no

Ősszel is lehet virágos az erkély

Eljött az ősz, és ezzel együtt elérkezett az az időszak is, amikor a virágok látványáról le kell mondania, és kénytelen felkészülnie a tél érkezésére. Ha ön is így gondolja, akkor van egy jó hírünk: az ősz is lehet színpompás, és nem csak a fák levelei miatt!

A régi kedvencek

Az ősz az aratás és a télre felkészülés időszaka, amikor az emberek, és természetesen a növények is felkészülnek a tél közeledtére. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ilyenkor csak a fák leveleinek színei enyhíthetik az ilyenkor sajnos elég gyakran kialakuló depressziót.

130794848
Photos Lamontagne / Europress / Getty

Vannak olyan növények is, melyek a virágzásukat erre az időszakra teszik, sőt, akár a téli hópaplan alól is előbújnak. Az egyik régi, jól bevált növény az őszi kertben vagy a balkonon a krizantém. Ha most felhördült, hogy nem ültet temetővirágot a balkonra, akkor megnyugtatjuk: a krizantémoknak több, mint 40 faja áll rendelkezésre, melyek mindegyike komoly díszértékkel rendelkezik.

„A krizantémokat mindig jó szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe ültesse, hiszen nagy mennyiségű virágot csak így tudnak kinevelni. Virágzás ideje alatt se feledkezzen meg a tápanyag utánpótlásról, amelyet adhat granulátum, illetve folyékony formában is. Az elhervadt virágokat mindig csípje vissza, így teret és tápanyagot ad az újabbaknak- ilyen formán nagyon sok ideig gyönyörködhet növényében” – mondja Ónozó Krisztián, az Evergreengarden kertészmérnöke.

506459099
Photos By Sophie Spiegler / Europress / Getty

A másik nagy kedvenc a krizantém mellett az ugyanabba a családba tartozó őszirózsa, illetve annak fajai. Visszafogottabb megjelenése a krizantém mellett romantikus hangulatot kölcsönöz neki.

„Őszirózsa ültetésénél először is döntse el, hogy a balkonjára milyen nagyságú őszirózsa illik, illetve fér el. Az őszirózsák mérete változhat a törpe 20cm-es től kezdve a 140-150 cm-es nagyságig. Ha kiválasztotta a megfelelőt, akkor a szokásos módon ültesse jó minőségű, tápanyagban gazdag talajba. Csak rendszeres öntözés és napos helyen való elhelyezés mellett fejti ki díszítőértékét.”

166764816
Hsvrs / Europress / Getty

Különlegesebb őszi díszek

A két jól ismert növény mellett is találhatunk még olyanokat, melyek ugyan nem annyira elterjedtek, de kifejezetten szépek, és tartósak is, dacára az őszi hidegnek, vagy éppen a fagyoknak. Ilyen például az alpesi erika, vagy hanga is

„Az erikát ültesse savas kémhatású virágföldbe („A” jelű virágföld) ne rakja tűző napra, valamint virágzás idején fokozza a vízadagját, ilyenkor legyen mindig nedves a földje.

121834718
Joshua Mccullough / Europress / Getty

Ha zöld színre vágyik a balkonon, válassza a törpefenyőt, amit ugyanúgy ültethet nagyobb méretű cserépbe, mint bármely virágzó növényt. Válasszon jó minőségű virágföldet, adjon neki tápanyagot és hosszú ideig terasza éke lehet, mert növekedése nagyon lassú, így évekre van szüksége, amíg eléri a kifejlett korában jellemző, 1m körüli nagyságát”- mondja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra