Karácsonymentes hétvégi programok

Hétvégi ajánlónkban most igyekszünk eltekinteni a karácsonytól, és bár valamilyen módon az itt ajánlott programokat is meglegyinti az ünnep szele, középpontjukban nem ez áll. Téli sport, színház és Tajvan legkiemelkedőbb képzőművészei kérnek figyelmet.

Ezúttal igyekeztünk olyan programokat csokorbagyűjteni a hétvégére, amelyek – ha nem is tökéletesen, de – távolabb esnek a maximálisan az ünnepekre koncentráló eseményektől.

Snowboard-világ Mátraszentistvánon

A karácsonyi vásárok és a didergős városi körút mellett ilyentájt egyetlen lehetőségünk van jól érezni magunkat a szabadban: ha valamilyen téli sportba feccöljük maradék energiáinkat. Erre remek lehetőség nyílik december 19-én, vasárnap a Mátraszentistváni Síparkban megrendezett World Snowboard Day-en, azaz a snowboardosok világnapján. A hódeszkások nagy örömére frissen épített snowboardpálya, verseny és bemutatók várják az érdeklődőket, sőt, a kezdőknek ingyenes oktatásra és snowboard-tesztre is lesz lehetőségük.

Az sem marad hoppon, aki inkább lustálkodna, miközben a többiek – köztük a hazai legjobbak – halált megvető bátorsággal csúsznak le a sípark eddigi legnagyobb, hóból készült ugratóján: három dj szolgáltatja a talpalávalót, DJ Pompon Tihanyból, DJ Sanyiman a Mátra Localz csapatából, Gyöngyösről és Rozsda Írországból. Emellett a kültéri sütögetés, a tea és a forralt bor sem hiányozhat a kínálatból.

Tajvan beköszön Budapestre

Aki messzibb és melegebb tájakra kalandozna, de úgy, hogy ne kelljen túl sokat utaznia, választhatja a Ludwig Múzeum és a Műcsarnok december 17-étől látható, Taiwan Calling – Határtalan Sziget című, közös kiállítását. A tárlat egyedülálló a maga nemében, hiszen ezáltal először mutatkozik be a régióban a tajvani kortárs művészet. A tajvani művészet legújabb tendenciái eredményesen ötvözik a képzőművészeti tradíciót a legmodernebb technikai vívmányokkal, miközben a legégetőbb társadalmi vagy szociális kérdésekre összpontosítanak. Budapesten a Ludwig Múzeum és a Műcsarnok eddig példátlan együttműködésként, egyidejűleg mutatja be a tajvani képzőművészet sokszínűségét és frissességét, 25 művész több mint 200 művén keresztül.

Független színházi fesztivál a rászorulókért

A segítő szándék minden körülmények között tetszik nekünk, ezért a némileg karácsonyba csúszó, de igen dicséretes programok közül mégis megemlítenénk a FÜGGETLENÜL egyMÁSért VI.P címmel megrendezett jótékonysági színházi napokat. December 19-21-ig független színházi társulatok és befogadóhelyek fognak össze, hogy segítő kezet nyújtsanak a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak és a rászorulóknak. A háromnapos fesztivál bázisa a MU Színház lesz, de lesznek előadások a Szkéné Színházban és a Maladype Bázisán is. A fellépők közt találjuk a HOPPart, a KoMa és a TÁP Színház társulatát, akik bejáratott előadásaik mellett rendhagyó produkciókkal is megajándékozzák a közönséget.

Láthatjuk még a Maladype Színház, a Krétakör, a Pintér Béla Társulat és a Szputnyik Hajózási Társaság produkcióit is, akik ebben a három napban játszott egy-egy előadásuk teljes jegybevételével járulnak hozzá az összegyűlt adományhoz. Az előadások megtekintésén túl kihelyezett perselyekbe helyezhetjük pénzadományainkat, illetve a karácsonyfa alá az elküldendő ajándékainkat.

Nap Panni kalandjai a Pinceszínházban

A fiatalabb korosztálynak pedig a Pinceszínház december 18-án, szombaton 11 órától bemutatandó előadását, a Nap Panni kalandjait ajánljuk. A rosszcsont, rendetlen kislány történetében igencsak furcsa szerzetek bukkannak fel: például a pormacska-kabátos, bendzsó-háton lovagoló profi problémamegoldó, Nagy Biriz Lóránt, aki egy varázslatos utazásra invitálja hősünket. Panni rendetlen szobájának titkos réseiben éjszakánként egy „hétmérföldes, vályoghintós asztali varázscirkusz” próbál: a Nagy Maximális. És világhírű artistái csak arra várnak, hogy tudományukat bemutathassák – kizárólag Panninak.

Nagy Biriz Lóránt segítségével Panni találkozhat Palatinszki Szilárddal, a büdi légi akrobatával, Cán Bélával, a slampos késdobálóval, valamint a búskomor, torzonborz porondmesterrel, Kis Kánnal. Aki pedig esetleg lemaradna a bemutatóról, december 22-én, szerdán 11 órától pótolhat: a sodró lendületű, különleges darabot „elsősorban 5-10 éves korú leendő felnőtteknek, valamint reményvesztett szüleiknek és nagyszüleiknek” ajánlják.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek