Indiai ízek, táncok, zenék a Millenáris Fogadóban

Az egyik legnépszerűbb indiai fesztivál, a Dipavali elevenedik meg november 3-án a Millenáris Fogadóban. A táncművészek és zenészek Magyarországon még sosem látott repertoárt és különleges meglepetéseket tartogatnak.

A Dipavali – más néven Divali – az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában.
A kis lámpások, amelyeket minden háznál meggyújtanak ilyenkor, hírnökei a fény győzelmének a sötétség felett, az istenek győzelmének a démonok felett, áldást jelentenek az elhunyt lelkekre, valamint a jó szerencse invitálói. Ez az ünnep elevenedik meg november 3-án este a Millenáris Fogadóban.

18:30-kor mécsesekkel való ünnepi Kolam-rajzolással, a padló Indiából származó díszítőművészetével indul az este, majd tűzzsonglőröket láthatunk a kertben. 19 órától Gauri Shankar Gupta, India Magyarországi Nagykövete mond köszöntőt, majd Bittner Meenakshi Dóra és Saskia Kersenboom táncelőadásában dél-indiai klasszikus táncokkal, a Bharatanatyammal és Dasi Attammal ismerkedhetünk meg.

20 órakor lép színpadra Lantos Zoltán és Szalai Péter duója, akik az ősi gyökerekre visszatekintő észak- és dél-indiai klasszikus zene Rága- és Tála-rendszerének nyomvonalán haladva bontják ki meditatív, lebegő, olykor pedig sodró és vibráló improvizációikat. Mindketten hosszú éveket töltöttek Indiában a klasszikus zene tradíciójának elsajátításával. Ebben a megközelítésben a jazz szabadsága, illetve az elektronika is szerepet kap.

Az sem marad üres kézzel, aki indiai ízekre vágyik: egész este (21 óráig) a Bombay Express csillapítja a látogatók éhségét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek