10 furcsa szabály a közösségi oldalak felhasználási feltételeiből

Tegye a szívére a kezét, mikor regisztrál valahova vagy éppen telefonja szoftverét frissíti és feljön egy ablak, hogy olvassa el a felhasználási feltételeket, ön minden esetben elolvassa az elejétől a végééig? Talán ha nem annyira ismert oldalakról van szó igen, de mi a helyzet az ismertekkel? A Mashable összegyűjtötte hogy mik azok a pontok amik felett a többség valószínűleg elsiklik mikor valamelyik közösségi oldalra regisztrál, holott fontos dolgokról van szó.

1. A Facebook bármire használhatja a fotókat

Meglepődne ha egy Facebook reklámban látná újra a nyaralási képeket vagy esetleg a macskái vicces videóit? Pedig amint regisztrált az oldalra elfogadta, hogy minden amit oda feltölt használható, ráadásul jogdíjmentesen, azaz még csak fizetni sem kell a felhasználásért. Még mindig az öné lesz a kép, csak éppen a Facebook engedélyt adhat arra, hogy azt más is használja. Az egyetlen megoldás erre ha letörli a kérdéses tartalmat az oldalról. Egyébként a Twitter, az Instagram és a Google esetében is hasonló a helyzet, ezért óvatosan bánjon azzal hogy mit hova tölt fel.

2. Nem használhatják szexuális bűnözők a Facebookot

A szabályzat kimondja, hogy azok, akiket ítéltek már el szexuális bűncselekmény miatt egyszerűen nem regisztrálhatnak a közösségi oldalra.

shutterstock 119998051

3. Naprakészen kell tartani az információkat

A Facebook felhasználási feltételei között szerepel az is, hogy ha változik az elérhetőségünk, akkor azt mindenképpen frissíteni kell az adatok között is. Az e-mail cím változásának bejelentési kötelezettségéhez nincs adat, a telefonszám cserét viszont a szabályok szerint 48 órán belül be kell jelenteni. Ez a leírás szerint az ön biztonságának érdekében történik.

4. A Twitter mindent tudni akar

A Twitter felhasználási feltételeinek elfogadásával ön hozzájárul ahhoz, hogy a cég információt gyűjtsön az IP címére vonatkozóan, a böngészője típusáról, az operációs rendszeréről, a tartózkodási helyéről, arról hogy milyen oldalakat látogatott, a mobilszolgáltatójáról, készüléke típusáról és még a keresési előzményeiről is. Gyakorlatilag mindenről információt kell szolgáltatni, hogy twitterezhessen.

5. Nincs felhasználónév stipi-stopi a Twitteren

Aggódik amiatt, hogy újszülött gyermekének nem tud majd megfelelő felhasználónévvel regisztrálni, ha elég idős lesz a közösségi oldalakhoz? Rossz hír, hogy a Twitter nem szereti a túlbuzgó szülőket, akik előre befoglalják a gyerekek nevét. Ha 6-9 hónapig inaktivitást érzékelnek, akkor törölhetik a fiókokat.

6. Instagramon nem lehet szexuális tartalom

Ebben elsőre nincs semmi meglepő, ugyanakkor ez nem csak azt jelenti, hogy meztelen képek nem lehetnek az oldalon. Sokkal alacsonyabban van ugyanis az Instagram ingerküszöbe ezen a téren mint mondjuk a Twitter vagy a Facebook felhasználási szerződésében.

shutterstock 171073025

7. Ne küldjön javaslatokat, de ha küld azt lenyúlhatják

Az Instagramon nem kell figyelembe vennie azokat a javaslatokat, amelyeket a regisztráltak a jobb felhasználói élmény érdekében küldözgetnek. Ha azonban olyan jó ötlettel áll elő, amit használni is szeretnék, simán lenyúlhatják és ön egy fillért sem kap.

8. Nem lehet ismerős, akit nem ismer

A Linkedin nem a szokásos barátkozós oldal, ott inkább a karriert lehet építeni és szakmabeliekkel lehet eszmét cserélni. Ha ismeri az oldalt, akkor tudja, hogy mielőtt valakit megkér hogy csatlakozzon az ön profiljához, be kell jelölni, hogy honnan ismeri az illetőt. Ha nincs közös iskola, munkahely vagy nem ismeri az e-mail címet, akkor nem léphet kapcsolatba az illetővel a felhasználási feltételek szerint.

9. A Linkedin nem társkereső

Főleg nem szabadidőpartner kereső, így még akkor sem reklámozhat rajta escortjellegű szolgáltatásokat vagy prostitúciót, ha egyébként ez az ön országában legális dolog.

10. Nem lehet hazudni

A Linkedin szabályzatában ráadásul az is szerepel, hogy nem szabad hazudni. Az őszinteség mindig célravezetőbb olyannyira, hogy itt a szabályzatba is belevették, hogy nincs helye semmifajta mellébeszélésnek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek