Bemutatkoznak Tibet kincsei a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakája kereteiben, Európa legnagyobb világi buddhista központja ad otthont a Tibet kincsei c. kiállításnak, amely a keleti buddhizmus szellemi-kulturális örökségét és művészetét mutatja be. A tibeti művészet legszebb alkotásaiból gazdag anyagot sikerült ezen alkalomra összegyűjteni.

A kincsek egy olyan kultúra gyümölcsei, amely egy évezredet szánt arra, hogy megismerje az emberi tudat és a világ működését. A különleges szobrok, tankák (meditációs célú képek) gazdag szimbólumrendszerrel bírnak, a tudat kvalitásait és tökéletességét szimbolizálják. Ezen kívül fotók, filmek sora és egy előadás, valamint tárlatvezetés járul hozzá e különleges, mai napig elzárt és veszélyben lévő kultúra megismeréséhez. A rendezvényt zenei programok színesítik, amelyeknek a központ tágas udvara ad teret. Az éjszaka folyamán a látogatók megismerkedhetnek egy világi buddhista központ mindennapi életével is, bepillanthatnak a meditációs terembe és kérdéseket tehetnek fel tapasztalt gyakorlóknak. A tárlatvezetés 18.00 órától 04.00 óráig folyamatos. A kiállítás a Múzeumok Éjszakáját követő héten is megtekinthető, június 27-től július 2-ig. Minden nap folyamatos tárlatvezetés. A belépés díjtalan.

A kiállított szobrok és tekercsképek Buddha legmagasabb szintű tanításainak – a Gyémánt Útnak – meditációs eszközei, melyek a mindenkiben benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására szolgálnak. Buddha legmagasabb szintű tanításai szerint lényegében mindenki buddha. Ha megértjük, azt ahogy a dolgok valójában vannak, a félelem nélküli bölcsesség, spontán öröm és az aktív, határtalan együttérzés – lényegi tulajdonságaink – spontán kibontakoznak. A tankákon látható ábrázolások és a buddhaszobrok a meditáció során pontosan ezeket a tulajdonságokat aktivizálják bennünk, abban segítenek, hogy felfedezzük: nem kell semmi külső feltétel ahhoz, hogy boldogok legyünk. Két filmet tekinthetnek meg az érdeklődők: egy 2006-os koppenhágai előadás felvételét, amelyen Láma Ole Nydahl beszél a buddhizmus nyugati fejlődéséről, találkozásáról a 17. Karmapával - Trinli Táje Dordzséval, Buddha tanításairól, a Gyémánt Út-meditációkról, és arról, hogy mi döntjük el, hogyan akarunk élni. Illetve egy riportfilmet Buddhizmus a modern világban címmel. A Tibet kincsei kiállítást a Tibet-Európa Alapítvány és a Gyémánt Út Buddhista Közösség közösen rendezik meg. Bővebb információ a kiállításról a Tibetkincsei.hu weboldalon olvasható.

Helyszín: Gyémánt Út Buddhista Központ, Budapest, 1074 Huszár utca 7-9.
Időpont
: 2011. június 24. 18.00-04.00 órától

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek