Tavaszi programdömping – Koncertek, meseünnep és rasszizmusellenes buli

A hétvégén Magyarországon lép fel a világhírű ütős, Trilok Gurtu, de a Bin-Jipet és Lajkó Félixet is hallhatjuk az országszerte dübörgő Tavaszi Fesztivál keretében. A víz világnapja a fővárosi állatkertben ígér cseppet sem unalmas családi programot.

Itt a tavasz, itt van újra – mondhatnánk Petőfi után szabadon, bár az égiek egyelőre csak néhánynapnyi jó idővel jelezték, hogy van okunk reménykedni. Amíg pedig az eső helyett újra napfényben fürdőzhetünk, íme néhány kellemes program a hétvégére.

Tavaszi Fesztivál - országszerte

18-án elindult az egyik legnagyobb hazai kulturális rendezvénysorozat, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amihez rengeteg vidéki helyszín is csatlakozik. A budapesti programról már beszámoltunk, ezért most más városok kínálatából szemezgetünk. Győrben például március 15. és április 4. között olyan fellépőkkel találkozhatunk, mint például a Ghymes, Ferenczi György és a Rackajam, vagy éppen a Csík zenekar. Ezen a szombaton Ránki Dezső zongoraestje, hétfőn pedig Dolhai Attila és Janza Kata musical-válogatása okozhat kellemes perceket a győrieknek.

Pécs sem bízza a véletlenre a fesztiválindítást: szombaton 19 órától a Kodály Konferencia és Koncertközpontban Harcsa Veronika zenekara, a Bin-Jip csap a húrok közé, majd egy világhírű ütőhangszer-virtuóz, az indiai származásúTrilok Gurtu zenekara és a norvég szaxofonikon, Jan Garbarek lép színpadra. A békéscsabai Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza ugyanezen az estén a Szászcsávási Zenekart látja vendégül, míg 18-án, pénteken este Szentendrén Lajkó Félix kápráztatja el a tőle megszokott módon a Pest Megyei Könyvtár Színháztermének közönségét.

Trilok Gurtu
Trilok Gurtu

A Magyar Mese Ünnepe

Szombaton 10 és 18 óra között hatalmas gyerekszobává változik a Millenáris Fogadó: csúszni-mászni való szőnyegekkel, játékokkal, rajzfilmekkel, mesekönyvekkel, meseújságokkal és óriás-társasjátékokkal árasztják el a gyerekeket. Lesz kézműveskedés, amely során különböző technikákkal készítik el a gyerekek által elképzelt saját kis mesekönyveket.

A Mesebálon minden vállalkozó szellemű olyan meseszereplővé válhat, amilyenné csak akar, a rongyok, jelmezek segítenek. A rendezvényen több mint ötven meseíró és illusztrátor is megfordul, ott lesz például Bartos Erika, a Bogyó és Babóca író-rajzolója, ezt követően Berg Judit, a Rumini-sorozat írója Bujtor Annával mutat be élőbábos előadást. Lackfi János költő, meseíró a Sajtkukacz zenekar közreműködésével mutatja be verseit, majd Bátky András, Pipogya medve megteremtője folytatja a sort: mesét készít a jelentkező gyerekekkel a színpadon, ahol Takács Mari illusztrátor és Bognár Szilvi népdalénekes lesznek a segítségére.

Szeresd a vizet!

A Fővárosi Állat- és Növénykert március 19-én és 20-án egy valóságos vízmű-utazásra invitál mindenkit a Víz Világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. A Mulatságcseppek hétvégéjén állatkerti séták várják az érdeklődőket, ahol zoo-pedagógusok mesélnek a vízi élet érdekességeiről és a Csodák Palotája Öveges termének kísérlet-bemutatóin is részt vehetünk. A Duna Múzeum interaktív modellekkel - Hajómalom, Vízemelő, Aquaeductus - szemlélteti a víz hasznosításának lehetőségeit, vasárnap pedig az ÖKO-Pannon környezettudatos játékai várják a látogatókat. Ezen a két napon vizes játékok, vetélkedők, tesztek is akadnak majd a kínálatban, a 14 éven aluli gyermekek számára idén is ingyenes a belépés.

Képregénnyel és partival a rasszizmus ellen

Március 21-én, az Antirasszista Világnapon képregény, karikatúra és humor találkozik a Millenárison található Európa Pontban, hogy felhívja a figyelmet a diszkrimináció abszurditására. A Comics Against Racism egy olyan olasz-francia-német bázisokon nyugvó kezdeményezés, mely a maga eszközeivel igyekszik reflektálni a rasszizmusra, a diszkrimináció különböző megnyilvánulásaira.

A kiállítás a Zene a Rasszizmus Ellen kampány meghívására érkezik az Antirasszista Világnapra, amelyet rövidfilm-vetítéssel és rengeteg zenével spékelnek meg a szervezők. 20 órától hallhatjuk például a Live Act Folkot és játszik dj Dermot (Irie Maffia Soundsystem) is. A kiállítás 19 órakor nyílik, majd fél 8-tól a Szubjektív Értékek Alapítvány által szervezett We Are Here digitális média projekt rövidfilmjeiből vetítenek egy válogatást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra