Vadásztrófeát nem, cigarettát és benzint viszont behozhat külföldről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összeállított a nyár közeledtével egy kisokost arról, hogy mire figyeljen, mikor az EU-ba vagy az EU-n kívülre utazik nyaralni és főleg, mikor hazafelé pakolná be a szuveníreket. Elöljáróban annyit: ne vigyen magával sok készpénzt meg kötvényt, egyrészt mert be kell jelenteni, másrészt mert úgysem tud hozni mindenkinek egy karton cigarettát, védett növényt, esetleg vadásztrófeát. 

A legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte őssze a NAV, ebből kiderül miből mennyit lehet behozni, mire figyeljen ha gyógyszert szed, illetve ha a vadászgörényét is vinné a tengerpartra.

  • Légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be különféle áruk – az alkohol- és dohánytermékek kivételével – vám- és adómentesen. (15 év alatti utasok 150 euró értékhatárig hozhatnak be.)
  • 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be. Szivarkánál ugyanez 100 darab, illetve 20 darab, szivarnál 50 darab, illetve 10 darab, fogyasztási dohány esetében pedig 250 gramm, illetve 50 gramm.
  • Ne hozzon magával EU-n kívülről Magyarországra nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket, mivel ezek behozatala csak állatorvosi ellenőrzéssel engedélyezett.
  • Vámmentesen hozható be – 17. életévét betöltött utas esetén – a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá üzemanyagkannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.
  • Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.
  • Házi kedvencet (kutya, macska, vadászgörény) a háziorvos által kiállított állatútlevéllel (pet passport) vihetünk magunkkal.
  • Az 50 évnél régebbi kulturális javak körébe sorolható tárgyaknak – értéktől függően – az Európai Unió másik tagállamába történő kiszállítása, illetve harmadik országba irányuló kivitele, engedélyhez kötött.
  • Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, illetve a belőlük készült termékek (ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is) behozatala és kivitele tilos
  • Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó ősszegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.
  • A vadászati és sportcélú fegyverek Európai Unión belüli szállítása európai lőfegyvertartási engedély alapján történhet. Az engedély nem ruházható át, és a fegyver és lőszer szállítása során az utas köteles magánál tartani.
  • Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a Közösség területéről kiviszi.

További információk a Nemzeti Adó- es Vámhivatal honlapján talál vagy kérdéseire a belföldről helyi tarifával hívható 06-40-FINANC (06-40-346-262) számon kaphat válaszokat.

shutterstock 9439345
Shutterstock
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra