A kortárs építészet szereti a fát és nem fél használni!

Nemrég bemutattuk, hogy mennyire jól mutatnak a magyar a Moko valódi fapanelekből készített egyedi tervezésű, 3D-s falburkolatai, és ezen felbuzdulva utánanéztünk, mi mindent terveznek még manapság a kortárs építészek természetes anyagból. A hajtás után megnézheti, hogy mit hozott ki a jól megmunkálható fából a Pritzker-díjas Shigeru Ban, vagy hogy hogyan mutat a fa egy kápolnában vagy üveggel kombinálva!

,Az ArchitecturalDigest.com egyik nagy kedvence, a michigani Kalamazoo College legújabb öko-tudatos központja, az Arcus Center for Social Justice Leadership, ami átütő szakmai sikereket ért el az őszi átadása óta. A chicagói Studio Gang által tervezett, Y-alaprajzú központ rakásolt fával készült, többek között ez, valamint a lőrésszerű ablakok egyfajta rusztikus bájt ad a modern formájú épületnek, ami egyébként kiválóan illeszkedik az Arcus Center többi épületéhez.

Tizenhat darab hatalmas és masszív fagerenda tartja össze azt az East Hamptoni családi házat, amint a Sag Harbori székhelyű építésziroda, a Bates Masi Architects tervezett a New York szomszédságában található telekre. A körülbelül 700 négyzetméteres, "megemelt" faház kevesebb mint két méterrel áll a tengerszint felett, alatta kapott helyet a parkoló, ahova nemcsak autókat, de csónakokat is el tudnak helyezni a szerencsés tulajdonosok. A viszonylag szűknek mondható feljáróért kárpótol a tágas belső tér és a legalább akkora tetőterasz.

Az egyszerűség és a szépség jellemzi az oslói Reiulf Ramstad Arkitekter legújabb munkáját, a Community Church of Knarvik névre keresztelt kápolnát, ami feltűnően szögletes formájának köszönhetően hamar a környék egyik látványosságává vált. A vallási szertartásokra, valamint művészeti és zenei programokra egyaránt használt épületet fenyőfa homlokzattal látták el, amitől még drámaibb hatást kelt az imaház piramisszerű formája. „ A fenyővel a szerzetesi egyszerűséget szerettük volna megjeleníteni” – mondták a tervezők a norvégiai Bergen várostól 45 mérföldre található kápolnáról.

Használt fa panelekből, vörös cédrusból és üvegből építette meg a Hamada Design tervezőcsapata azt az irodaházat (és a benne található szépségszalont), ami Tokió egyik legnagyobb ipari területén, a fővárostól északra, Kogában található. A kompakt, vegyes kihasználású épületben egy központi udvart is létrehoztak az építészek, ahova több fát is ültettek. „ A két szintes épület a Kyotót és Nagoyát összekötő út központi részén található. Mindkét emelet teljesen üvegezett, aminek köszönhetően kilátás nyílik a hegyoldalra” – mondta a teljes mértékben földrengésbiztos épületről a tervező.

CNC-esztergált cédrusfa panelekből építette meg egy tóparti szauna belsejét az a torontói építészstúdió, akik a fent említett japán tervezőkhöz hasonlóan építkezésekről visszamaradt és elhasznált csiszolatlan fával oldották meg a külső homlokzat szerkezetét. „ A fenséges, álomszerű környezet és a nyugodt táj kiváló lehetőséget biztosít a visszavonulásra”- mondta Huron-tótól északra található „Grotto Sauna” projektről a Partisans néven futó építészcsapat.

Rendkívül dinamikus hatást kelt a fa és üveg együttes alkalmazása a Quebec-i Mont-Tremblant Nemzeti Park látogatóközpontjának homlokzatán, amit a montreáli Smith Vigeant Architects tervezői álmodtak meg 2014-ben. "A központból lenyűgöző kilátás nyílik a Monroe-tóra és a környező hegyekre. Az épület három, egymástól jól elkülöníthető részből áll: van egy amfiteátrum, egy helyiség a kiszolgáló létesítményeknek és egy úgynevezett „felfedező terület” – mondják az építészek, akik azért választották a fát elsőszámú alapanyagként, mivel szerintük ez az egyetlen olyan anyag, ami harmonikusan illeszkedik az érintetlen környezetbe. Ennek eléréséhez a legkülönfélébb fafajtákat használták a külső és belső kialakításhoz, miközben az épület tartósságára és ellenállóságára is ügyeltek.

Kevés helyen mutat olyan jól a faburkolat, mint a holland MVRD cég egyik legújabb munkáján, melynek keretében egy egykori vasúti töltés helyén épült irodaház Párizsban. „Az irodaház megfelel az energetikai követelményeknek, tele van olyan fenntartható funkciókkal, mint az energia-előállító fotovoltaikus paneltető vagy a szürkevíz újrahasznosítására kialakított rendszer. De teraszok, erkélyek és kertek is helyet kaptak a körülbelül 4000 négyzetméteres alapterületen” – mondták az építészek a geometriai formájú épületről, melynél az öntött beton szerkezet kapott faborítást.

A massachusettsi építésziroda, az Anmahian Winton nemrég adta át „Red Rock House” fantázianéven futó panzióját New Yorkban, melynek egyes részeit - mint például a panzió főépületét és a garázst - vörös cédrusból építette meg.

A Pritzker-díjas építész, Shigeru Ban a svájci médiavállalat, a Tamedia legújabb székhelyének üvegpalotáját tette robusztussá masszív faszerkezettel, míg A New York-i építész, David Rockwell egy bonyolult szerkezetű, megvilágítható favázas pop-up színházat tervezett az online ismeretterjesztő előadásairól ismert non-profit média csoport, a TED (Technology, Entertainment, Design) megbízásából. A vancouveri épületnél az volt a szervezet kérése, hogy egy tábortűz hangulatú, mesemondásra alkalmas teret hozzon létre. Nézze meg a galériában, hogy miként modernizálták a fát az építészek az elmúlt időszakban!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra