no

Tamponteszt: a legbénább lett a legjobb

Rég volt már ilyen, most újra kipróbáltuk, mit bírnak a saját márkás, illetve az olcsóbb kategóriás tamponok. A bizarrságfaktor fokozása céljából ezúttal zöld mentaszörppel teszteltünk, ami duplán ütött: nemcsak látványra, hanem mert aztán volt egy rakás, Dianás cukorka illatú zöld tamponunk. Az olvasókért mindent.

A teszt során minden versenyző ugyanazon a bevetésen vett részt: felespohárba áztattuk őket, tehát azonos mennyiségű folyadékot kellett felszívniuk.

Kotex ultrasorb

Amikor felnyitottuk a dobozt, nem tudtuk eldönteni, hogy fura külsej óvszert, vagy tényleg tampont vásároltunk-e. A külső nejloncsomagolás teljesen elrémisztett minket, ha ennek alapján kellene eldönteni, hogy megvegyük-e, nem sok esélyt kapna… Szerencséjére elsődleges szempontként a nedvszívó képességét teszteltük.

És ez tényleg szerencse, mert borzasztóan visszataszító az a szívecskés fólia, ami alatt viszont izgalmas rejtély fogadott bennünket: a tampon, aminek az alján körben van egy fél centis kék csík. Sejtettük, hogy ez valami spéci dolog lesz, de a használati útmutatóban nem találtunk róla semmit. Aztán egyikünk észrevette a dobozon a rajzot (ami persze tök szembetűnő, csak mi bénáztunk), és a megfejtés az, hogy (az ábra szerint)ez a csodálatos, félcentis kék cucc beszívni beszívja a folyadékot, vissza viszont nem engedi. Kíváncsiak voltunk, tényleg így van-e?! Így lett! Magába szívta a folyadékot, amiből aztán egy cseppet sem eresztett ki.

Két dolgot sajnáltunk csak nagyon ennél a terméknél: az egyik az volt, hogy nincs applikátoros változata. A másik, hogy lehetne olcsóbb is: ez volt a legdrágább a megmérettetésen.

Inti

Mivel többen írták, hogy a Penny Market saját márkás cuccai jók, és ennek az üzletláncnak a termékeivel amúgy se kísérleteztünk még, úgy döntöttünk, ezúttal nem hagyjuk ki a sorból. (A jövőben egyébként gyakrabban próbáljuk majd az ő termékeiket is bevonni a felméréseinkbe.

Na, de lássuk, mit tudott az Inti. Teljesen hagyományos tépőszalagos a fólia rajta (ami a fotós szerint elég nagy visszaesés a többi tamponhoz viszonyítva). Nem szívja gyorsan a folyadékot, viszont ki is engedi. Igaz, nem annyit, mint a listában utána következő auchanos. A madzagot nagyon egyszerűen lehet lebontani a tamponról, amelynek anyaga annyira nem jött be. Az ára szimpatikus, a legolcsóbb a teszten.MG 252

Pamina

Nagyon könnyű kibontani, a hagyományos zöld zsinór egyből a tenyerünkbe simul, és nem kell érte kapirgálni-turkálni a tampon aljában. Lassan és komótosan itta magába a szörpöt, viszont mindent felszívott, és alig engedett vissza valamit. Az Intivel holtversenyben végzett, viszont ezért a Penny Market saját márkásáért kevesebbet kell fizetni.

Auchan tampons

Ezzel a tamponnal kezdtük a tesztet, ekkor fotós kollégánk még csak ismerkedett a tamponokkal. Megfogni ugyan még nem merte, ám a kinézetét már kritizálta: „Milyen kedves kis rózsaszín zsinórja van” – jegyezte meg, és igen, valóban babarózsaszín, de ugye, mint tudjuk, nem ez az elsődleges szempont, amiért megvásároljuk.

Csavaros celofánborítás van a tamponon, amit csak nagy erővel lehet leszedni. Ez nem feltétlenül jó. A madzag könnyen kivehető a tampon aljáról, de amikor megrántottam, hogy bebizonyosodjon, elég tartós-e, azaz nem szakad-e ki a kivétele közben, a tampon alja deformálódott, szétnyílt. Elvileg ez még nem zárja ki, hogy megvásároljuk, de azért, mégiscsak kényelmesebb, ha felhelyezésig megtartja az alakját.

Elég gyorsan megszívta magát a mentaszörppel, de nem sikerült mind a 1,5 centet magába foglalnia. A képen is jól látható, hogy enged a löttyből, ezt lefordítva úgy mondanánk, sportoláshoz semmiképpen sem ajánljuk.

Ami meglepő volt, a kis használati utasítás, amit mellékeltek hozzá, nehogy valaki ennek hiányában mondjuk az orrába próbálja tuszkolni. (A galériában meg lehet nézni.) Érdekes, hogy többek között azt is ajánlják, hogy vécén ülve is lehet cserélni/felhelyezni – amit az otthoni vécén esetleg elképzelhetőnek is tartok, de óva intek mindenkit attól, hogy nyilvános illemhelyen kísérletezzen ezzel a módszerrel, mert nem higiénikus. A vécé tele van mindenféle baktériummal, és menstruáció alatt sokkal nagyobb a veszélye bármilyen fertőzés összeszedésének. Inkább maradjunk a hagyományos megoldásoknál.

All about body

Ennek a csomagolása is szalagos technikával nyitható, ami a fotós szerint sokkal macerásabb, mint a csavaros változat. Ez mondjuk, nem is lenne akkora baj, ha a tampon csodálatosan működne, de sajnos voltak vele problémák: igaz, ultragyorsan szívta magába a folyadékot, de ugyanezzel a lendülettel engedte is vissza.

Tesco tampons

Szépen, egyenletesen és gyorsan felszívott mindent, viszont sportoláshoz mégsem ajánljuk, mert hiába a jószívóerő, magában már nem tartja a folyadékot. Ülőmunkát végzőknek tökéletes lehet, csak javasolunk hozzá tisztasági betétet, és a menzesz első két napján minimum óránként cserélje.

Név Darab/doboz Ár (forint) Darab ár (forint) Itt vettük
Kotex ultrasorb 16 599 37,43 Tesco
Pamina 32 559 17,46 Spar
Inti 24 359 14,95 Penny Market
Auchan, tampons 24 419 17,45 Auchan
All about body 32 479 14,96 Tesco
Tesco, tampons 16 429 26,81 Tesco

Ön milyen tampont használ és miért? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek