Kukásból szörfversenyző: Újra japán filmhét

A japán filmeseket foglalkoztató társadalmi problémák tárulnak fel előttünk: a széthulló család, a homoszexualitás, a japánban élő koreai kisebbség, és az öngyilkosság.

Az Örökmozgó mozi a márciusi japán filmhét után most ismét keleti kalandozásokat szervez. Szeptember 6-12-ig, minden nap 18:30-tól ingyen megtekinthetünk egy hazánkban eddig be nem mutatott japán filmet. Az alkotások a ‘80-as évek és napjaink között született gyöngyszemek, melyek -általában főleg anyagi okokból- sajnos nem juthattak el eddig a magyar közönséghez.

A japán filmeseket foglalkoztató társadalmi problémák különböző rétegei tárulnak fel előttünk. A széthulló család, a homoszexualitás, a japánban élő koreai kisebbség, a szélsőséges új vallási szekták, öngyilkosság és a szegénység problémái játszódnak le a néző előtt.

A nyitófilm Takeshi Kitano 1991-ben készült, harmadik nagyjátékfilmje, a Tengerparti jelenet, melyben a süketnéma szemetesember szörfversenyzővé alakul át. Nakae Yuji, Hotel Hibiscus című 2002-es, finom humorú filmje Okinawán játszódik. A mű 9 éves hősnője szemével mutatja be a szállodának titulált vendégszobát működtető népes család és ismerőseik mindennapjait, tele hétköznapiságukban is izgalmas kalandokkal.

Rintaro ‘85-ös animációs filmje a Kamui tőre, mely a második világháború borzalmait örökíti meg a mai fiatalok számára.

Részletes program:

Szept. 8., 18.30: Hotel Hibiscus

Szept. 9., 18.30: Kamiya Etsuko virágkora

Szept. 10., 18.30: Eszmélés

Szept. 11., 18.00: Kamui tőre

A filmeket eredeti hanggal, angol felirattal mutatják be.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek