Igényes zsibvásár: hegyvidéki advent ínyenceknek

Bár azt hittük, a Vörösmarty téren kívül nemigen rúghat egy karácsonyi vásár sem labdába, a XII. kerületi polgármesteri hivatal melletti téren megrendezett Advent a Hegyvidéken – kis méretei ellenére is – igazán igényesnek bizonyult.

Búfelejtő bor a Jókai téren

Mit kapsz 1500-ért? - Vörösmarty tér

Nem tudtuk, mire vállalkozunk, amikor elhatároztuk, hogy végigjárjuk a nagyobb, fővárosi karácsonyi vásárokat. Időközben ugyanis felére csökkent az átlagos hőmérséklet, ami a szabadtéri lófrálásra hajlók számára meglehetősen rossz hír, ráadásul arra sem voltunk felkészülve, hogy a tömérdek mennyiségű vásári portéka sorozatos szemlézése még az életkedvünktől is megfoszt minket.

Irány a Hegyvidék

Azért nem adtuk fel, hiszen már közel az alagút vége, ahogy a karácsony is, amikor már nem kell a hidegben dideregve, vagy bevásárlóközpontokban kajtatva kutatni a tömegben egy-egy megfelelő egérút után. Az otthon meghitt melege előtt azért utoljára mégis eleget tettünk kötelességünknek, és nagy levegőt véve szálltunk fel a Moszkváról a Böszörményi út felé tartó 59-es villamosra.

A híresztelések alapján úgy tudtuk, hogy a XII. kerületi polgármesteri hivatal melletti téren évről évre megrendezett Advent a Hegyvidéken rendezvénysorozat és vásár a jobbak közé tartozik – ennek megfelelő várakozásokkal érkeztünk. A vásár azt mindenképp bebizonyította, hogy ami jó, annak nem feltétlenül kell nagynak is lennie: a viszonylag kis területen koncentrálódó rendezvényt így dicséretes módon hamar körbe lehet járni.

Majdnem minden magyar

Az már az első pillanatban szembetűnik, hogy itt a szedett-vedett gagyik nemigen rúgnak labdába, sokkal inkább a határozottan hazai készítésű, illetve a magyarsággal kapcsolatos termékek – a Nagy Magyarországot ábrázoló kulcstartótól kezdve a rovásírással ellátott, nyilazó ősöket ábrázoló pólóig.

Van itt hímzett terítő, rongyszőnyeg, és persze nem hiányozhat a jó minőségű szőrmesapka és bőrkesztyű sem – sok esetben viszont nem mindenhol látjuk kiírva is az árakat, ami olykor bizony ronthatja a vásárlókedvet, már ha a kedves vevőnek éppen esze ágában sincs kérdezősködni. A kézműves vásár egyébként a magyar termékekre vágyók számára – a Vörösmarty térhez hasonlóan – igazi Kánaán lehet, tekintve, hogy az összes lehetséges variációt felvonultatja.

Néhány bódé a nagymama padlásának jó értelemben vett kaotikusságát idézi

Minőségi bőrtermékekben nincs hiány, a már említett kiegészítők mellett öveket, gyönyörűen kidolgozott bőrtáskákat és tárcákat találunk itt a felső-közép árkategóriából, de tisztagyapjú-mamuszok is horogra akadhatnak. Korábbi cikkünkben nehezményeztük a mindenféle, egymástól meglehetősen eltérő árucikkeket kínáló árusok tevékenységét, itt azonban ugyanez a műfaj a nagyi padlásának jótékony kaotikusságát idézi.

Egy-két bódéban ugyanis egy kisebb zsibvásárral találjuk magunkat szembe, ahol a 4900 Ft-os ékszertartó-bábu mellett közel 8000 forintért kaphatunk gyönyörű, kisméretű játék-körhintát. Sőt, a mackókészítés egyik hazai nagymesterének, Szita Gabinak egy-két figyelemreméltó plüssmedvéje is várja gazdáját – igaz, elég borsos áron: az olcsóbb darabok 10-15 ezerbe kerülnek, a nagyobb méretűek pedig akár a 45 ezret is elérhetik. (Őket bevallottan inkább a gyűjtőknek ajánlják, persze ettől még nem kizárt, hogy egy bevállalósabb szülő vagy barát szemet vet rájuk.)

Egyedi konyhatartozékok és horribilis árú bejgli

A kerámiák sem éppen a tucatkategóriából kerülnek ki: ha mindenáron bögrét akarnánk ajándékozni, 1000-1500-ért egyedi, gömbölyded, állatfigurás darabok közt válogathatunk, de autentikus mezőtúri butéliákat is kaphatunk 2000 Ft-ért. Egészen furcsa tüneménnyel is találkoztunk: a terméskődarabra szalvétatechnikával felvitt képek – őzike, kutya, stb. – kissé bizarr benyomást keltettek, tekintve, hogy a 2000 forint körüli árakat valahogy túl soknak találtuk – még az ilyen súlyos darabokért is.

Ékszereket viszont érdemes itt keresgélni, mert a féldrágakövektől az üvegékszerekig igencsak széles a kínálat. Bár a gyöngyfűzésről azt gondolom, hogy sajátkezűleg érdemes egyedi darabokat készíteni, türelem hiányában érdemes az itt felvonultatott gyöngyékszerek közt válogatni, mivel egészen speciális, nagyméretű nyakékek is sorakoznak a pulton (3600 Ft-ért). (Sőt, 1200-ért gyöngyből fűzött kokárda vagy címer is akad, ha valaki ilyesmit akarna a fa alá rakni – netán ráaggatni.)

Feltétlenül ajánljuk az egyedi, fából készült konyhai eszközöket – például az 1300 Ft-ból megoldható tócsni- és palacsintaforgatót –, illetve a vendéglátásban remekül szuperáló italkínálót (mérettől függően 1500-4000 Ft, poharakkal). Bejglit viszont a Vörösmartyn sokallt 1100-nál is többért, 1800 Ft-ért láttunk, nem beszélve az ugyanennyit kóstáló, de legalább különleges gyümölcskenyérről. A vásárok többsége karácsony első napjáig tart – addig még érdemes körülnézni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek