Magyar versenyző PET-palack pólója a dizájnverseny elődöntőjében

Már írtunk az Electrolux Design Lab versenyéről és arról, hogy milyen jól állnak a magyar formatervezők a nemzetközi megmérettetésen. Ma pedig kihirdették, hogy a 74 ország 1700 nevezésből ki az a 35 versenyző, akik bekerültek az elődöntőbe. Magyar versenyző, Kovács Apor ötlete is továbbjutott, amire augusztus 12-től újra lehet szavazni.

A 2014-es Electrolux Design Lab versenyre az "Egészséges otthonok megteremtése" témakörben a fenntarthatóságot és egészséges életmódot szem előtt tartó kreatív ötletekkel nevezhettek a fiatal designerek. Kovács Apor egy otthoni PET palack újrahasznosító ötlettel nevezett. PETE névre keresztelt háztartási gépe használt PET palackokból készítene saját igényeinkre szabott ruhadarabokat: a felhasználó kiválaszthatná, milyen fazonú, színű és méretű ruhát szeretne, az eszköz pedig megadná, hány darab üres palackra van szüksége a nyomtatáshoz.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója ötletével a megfelelő hulladékhasznosítás igényét kívánta hangsúlyozni: megoldást ad a műanyag palackok újrahasznosítására, miközben mindenki számára elérhetővé teszi a divatos öltözködést. Ha ez elsőre furcsának is hangzik, jó tudni, hogy korántsem elrugaszkodott ötlet: a PET palackokat már régóta hasznosítják ruhaként, ehhez viszont először Kínába viszik a feldolgozandó palackokat, majd kész ruha formájában kerülnek vissza Európába. Háztartási felhasználása viszont egyelőre nem megoldott ily módon, így ha egyszer megvalósul, sok lehetőséget rejthet magában.

A nemzetközi formatervezői pályázaton most elődöntőbe került versenyzők a szakértőktől szakmai visszajelzést kapnak, amelyek alapján tovább javíthatják, fejleszthetik ötleteiket. továbbgondolt pályaművek augusztus 12-én mutatkoznak majd be a verseny weboldalán. A frissített pályamunkák bemutatása után pedig újra elindul a közönségszavazás! A nagyközönség augusztus 12-étől október 15-ig voksolhat kedvencére, a legtöbb szavazatot elnyerő versenyzőt pedig a novemberi, Párizsban rendezett döntőn hirdetik ki a közönségdíj nyerteseként.

Az Electrolux zsűrije a közönségszavazás lezárását követően jelenti be azt a 6 döntőbe kerülő pályázót, akik közül a november 12-ei párizsi döntőn hirdetik ki a győzteseket. A nyertes pályázó 5000 euró jutalom mellett hat hónapos fizetett gyakornoki állást kap az Electrolux globális tervezőközpontjában. A második díjazott 3000, a harmadik helyezett 2000, az online közönségszavazás nyertese pedig 1000 euró jutalomban részesül.

Az idei Design Lab versenyen egy másik magyar pályázó is eredményesen szerepelt. Koczka Kristóf pályamunkája, egy intelligens bioszféra terve a legjobb 70+ koncepció között szerepelt. Kristóf SPIC= nevet kapott koncepciója adatokat gyűjtene rólunk és környezetünkről, miközben megtermelné azokat a gyógy- és fűszernövényeket melyekre szervezetünknek a legnagyobb szüksége van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra