Lakástrend, Busójárás és kézművesek – Igazi télbúcsúztató programok

A tavasz itt van, és ehhez mérten ez a hétvége is ennek a jegyében telik. Lakástrend, Busójárás és kézműves vásár is jelzi, hogy érdemes kimerészkedni otthonról, de a jövő hét is tartogat meglepetéseket. Programajánló.

A következő napokban csupa olyan program vár minket, amire végre érdemes kimozdulni.

Lakástrend a Műcsarnokban

A 14. Lakástrend kiállítás az öko-design, a fenntartható lakás és a környezetbarát zöld technológiák jegyében zajlik március 4-6-ig a Műcsarnokban. A leginnovatívabb lakberendezési trendek mellett természetesen idén sem marad el a külföldi és hazai designerek seregszemléje, ezen belül pedig kiemelt figyelmet kap a madeinhungary-tárlat, amely hazai designereket és iparművészeket mutat be. Emellett rengeteg érdekes programmal várják az érdeklődőket: lesznek lakberendezői villámtalálkák, a Made in Budapest fórumot hirdet a fenntartható design témájában, és nem marad el a WAMP különleges design-shopja sem, amelyet a kiállítás ideje alatt üzemeltet. A mindennap 10-19 óráig nyitva tartó kiállítás szombaton hosszabbított nyitva tartással és partival vár mindenkit egészen éjfélig.

Télbúcsúztató busóbuli

A trendek után egy kis hagyomány: már hivatalosan is tavasz van, ezt pedig nem is lehetne igazán mással megünnepelni, mint egy jó kis Busójárással.

A mohácsi sokacok világszerte híres néphagyományából kinőtt karnevál a múlt század első harmadától idegenforgalmi rendezvény is, amelyre tízezrek kíváncsiak a világ minden részéből, ráadásul az UNESCO 2009 őszén felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára is. Ha egy kis vidámságra és felszabadult, önfeledt szórakozásra vágysz, március 3. és 8. között Mohácson a helyed.

Kreatívkodj a PeCsában!

A hétvége egy igazi tavaszváró családi programot is tartogat: a Petőfi Csarnokban ugyanis nagyban zajlik a XV. Kézműves és Kreatív Kiállítás és Vásár, ahol közel száz kézműves kínálja portékáját a betérőknek. Jó hír, hogy nem csak vásárolni lehet, hisz a kézművesek egész nap bemutatókat, foglalkozásokat tartanak, és segítségükkel, irányításukkal felnőttek, gyerekek, profik és amatőrök egyaránt kipróbálhatják a különböző technikákat. Az 5-6-án megrendezett eseményen remekül megfér egymás mellett hagyományos népművészet és a modern kézműves technika, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző fortélyokat.

Veszprémi Tavaszi Fesztivál és Torkos Csütörtök

A tavasz végérvényes beköszöntét jelzi a február 25. és március 31. között megrendezett Veszprémi Tavaszi Fesztivál, amely a Pannon Várszínház fennállásának 10. jubileumi évében nyolc előadással lepi meg közönségét. A kínálatban komolyabb és könnyedebb előadások egyaránt helyet kaptak, hat saját produkciót, köztük ősbemutatót, musicaleket és kamaradarabokat láthatunk. Egy hónap leforgása alatt négy saját előadás és négy vendégprodukció is színpadra kerül: március 6-án például A dzsungel könyvét mutatják be, 11-én A Tenkes kapitánya lesz látható a Honvéd Együttes tolmácsolásában, 13-án pedig Hajmeresztő címmel lehetünk tanúi egy jó kis bűnügyi társasjátéknak.

És hogy már a jövő hétnek se induljunk neki üres kézzel: a Magyar Turizmus Zrt. idén is meghirdeti a Torkos Csütörtök akciót: a néphagyományon alapuló, a Hamvazószerdát követő napon zajló akció március 10-ére esik. Ezen a napon több étteremben fogyaszthatunk fél áron, tavaly 1300 étteremben 230 ezer vendég élt a torkoskodás adta lehetőségekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek