Mire figyeljen, ha növényeket vásárolna?

Növényeket tartani sőt, jól tartani) nem is olyan egyszerű, nem véletlenül érzik sokan úgy, hogy a kisállat- és gyerekvállalás előtt ez lenne az első lépcsőfok. Még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat azonban egy-egy hiba. Megpróbáltuk összeszedni, mik ezek, hogyan lehet őket elkerülni, illetve hogy mi alapján válasszon bio lakótársat magának.

Gondozás és igények

A kapcsolat megalapozása a vásárláskor kezdődik: mindenképpen kérdezzen rá a növény igényeire, vagy neten keressen rá és jegyezze is meg őket. Hogy mikre érdemes figyelnie?

Mindenképpen tartsa szem előtt egy adott növény fényigényét. Ennek akkor van nagy szerepe, amikor elhelyezi a szobában. Ha ugyanis nem megfelelő helyre kerül, akkor megéghet – ami a pusztulását is okozhatja -, vagy egyszerűen nem jut elég fényhez, minek következtében megfakul és elhal.

Anyósnyelv, ami (majdnem) mindent kibír
Anyósnyelv, ami (majdnem) mindent kibírVerity Welstead / Europress / Getty

A második fontos pont a vízigény. Sok olyan egzotikus növénybe belefuthat, amik öntözése nem éppen egyszerű. Vannak olyan fajok, mint például a broméliák, amik nem csak az öntözést, de a magas páratartalmat is erősen igénylik, így csak abban az esetben érdemes velük kísérletezni, ha ezt is biztosítani tudja a számukra. Ezzel szemben számos olyan növény is van, mely érzékeny a sok vízre (ezeknél a túlzott öntözés nagyon gyorsan rohadást idéz elő a gyökerekben), és persze olyanok is vannak, amik a párás környezetet nem bírják.

A hőigény is egy ismert része a növénytartásnak, ám azt már kevesebben tudják, hogy ez a teleltetésre is vonatkozik. Tény, hogy a legtöbb növény áttelel szobahőmérsékleten is, de ha önnél is ez a megoldás áll fenn, ne csodálkozzon, ha a növénye a következő évben már nem virágzik, és rövid idő alatt kimerül.

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen tápanyag- és talajigényekkel rendelkezik a kiválasztott növény. Ez utóbbinak nem is annyira a vásárlásnál, sokkal inkább az átültetésnél van jelentősége. A földkeverékeknek se szeri, se száma a boltokban, így a jó választáshoz mindenképpen ismernie kell az igényeket.

Igénytelen?

Amikor azt látja egy jellemzésben, hogy egy adott növény igénytelen, akkor felcsillanhat a szeme: végre egy olyan élő dísz lehet a szobában, amivel nem kell foglalkozni. Ez azonban ebben a formában nagyon nem igaz.

123532004
Futókafélék Brian Carter / Europress / Getty

Valóban léteznek olyan szobanövények, melyek az igénytelen kategóriába esnek, de törődni ezekkel is kell!

„Az, hogy egy növény igénytelen, nem azt jelenti, hogy nem kell gondozni. Ugyanúgy szüksége van a rendszeres öntözésre, az időnkénti átültetésre, mint minden más növénynek, épp csak semmilyen különleges odafigyelést nem igényel – mármint ezen a minimálison felül már nem” – mondja Ónozó Krisztián, az Evergreengarden kertészmérnöke.

Ha ilyen növényeket szeretne tartani,  érdemes azokat választania, amiket a népi hagyomány is „strapabíró” nevekkel illetett. Ilyen például a legénylakások jellegzetes tartozékaként ismert szobai futóka. Ez nem okvetlenül jelenti, hogy unalmasak is, a futókák közt léteznek színes levelűek is, így az ízléséhez is igazodhat a növény. Világos helyen érzi jól magát, de a sötétebb sarkokban is megél, de növekedése ekkor lelassul. A folyamatosan nedves földet szereti, de nem jó, ha áll alatta a víz. Ha nagyon elhanyagolja, akkor a növény eldobálja a leveleit, ám amint újra foglalkozik vele, új leveleket hoz, de a lecsupaszodott indák már nem zöldülnek be újra.

Sokaknak a Sansevieria trifasciata csak anyósnyelvként ismert. Az elnevezés nem véletlen, egyszerre utal a növény kinézetére, és arra is, hogy mint a legtöbb anyóstól, ettől a szobai dísztől is csak nagyon nehezen lehet megszabadulni, így ha ezzel sem boldogul, akkor erősen gondolkozzon el a műnövények tartásán.

„Szinte mindent elvisel, így ideális kezdő kertészek számára is. tűri a tűző napot, az árnyékot, a huzatot, tehát gyakorlatilag mindent. Amivel azonban ezt a strapabíró, lándzsaszerű levelekkel rendelkező növényt is ki lehet pusztítani az az, ha télen túlöntözzük. Ekkor a gyökerek berohadnak, és a levelek kifordulnak a földből” – mondja a szakértő.

74101136
Diffenbachia Dea/c.dani / Europress / Getty

Ha szeretne egy kicsit különlegesebb és látványosabb növényt a szobába, akkor a Diffenbachia (ismertebb nevén a buzogányvirág)lehet a megfelelő választás. A pettyezett levelek ugyanis szép nagyra nőnek, megfelelő idő eltelte után kis pálmafára emlékeztet a növény. Virágot azonban csak akkor nevel, ha a körülmények hosszasan ideálisak, de még ekkor is csak ritkán. Fontos tudni, hogy ennek a növénynek a levelei mérgezőek, így a kisgyerekektől-állattól tartsa megfelelő távolságban/magasságban. Ha a strapabírása ellenére is sikerül kipusztítani, akkor se csüggedjen: ha a szárban talál még olyan darabot, ami nem rohad, azt kivágva és vízbe állítva könnyen újragyökereztetheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra