretettel kap lencsevégre elhagyatott régi épületeket, érintetlenül hagyott strandokat és lenyűgözően bonyolult szerkezeti részleteket.

A mexikói és chicagói székhelyű építészt, Julio Juárezt (@darkitecto)majdnem 10 ezren követik az oldalon, ahol rengeteg fotót tölt fel saját munkáiról, legendássá vált épületekről, berendezési tárgyakról és a folyamatosan átalakulóban lévő Mexikóvárosról. A 7400 követővel bíró santiagói építész, Víctor Villalobos Bilbao inkább a vibráló tájakra, vintage színezetű fekete-fehér képekre fókuszál, így leginkább azoknak ajánljuk, akik szeretik a képeslap hatást keltő „pillanatképeket”. Ha érdekli az építészet és az urbanisztika, akkor ide kattintva még több Instagramozót követhet be a témában!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra