Aukciót rendeznek autista alkotók műveiből

Autista alkotók műveinek középpontba állításával folytatódik a segítséggel élő fiatalok helyzetének javítását a képzőművészettel összekötő Fogadj be! program, melyet 2008-ban indított útjára a Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány. Idén a művészeti és szociális szférában is egyedülálló koncepciót kialakítva autista művészek alkotásait árverezik el a Műcsarnokban szeptember 26-án egy kamaraárverésen.

Folytatódik a Concorde Csoport és az autista fiatalokat gondozó lakóotthonokat segítő Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) által két évvel ezelőtt indított Fogadj be! program. Ezúttal olyan alkotásokat fognak elárverezni, melyek az első aukción is résztvevő Tarr Hajnalka képzőművész segítségével jöttek létre több lakóotthon művészeti foglalkozásainak keretein belül. A létrehozott anyag olyan erőteljes lett, hogy azt júliusban a Miskolci Galériában is bemutatták, de a tervek szerint 2011 májusában a Magyar Nemzeti Galériában is rendhagyó tárlat nyílik a válogatásból.

A szeptember 26-án a Műcsarnokban rendezendő kamaraárverésen meglehetősen változatos portfolióból választhatnak a licitálók, melyet az előző aukcióhoz hasonlóan szakértő zsűri állított össze, tagjai között olyan szakemberekkel, mint például az acb Galéria tulajdonosa, Pados Gábor. Az előző, három éves elkötelezettséget jelentő, és sok esetben rendkívül élénk kapcsolatot eredményező konstrukcióval szemben azonban ebben az évben csupán egyszeri alkalomra szólnak a licitek, természetesen abban a reményben, hogy sor kerül majd további vásárlásokra is a jövőben.

„Az árverezésre bocsátott tételek izgalmas, különleges vizualitású képek, melyek gyakran kísérteties hasonlóságot mutatnak a kortárs képzőművészek alkotásaival. Anélkül mutatnak művészi gesztusokat, így például a műveken belüli és azok közötti koherenciát, hogy céljuk lenne. Véleményem szerint ez reflektív művészet – anélkül, hogy reflektálna, és anélkül, hogy művészet akarna lenni.” – mondta Tarr Hajnalka, a Fogadj be! művészeti mentora az elmúlt hónapokban született alkotásokról.

A programot értékelve Jaksity György, a Concorde Csoport elnöke és egyben a kezdeményezés ötletgazdája elmondta: „Nagyon fontos számomra ez az aukció, de még fontosabb kérdés volt az indításakor, hogy mi fog történni utána. Az eredmény felülmúlta a várakozásaimat: a hároméves támogatás a legnehezebb időszakon segítette át a lakóotthonokat, és minden bizonnyal lényeges forrást jelentett a résztvevő képzőművészek számára is. Ebben az évben a Fogadj be! saját gyümölcseit, az elmúlt hónapokban a kortárs képzőművészeti életbe berobbant autista művészek alkotásait lehet majd megvásárolni, mert hiszünk abban, hogy kivételes minőséget képviselnek.”

A két évvel ezelőtt indult nagyszabású jótékonysági program központi elemét képező első aukción, melyre 2008. június 26-ánkerült sor, olyan „csomagokat” árvereztek el, amelyekbe fiatal képzőművészek alkotásai és egy-egy segítséggel élő fiatalokat befogadó otthon támogatásának lehetősége került bele. A Fogadj be! egyik célja ugyanis a forrásteremtésen túl egyedülálló módon a hosszú távú, személyes kapcsolat létrejöttének elősegítése a gyűjtők és a művészek, valamint a lakóotthonok lakói között.

Ennek egyik legkiemelkedőbb eredménye volt az a rendkívül élénk alkotómunka, mely Tarr Hajnalka képzőművész irányításával és értő segítségével kezdődött meg több otthon lakóinak bevonásával. Az így született művek árverezését az előzőhöz hasonlóan Virág Judit vezeti majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek