Készítse el saját mosószerét, megéri

Egyre drágábbak a folyékony mosószerek, így van, aki felvizezi, van aki kevesebbet használ a megszokottnál. A házilag készült mosószer nemcsak olcsó, de működik iszéssel, van, aki az előírtnál kevesebbet használva próbál spórolni velük. Ezek is jó ötletek, de van még olyan olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, amit bevethet.

stockfresh 515153 preparation-for-washing sizeM

A magyarországi vizek nagy része nagyon kemény a vízben oldott nagy mennyiségű kalcium- és magnéziumsóktól. Ezek tulajdonsága, hogy mindenféle anyaggal – lúgokkal, karbonátokkal, szappannal stb. – keveredve kicsapódnak a vízből, és ha ezt a textília felületén teszik, akkor az bizony erősen megszürkül a rárakódott anyagtól. Ezt megelőzendő a profi mosóporokba kémiai vízlágyítókat tesznek, olyan anyagokat, amik erős öleléssel körbeveszik a kalciumionokat, meggátolva a kicsapódásukat.

Ezek az anyagok, trisók, akrilátok azonban vagy nagyon drágák vagy nagyon környezetszennyezőek, emiatt a pénztárcakímélő és környezettudatos vásárló lehetőleg kerüli a használatukat.

Egy alternatív megoldás

Sokan esküsznek a mosódióra, mert amellett hogy környezetkímélő, nem irritálja az ekcémás vagy érzékeny bőrt. Azonban sajnos, van hátránya is, nem is egy.

  1. Az anyagokat merevvé teszi.
  2. A törölközők mosás utáni első használatkor kemények, dörzsölik a testet mint egy testradír.
  3. Elszürkíti, barnítja a textileket.
  4. A foltokkal nem tud elbánni, komoly előkezelés szükséges mosás előtt.
  5. Az őket tartó zsákból könnyen kiesnek és beragadnak a szűrőbe. Ezt csak akkor lehet észrevenni, amikor lassan bele is rohadnak, és az így keletkező, irgalmatlan savanyú bűz bejárja az egész helyiséget, ahol a mosógép van.

Tehát ez sem a legjobb és legolcsóbb megoldás.

A szappan, mint mosószer

Nem véletlenül mostak őseink (mosó)szappannal. Persze akkoriban nem is volt túl sok más választás, de minek is lett volna, ha a szappan is tökéletesen megfelelt erre a célra!?

stockfresh 214232 old-wash-tub-with-soap-on-bench sizeM

Bármilyen káliszappan, vagy éppen a Baba szappan is megfelel a mosószer elkészítéséhez. Ez körülbelül 4-500 forintba kerül, és roppant egyszerű: 200-250 g szappant le kell reszelni és egy liter desztillált vízben felfőzni.  (Ha nem elég folyékony a mosószer állaga, nyugodtan hígítsa tovább vízzel.) Ennyi az egész, és már kész is a házimosószer. Egy adag mosáshoz egy deciliter mosószerre van szükség, a mosógép öblítőadagolójába meg ugyanennyi ecetet kell önteni. A fehér ruhák mosásához a szappanban még fel lehet oldani mosószódát is. Ezzel a módszerrel egyébként a vízkövesedés is jelentősen csökkenthető. Kevésbé vonzó tulajdonsága, hogy az állaga leginkább a Szellemirtók című amerikai filmben látott a szellemtakonyéval vetekszik, és a színe is elég rémisztő, ezzel szemben viszont olcsó, 100 százalékban környezetbarát, és nem teszi tönkre vagy szürkíti be a textilt.

Az ecet mint öblítő

Felejtse el az agyonreklámozott drága öblítőket amik azon kívül, hogy jó illatot és puhaságot kölcsönöznek a textilnek másra nem nagyon jók, sőt az erős illatúak még allergizálhatnak is. Ezzel szemben az ecet rendkívül olcsó, ráadásul biztosan nem bőrirritáló és még a textilnek is jót tesz: puhítja és könnyebben vasalhatóvá teszi. Igaz, hogy a rendes ételecet elég büdös, de ez feljavítható pár csepp illóolajjal vagy használhat almaecetet is helyette: fél deciliter almaecet öntsön fel 4-4,5 deciliter vízzel és illatosítsa illóolajjal (a legjobb, ha egy műanyagflakonban tárolja). Használat előtt feltétlenül rázza fel a flakont!

Egy kis útmutató az illóolajokhoz

Nyugodtan keverheti az olajokat csak arra ügyeljen, hogy 100 százalékosat használjon. A teafaolaj amellett, hogy friss az illata, kiváló fertőtlenítő és tisztító hatással bír ezért ha erősen szennyezett textilt (zokni, konyharuha) mos, akár 5-6 cseppet is tehet az ecetes oldatba. Hasonló hatást érhet el eukaliptusz,- vagy borsmenta olajjal. Készítheti kamilla, citromfű és rózsa keverékét, ezek mind nyugtató hatással bírnak, depresszióra a legjobbak: geránium, levendula, narancsvirág, rózsafa, ylang. Rendkívül jó vágyfokozók; geránium, méz, jácint, jázmin, kardamom, szerecsendió, perubalzsam. Ágyneműjét öblítse bazsalikom, bergamot, keserűnarancs vagy levendula olajjal, illetve ezek keverékével, ugyanis nagyon jók alvászavarok ellen. Nem utolsósorban pedig ahogyan a folyékony mosószerrel, ezzel sem szennyezi a környezetet és nincsenek benne szintetikus szerek. Egyáltalán nem drága mulatság, gyorsan elkészíthető és simán be lehet tenni pár előre elékészített flakonnal a spájzba vagy a fürdőszoba polcára. Így garantáltan nem pazarol és nem is dobja ki pénzét az ablakon.

Mi is kipróbáltuk

Szappanból főzött házimosószerünket rögtön a mélyvízben próbáltuk ki, ugyanis egyből koszos konyharuhákkal kezdtük a tesztet. Kiválóan vizsgázott: a kosz kijött belőlük, és makulátlan fehérek lettek. Aztán kipróbáltuk ruhákon is, amelyek tiszták és puhák lettek. Jó, lehet, hogy nem lettek annyira pihe-puhák, mint a Coccolino-reklámban, de határozottan kellemes a tapintásuk. A színes ruhák színesek maradtak, sőt, lejött róluk a mosódiós szürke fátyol, a fehér ruhák meg fehérebbek lettek, mert róluk is eltűnt a szürke árnyalat. A szappanos házimosószernek ráadásul kiderült még egy nem várt, de komoly előnye: a ruha nem büdösödik be, ha nem azonnal szedi ki a gépből! Ez roppant pozitív, mert aki reggel beindítja a mosógépet, ritkán tudja még otthon megvárni, hogy lejárjon, este meg simán elszunyókál az ember kipakolás helyett. Akit pedig csak az tartana vissza, hogy a mosószappanos mosószer nem illatozik, az adjon hozzá pár csepp illóolajat a kedvencéből.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra