Szabaduljon meg egyszerűen a lábszagtól

Végre újra itt a meleg, aminek nem örülnek őszintén azok, akik hajlamosak az izzadásra. Arról már egy korábbi cikkünkben írtunk, hogyan kerülhető el a fokozott izzadás, most viszont arra adunk tippeket, hogyan szabadulhat meg a roppant kellemetlen lábszagtól. Azt persze már mindenki kívülről fújja, hogy cseréljen cipőt naponta, használjon méregdrága lábizzadásgátlókat, cipődezodort, mosson rendszeresen lábat, és esténként vegyen lábfürdőt. Ha mindez nem használ, itt van pár tényleg jól bevált, olcsó, és – nem mellékesen – egyáltalán nem időigényes csodarecept.

Swns.com

Nőket és férfiakat egyaránt érint ez a kínos jelenség, ami nagyon meg tudja nehezíteni az életet. Nyáron pedig még nagyobb a kockázata annak, hogy izzad, befülled a cipőbe a láb, és ami még rosszabb, ez az a bűz, amit a kollégák is megéreznek, ha a közelben ülnek. A rosszul szellőző cipő – legyen az zárt, műbőr, szandál, vagy akár egy gumi flip-flop is(!) – csak felerősíti a láb izzadását. Persze nem ez az elsődleges ok, amiért a láb büdös lesz.

Mitől bűzlik a láb?

Testszaga minden embernek van, csak a szerencsésebbeké kevésbé érezhető. Ez nem higiéniai kérdés; egyszerűen csak más a szervezeti mechanizmusunk. Az izzadás alkati dolog, de befolyásolja a fizikai aktivitás, a hormonális zavar/változás, a pszichikai állapot, de akár egy speciális diéta is. Ugyanúgy, ahogy a test egyéb felületén, a lábon is a különböző bacilusok a felelősek az izzadásért és a szagokért. Egy nejlonharisnya, műbőr cipő, műanyag papucs csak ront a helyzeten. Így tehát, ha arról nem is tehet valaki, hogy hajlamosabb az izzadásra, arról már igen, ha ezt a folyamatot erősíti a rossz minőségű lábbelikkel. Nyilván az izzadást teljesen nem lehet megszüntetni, de sok mindent lehet tenni ellene.

Tévedés, hogy a zokni segít eltünteti a lábszagot. Akár még ronthat is a dolgon, mivel a nedvesség egy részét ugyan felszívja, de elkerülhetetlen, hogy a maradék izzadtságban ne fürdőzzön a láb minimum napi nyolc órát. Szuper táptalaja ez így a gombáknak, amelyek szintén felelősek a bűz miatt.

Módszerek a szag közömbösítésére

  • Próbáljon meg minél kevesebbszer zárt cipőben járni, és ha lehet, bőrből készült lábbelit húzzon. Ha sokat kell zárt cipőben járnia, reggelente szórjon egy kevés illatosított hintőport a cipőjébe.
  • Nedvesítsen be egy rongyot langyos, teafaolajos vízzel (lehet levendulaolaj és menta is), és borogassa be vele a lábát (fáradt lábfejen élénkítő hatású). A teafaolaj fertőtlenítő hatású, és kellemes illatot biztosít, csak sajnos nem egész napra!
  • Lefekvés előtt szórjon szódabikarbónát a cipőjébe. A szódabikarbóna rendkívül jó gombaölő és szagtalanító.
  • Vigyen magával váltózoknit/-harisnyát, és ebéd után cserélje le a délelőttit.
  • Az edző- vagy tornacipőt öblítse ki ecettel, vagy reggelente néhány csepp vattakorongra csepegtetett 10%-os ecettel törölje át talpat és a lábujjai között.
  • Cseppentsen pár csepp zsályaolajat a cipőjébe, a zsálya csökkenti az izzadást.
  • Törölje át a lábfejét egy vodkával vagy bármilyen erős alkohollal (lehet gyógyszertári is) átitatott vattával, ugyanis az alkohol elpusztítja a szagért felelős baktériumokat és szárítja az azokat éltető nyirkos környezetet. Emellett fertőtlenít is.
  • +1: tartson magánál az előbb felsorolt szerekből, így napközben is nyugodtan bekenheti vele lábfejét.

Szagtalanító házilag 300 forintból

A felsorolt olajokból készíthet házi szagtalanító lábsprayt is! Nem kell hozzá más, mint 20 ml alkohol vagy vodka, 80 ml desztillált víz, 10 csepp teafaolaj, 10 csepp mentaolaj és 5 csepp zsályaolaj. Az elkészítése roppant egyszerű: az illóolajokat keverje jól össze az alkohollal, utána adja hozzá a vizet. Használat előtt mindig rázza össze a mixet a flakonban! Használhatja lábfeje szagmentesítésére és cipőjét is bepermetezheti vele. Használat után várja meg, míg megszárad lába/cipője.

Tipp: Készítsen többet a keverékből, és egy egészen kicsit flakont is töltsön meg vele. Így mindenhova magával viheti a lábfrissítőjét.

A boltban kapható termékek ára 500 és 5000 forint között mozog, viszont nem mindegy, hogy milyen összetevőkből állnak! Az otthon elkészített dezodor teljesen természetes, és ha elfogyott, a  flakont újra feltudja használni, így már csak körülbelül 150-200 forintos költséggel jár az elkészítése!

Mikor forduljon orvoshoz?

Az előbbi módszerek az erősen izzadékony, de egészséges láb esetén válhatnak be. Ha a lábszag makacsul kitart, elképzelhető, hogy már kialakult gombás fertőzés okozza, amit már csak szakember tud elhárítani. Akkor is érdemes felkeresni az orvost, ha valóban rendkívüli mértékben izzad a lába, mert valószínűsíthető, hogy ekkor már nem helyi kezelésre van szüksége.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra