no

Minden idők legrosszabb karácsonyi dalai

Négy külföldi és négy hazai előadó karácsonyi slágerét ítéltem a legrosszabbnak, persze erősen szubjektív a válogatás. Van amelyik a szövege vagy a dallama miatt rossz, de bőven akad olyan is, amelyikben mind a kettő borzalmas.

Az első az amerikai zene - és dalszövegíró John Denver által készített: Please Daddy (Do not Get Drunk This Christmas - Apa kérlek, ne rúgj be idén karácsonykor).A dalban egy nyolcéves fiú könyörög az apjának, na, vajon miért? Hogy ne rúgjon be karácsonykor. Sajnos Denver nem fogadta meg a saját dalában foglaltakat, 1993-ban elkapták ittas vezetésért. Illetve részben mégis: ez nem karácsonykor történt.



A második a Muppet Show figurájának, Miss Röfinek a dala: The Xmas Queen (A karácsony királynője). Elképszető látvány, amint a szőke malacdíva vonaglik a karácsonyfa előtt, leginkább Mariah Careyre emlékeztet, bár mentségére szól, hogy ezt legalább paródiának szánták az alkotók. A szám a 2006-os Zöld és Piros Karácsonyi albumon jelent meg.

A dobogó harmadik fokára Cyndi Lauper száma került, a Christmas Conga (Karácsonyi konga). Valószínű vicces kedvében volt az énekesnő mikor ezt a számot kreálta, de lássuk be, ennél azért volt jobban sikerült dala is az életműben.

A negyedik Kenny Rogers és Wynonna Judd száma, a Mary, Did You Know? Már a videóklip is elég bizarr ahhoz, hogy méltán kiérdemelhesse ezt a nevezést a dal. Kenny Rogers a piros zakójában és fehér szakállával simán elmehetne Tescós télapónak, de ezt nyilván ők is tudják, azért is ez a styling.

Szerencsére, mi magyarok is büszkélkedhetünk borzalmas karácsonyi dalokkal. Itt van például Zséda és a Szürke patással, amelyben az énekesnő a Mikulás rénszarvasának egészségéért aggódik. Igazából bármelyik szövegrészletet kiemelhetném, de ez a legértelmetlenebb:

Mert Játékország szíve mélyén
folyton hull a hó,
elkél hát egy hosszú horgolt sál.
Bárcsak látná Télapó,
és húzna gyorsan rá
még tél előtt
egy szarvasfejfedőt!

Oké, hogy ez a dal gyerekeknek szól, de tényleg létezik olyan ember aki annak örül, hogy ilyen bugyuta számokat hallgat a gyereke?

Szintén hatalmas sláger, és szintén a rénszarvas csillagjegyében született a Szinetár Dóra - Bereczki Zoltán szuperpáros dala: Egy bizonyos Rudolf. Ők dzsesszes stílusban próbálják Rudolfot a rénszarvast bemutatni, de eldönthetetlen, hogy közönségnek a gyerekeket vagy az infantilis felnőtteket célozták meg? Mert van olyan gyerek aki tudja ki az a  Churchill vagy Bernstein? Igazából nem is ez a fontos, hanem az, hogy aki ezt hallgatja, az hülye. Legalábbis az előadók szerint: „Tudod, hogy ki az a Frankenstein, Eisenstein, Einstein? Chaplin és Churchill és Gershwin és Bernstein? De arról tudsz e mondd, hogy a Szuperszarvas ki volt? Netán Anti, netán Bambi,talán Herbert, vagy Norbert? Legyen Rén, legyen Szerén, Irén esetleg? Ó, ezt úgyse fogod tudni, hát nyugodj meg! Egy bizonyos Rudolf, a jávorszarvas "

Most, hogy már tudjuk, remélem mindenki megnyugodott!

Muszáj még megemlíteni Bata Adrienn, alias Barbee Hógömb című számát. A huszonéves lány csupa közhelyet vonultat fel a számban, és bár már a karácsony is úgy elcsépelt ahogy van, de őt hallgatva egyszerűen kibírhatatlan.

„Tudom talán kicsit bolondság,
De a csomagban szíved találnám."

Bizony Adrienn nagyon igazad van! Tényleg butuska dolog lenne ha szerelmed a szívét becsomagolná és betenné neked a fa alá, hogy örülj. Inkább élvezzétek ki az együtt töltött pillanatokat amíg lehet!

Az utolsó a listán Judit és a zenemanók Mikulás című dalkezdeménye. Megint egy unalmas semmitmondó dalocska, borzalmas rímekkel:

„A szavamat rá, hogy Mikulás vár
Sose késik, azt hogy utálná.

Nehogy a frászt hozd rá, ha a tetőn jár,
És nehogy csereberélj, ha mást vártál.

Ha hazaér majd, szünetet tart
Pihenésként fütyül egy dalt"

Tudna valaki olyan magyar karácsonyi dalt mutatni amelyik tényleg szép?

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek