8 dolog, amit máris érdemes kidobnia

Végre itt a tavasz, kezdődnek a lomtalanítások, ön pedig nekieshet a tavaszi nagytakarításnak; de mielőtt nekivágna, nézze meg, hogy hogyan növelheti a teret lakásában, megszabadulva sok haszontalan limlomtól. Alapul a  HuffPost  cikkét vettük, de mi is kiegészítettük sok hasznos infóval. Ha ezzel megvan, már kezdhet is rendezkedni!

Papír- és újsághalmok

Amikor valamelyik konyhai kisgép tönkremegy, senki nem áll neki megjavíttatni (persze csak, ha nem csereszabatos), mert nagyjából annyi lenne a helyreállítás költsége, mint egy új ára. Így aztán a régi gépek mennek a kukába, a fiókban meg rendszerint ottmaradnak a jótállási papírok, összeszerelési útmutatók és műszaki leírások, mígnem már nem fér bele újabb. Nos, ezektől tehát érdemes megszabadulni; teljesen fölöslegesen foglalják a helyet. És persze, egy ilyen ürítés alkalmával érdemes átnézni az ezeréves számlákat, elrakott leveleket is: biztosan lesz olyan közöttük, amitől szintén érdemes megszabadulni. Ja, és természetesen az újságok se maradjanak ki a szortírozásból. Ha van olyan, amelyiket nem lapozgatja nap mint nap, dobja ki nyugodtan – higgye el, már soha az életben nem lesz rá szüksége, bármennyire is úgy gondolta, mikor elrakta.

mg 01
Martiskó Gábor

„Még szükség lehet rá”-darabok

A legtöbb lakásban előfordul egy „még szükség lehet rá”- vagy „valamire csak jó lesz”-relikvia. Ez lehet szék, fotel, lámpa, polc, asztal, igazából bármi, ami ugyan nem dobja fel a szobát, mégis minden alkalommal, mikor eldönti, hogy megválik tőle, egy belső hang mindig visszatartja, mondván, még bármikor szükség lehet rá. Voltaképpen, ha már pár éve ezt mondogatja, ne legyen rest most megválni tőle. Sőt, talán még pénzhez is juthat, ha felteszi valamelyik apróhirdetési vagy aukciós oldalra. Két legyet egy csapásra, máris jobban hangzik, nem?

mg 02

Kacatok a különleges pillanatokról

Nyilván ön is eltesz néha-néha valamilyen teljesen fölösleges „emléket” egy utazás alkalmával, esetleg esküvői meghívót, szalvétát és még sorolhatnánk… a lista itt végtelen. Ha csak ott porosodnak valamelyik fiók alján, higgye el, soha többet nem fogja már elővenni; szóval olyan, mintha nem is lennének. Igen, persze legbelül megnyugtató a tudat, hogy bármikor előveheti őket, ha nosztalgiázni támad kedve, de erre ott vannak a fényképek. Ha meg gyűjtögetős típus, csak fotózza le a kacatokat, és archiválja őket egy mappában a számítógépén. Így tényleg örök életűek lesznek, ön meg könnyebben válik meg a porfogóktól. Nyugodt lehet: a fénykép, amit soha nem fog megnézni, ott van a számítógépén.

mg 03

Ruhák és cipők

Nem árt ilyenkor megszabadulni a már kinyúlt, kikopott, soha fel nem vett daraboktól is. Ha már több mint egy éve áll valami a szekrényben anélkül, hogy hordta volna, biztos lehet benne, hogy már nem is fogja ezt megtenni. Nyugodtan pakolja bele ezeket egy nagy zsákba, és cselekedjen úgy, ahogyan már a fentiekben írtuk: értékesítse, vagy ajándékozza el; esetleg útba ejthet egyet a legközelebbi ruhagyűjtő konténerek közül.

mg 04

Ősrégi kütyük a múltból

Ugye, nem kell taglalni, hogy mik lehetnek ezek?! Régi, az előző évszázadból fennmaradt mobiltelefonok, videomagnók, kazettás hifi-tornyok, távirányítók, ezeréves kamerák és tulajdonképpen bármilyen elfekvő kütyü. (Milyen menő volt, ha már valakinek kétkazettás hifije volt, nem? Át lehetett venni egyik kazettáról a másikra, őrület!) Mindezt szükségtelen őrizgetnie. Gyűjtse össze valamennyit, és adja oda egyik ismerősének, akinek vannak kisgyerekei. Ők biztosan örülni fognak neki.

mg 05

A túl hosszú ideig őrizgetett sminkek

Ez az a dolog, ami tényleg minden női neszesszerben, fürdőszobában, régi táskában megtalálható. Lehet egy beszáradt szempillaspirál, körömlakk, egy már semmire nem jó alapozószivacs, megromlott rúzs vagy tus, de akár egy szemhéjpúder is. Persze, nem kell ahhoz lejártnak lennie, hogy a kukában végezze, elég, ha csak a színe miatt már soha az életben nem fogja magára kenni. A lejártakat gyűjtse össze és dobja ki; ami még jó, azt ajándékozza oda barátnőinek. Esetleg kezdeményezhet cserenapot, amikor vállalkozó kedvű ismerősei elhozzák önhöz a már megunt, nem használt lomjaikat, és kedvükre válogathatnak a számukra szimpatikus kacatok között. Ha meg túl sok mindent talált, épp itt az ideje egy jó kis garázsvásárnak!

mg 06

Félbehagyott könyvek

Sajnos előfordulhat, hogy megvesz egy könyvet, és bár nagyon próbálja átrágni magát rajta, egy idő után feladja, és „majd egyszer befejezem”-ígérettel felrakja a könyvespolc tetejére, majd soha többet rá se néz. Jó, talán még egyszer belekezd, de pár oldal után tuti feladja, és a könyv szépen visszavándorol a polcra. Na, ezek azok a könyvek, amiket egyáltalán nem érdemes őrizgetni, szóval cserélje el őket, ajándékozza el, vigye be egy antikváriumba vagy egy turkálóba.

mg 07

A dolgok, amiket "majd" megjavít

„Most őszintén, hány éve áll is ott a polc legmélyén az a bögre, aminek letörött a füle, hogy visszaragaszd?” – tette fel a kérdést egyik ismerősöm. Igaz is, mióta? Már épp elég régóta ahhoz, hogy el is felejtsem: ilyenem is van. Ha önnek is van olyan darabja, amit már ezer éve félretett, hogy megjavítsa, de azóta se nyúlt hozzá, nyugodtan dobja ki, szabaduljon meg tőle. Higgye el, biztosan nem fog feltűnni a hiánya.

mg 08a
Martiskó Gábor
Oszd meg másokkal is!
Mustra