Lusta kertészek szíve csücske: a szalmakert

Szalmába ültetni? Normálisak ezek? Minek ültetnék szalmába, ha ott a föld? A megoldás nagyon egyszerű.

Sok érv szól a szalma mellett, ebből egy, hogy sokkal könnyebb anyag, mint a föld. A talaj helyett alkalmazott szalma akkor is jól jön, ha kevés a helyünk, nincs kedvünk sokat foglalkozni vele, vagy csak rossz minőségű a talaj ott, ahol élünk. Hatalmas előnye még a bálának, hogy a gyomok elkerülik, ráadásul mivel a bomlás során hő szabadul fel, ezért tovább maradnak benne meg a növények.

Vegetables and Flowers growing in Straw Bale Garden
Wikimedia Commons / GradyJames

Lusta kertészeknek csodás lehet, ráadásul alig van vele munka. A Modern Farmer összegyűjtötte azokat a tippeket, melyek segítségével megfelelő minőségű szalmabálát állíthatunk elő.

Nézzük, kiknek lehet ez megfelelő?

- Idősebbeknek, vagy bárkinek aki nem tud hajolgatni,kapálni,vagy megterhelő fizikai munkát végezni.

- Akinek kertjében nem megfelelő a talaj minősége, vagy kis terület áll csak a rendelkezésére

- Aki unja a hagyományos kertészkedést

Mi kell hozzá?

Először is valamilyen szalmabála, amit épp szerezni tud. Persze szerencsésebb, ha a bála téglatest forma, és legalább 30X100X40-es  (tipp: lovardák környékén érdemes érdeklődni). Emelletti beszerzendők:

- hal- vagy csontliszt

- szerves trágyalé

- karó

- öntözőcső (opcionális)

- némi föld

- palánták

Straw Bale Garden
Wikimedia Commons / GradyJames

Mit kell tenni?

1. Helyet kell keresni a báláknak. Ha már tudja, hová teszi őket, alájuk ajánlott talajtakaró alkalmazása, ami nem engedi a gyomokat belenőni a szalmabálákba.

2. Ajánlott a bálákat körültekerni, hogy ne essenek szét.

3.  Mielőtt nekilátunk az ültetésnek, a szalmát meg kell locsolni. Egészen pontosan az alábbiakat kell tenni. Hat napon át, minden második napon 3 pohárnyi szerves trágyalével kell megöntözni a szalmát. Amikor nem trágyát önt ki, akkor locsolja meg a báláit. A 7.8. és 9 napon pedig jöhet 1,5 pohárnyi trágyalé, plusz hozzá ugyanennyi víz. A 10. napon csont- vagy halliszt - sajnos ez igen undorító, de ugyanennyire hasznos is -,  illetve 50 százalék fahamu vízzel elkeverve (1,5 csészényi).

Egyszerűen ellenőrizhető, hogy mikor éri el az ületétsre alkalmas állapotot a szalma: akkor, ha erősen belebökve meleg és enyhén nedves lesz az ujjunk, és fekete, apró rögökkel találkozunk - ez jelzi, hogy elindult a komposztálódás. Ha gomba jelenik meg a bálán, attól nem kell megijedni, épp azt jelzi, hogy minden a megfelelő mederben halad.

Ültetés

Ha palántákat ültetne, akkor használjon egy kevés ültető földet is, mely segít a gyökereknek megindulni. Ha magokat ültet, akkor a bála tetejére szórjon egy vékony földréteget, és erre pakolja a magokat. Ahogy megindul a gyökerezés, a magocskák belenőnek a szalmába. A bálák szélére ültethet egynyári virágokat vagy akár fűszernövényeket is.

Transplanting Into Straw Bale
Wikimedia Commons / GradyJames

Ha hajlandó a szalmabálákat becsövezni, azaz egy locsolótömlőt a tetejükön át elvezetni, akkor kész is van a munkával, a betakarításig gyakorlatilag nincs tennivalója. Egy kivétellel: ha rossz helyről vette a szalmát, vagy szénát adtak el önnek szalma helyett, előfordulhat, hogy fű sarjad ki a bálából. Ez gondot nem okoz, ha zavarja, húzza ki.

Ha futónövényeket (paradicsom, paprika) is ültetne, eszkábálhat egy egyszerű támaszt, ami gyakorlatilag két vagy több karó a szalmába szúrva.

Bármilyen növényt választhat, és nem is kell annyi helyet hagyni a növények közt, mint azt a hagyományos kertek esetén megszokhattuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra