Ezek a növények segíthetnek a száraz levegőjű lakásokon

Sok lakás levegője száraz, amire a fűtési időszak csak rátesz még egy lapáttal. Ez viszont nem csak azt jelenti, hogy nem fog penészedni az ingatlan.

A száraz levegő nem tesz jót a nyálkahártyáknak, így az orr és a száj kiszáradhat. A bőr ugyancsak érzékenyen reagál a száraz levegőre, kicserepesedik, ráncosodik, ez pedig nem egy jó dolog. A boltok polcain rengeteg fajta párásítót lehet kapni, ám ha ön is úgy érzi, hogy természetesebb megoldásra vágyik, akkor vigyen a szobába növényeket.

173048782
Mitsuru Sakurai / Europress / Getty

Párologtatással a jobb levegőért

Az azonban nem egészen mindegy, hogy milyen növényeket választ. Bár tény, hogy minden élőlény párologtat, az nem mindegy, hogy milyen mértékben teszi. Ebből a szempontból a válogatásnál figyeljen arra, hogy ne a kaktuszok legyenek túlsúlyban a szobában.

„A kaktuszok nem alkalmasak arra, hogy növeljük általuk a lakás levegőjének páratartalmát. Egyszerűen azért, mert a sivatagban a víz raktározása, és nem a párologtatása a cél, és ezek a növények ehhez alkalmazkodtak. Vannak még kevéssé párologtató növények, mint a pozsgások, amik szintén vizet raktároznak magukban”- mondja Zakar András, a Fiori Kert Kft okleveles kertészmérnöke.

459777567
Thomas Barwick / Europress / Getty

Ha lúd, legyen kövér

A legjobb párologtató tulajdonságokkal az olyan növények rendelkeznek, melyeknek nagy levélfelületük van. Ezek lehetnek kisebb levelek is, csak nagy tömegben, de lehetnek xl-es méretűek is.

Az előbbi lehetőségnél idősebb növénnyel kell számolni, míg az utóbbinál a frissen vásároltak is tökéletesek lehetnek. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a tartásuk ne legyen nagyon bonyolult, hiszen ebben az esetben a párásítás csak álom marad, helyett az életben tartásukért fog küzdeni nap mint nap. Lássunk néhány lehetőséget.

102121194
Dana Edmunds / Europress / Getty

Mocsári Pálma

Mivel -ahogy a neve is muattja- ez mocsári növény, ezért szinte mindig vízben kell, hogy álljon. Jól bírja a félárnyékos helyeket, de a közvetlen napot nem viseli el. Igénytelen növény, kétévente érdemes átültetni, frissíteni a földjét.

Filodendron

Szintén trópusi növény. Félárnyékot kedveli, közvetelen napfényt nem viseli el. Párás környezetre van szüksége – ez pedig a lakás levegőjén is érződik majd. Pangó vizet nem viseli el, és sajnos a lakásban ritkán virágzik. Két évente ültessük át és a földjét cseréljük, a laza tőzeges földet kedveli.”- ajánlja a szakértő.

A kaktuszokon és a pozsgásokon kívül gyakorlatilag bármilyen növény segít a lakás levegőjének párásításában. A szakértőtől azonban azt is megtudhattuk, hogy alapvetően egyik növényt sem kifejezetten azért teszik a lakásokba, hogy párásabb legyen a levegő, így sok esetben a hatás inkább abból adódik, hogy a növények víz és páraigénye nagy, így a locsolással és a vízpermet kiszórásával a lakás levegője is párásodik, javul.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra