no

Készítsen csokibonbont: finom és olcsó

Közeledik a Valentin nap és nem tudja mit adjon barátjának? Ha snassznak és unalmasnak találja a hiperek, szuperek felhozatalát, esetleg túl csicsásnak gondolja a szívecskés bonbonokat, na, meg az ár is számít, készítse el saját házi csokoládéját! Előnye, hogy úgy ízesíti és díszíti ahogyan csak szeretné, több fajtát is készíthet pillanatok alatt; és hogy mindezt alig ötszáz forintból. Ja, és az se baj, ha hatalmas a baráti köre: ennyi pénzből hatvan darab csokiszíve lesz.

A házi csokoládét nagyon egyszerű elkészíteni és még kreativitásra sincs szükség hozzá. Elég egy-két szilikonforma, esetleg olyan tepsi amiben kialakított formák vannak, de simán használhatja egy régi csokibonbon tálcáját (például a Toffefee-é tökéletes választás) is forma gyanánt. A végeredmény zseniális, az íze fenomenális, az ára pedig meggyőző.

Mert nagyon megéri

A boltban kapható csokoládé desszertek 5-600 forintnál kezdődnek, és ezért az árért körülbelül 6-12 bonbont tartalmaznak. Ráadásul ennyi pénzért többnyire csak egyfajta desszertet kínálnak, ami elég unalmas, és ez az árkategória még csak nem is igazán finom. Ezzel ellentétben a házi bonbon változatos, egészen biztosan a saját szájízünk szerint készült, és ötven darab 470 forintba kerül. Ugye, milyen megnyerő?!

Először is döntse el, hogy mennyi pénzt szán a bonbonokra. Ha az igazi csokoládéhoz leginkább hasonlító végeredményt szeretne, használjon kakaóvajat. Igaz, ez nehezebben beszerezhető, cserébe legalább elképesztően drága is: 100 gramm belőle 800-1000 forintba kerül.

Ha nem ennyire fanatikus, vagy csak kevésbé gourmand, használhat még szűz, hidegen sajtolt kókuszzsírt (VCO), ami bár valamivel olcsóbb mint a kakaóvaj, de azért ennek is megkérik az árát: a 200 milis kiszerelés 1200 forinttól indul. (Ha emellett dönt nem árt tudnia, hogy erős kókusz íze és illata van a VCO-nak, tehát csak akkor használja, ha ez a cél.)  Szóval ez is jól megdobja a házi bonbon árát. Természetesen akkor sincs semmi baj ha a „legolcsóbb” szűrt kókuszzsírt (RBD) használja.

Az általunk készített csokik szűrt kókuszzsírból készültek, ez volt a legolcsóbb megoldás. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez nem jó, csak valamivel gazdaságosabb változat mint az előző kettő. És persze, a boltban kapható méregdrága csokoládé desszerteknek sem mindig kakaóvaj, szűz kókuszzsír az alapja.

Ennyit költöttünk

A felhasznált elemekre ha csak a legszükségesebbeket vesszük, körülbelül 470 forintot költöttünk. Ezek a következők: kókuszzsír 250 forint, porcukor 40 forint, holland kakaópor (keserű kakaó) 150 forint, tejpor 30 forint. Nyilván ez az összeg akkor igaz, ha van otthon sütő/szilikon formája, és nem kell beszereznie az összes hozzávalót. A formán kívül a leghúzósabb tétel a „zsír” beszerzése, de szerencsére ezekből már lehet kimérve is vásárolni, szóval nem kell egyből a kilós változatra több ezer forintot kiadni.

Tipp: mielőtt megvenné a méregdrága szilikon formát, érdemes körbekérdezni az ismerősök között, hátha van valakinek, de használhat kiöntőformának egy régi bonbon műanyag tartóját. Így simán megspórolhat három-ötezer forintot, ami érezhető összeg.

Mire lesz szüksége a csokoládéhoz?

100 g porcukor, 100 g kakaópor, 190 ml kókuszzsír, 20-40 g tejpor.

Opcionális az ízesítéshez, díszítéshez: mogyoró, mazsola, meggy, alkohol, cukormáz, fehércsokoládé, kókusztejpor, kókuszreszelék, mandula, dió, extra szűz kókuszzsír, vanília aroma, vaníliás cukor, kávépor, likőr, fahéj.

Készíthet étcsokoládés és tejcsokoládés bonbont is: annyi a különbség a kettő között, hogy utóbbi tartalmaz tejport. Mi mind a kettőt megcsináltuk, mogyoróval, meggyel, fahéjas cukorral és mazsolával töltöttük a csokikat.

Így készítse el

Olvassza meg a kókuszzsírt vízgőz felett vagy a mikróban lehetőleg egy csőrös flakonban és közben keverje össze a száraz összetevőket. Amikor a zsír már folyékony, adja hozzá az előzőleg elkevert kakaóport, cukrot és a tejport. Kézi habverővel jól dolgozza össze a hozzávalókat és öntse ki a formába. Igény szerint készíthet vékonyabb és vastagabb csokoládé desszertet is, és tetszés szerint töltheti. Ha magvakat tesz bele, először csokoládéval öntse fel félig a formát, majd szórjon bele egy csipet magvat és fedje be csokoládéval.

A formákat minimum két órára tegye hűtőbe vagy mélyhűtőbe. Amikor megszilárdult, díszítse fehér csokoládéval, cukormázzal vagy mogyoróval, dióval a kész desszerteket.

Fontos! A kávékrémpor és a tejpor nem ugyanaz. Előbbi édesített, más az összetétele, míg utóbbiban kizárólag sovány tejpor van. Mi a CBA-ban vettük, 90 g háromszáz forintba kerül. Nézze meg a fotógalériát, megmutatjuk hogyan csináltuk saját csokinkat.

Tipp: A megmaradt bonbonokat tartsa hűtőben, hogy ne olvadjanak meg.

Kellemes Valentin napi készülődést!

Önnek van saját csokoládé receptje? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra