Így tartsd frissen a karácsonyfát

Ha te is annak a 2-2,2 millió családnak a körébe tartozol, amelyik elképzelhetetlennek tartja a karácsonyt vágott fenyő nélkül, bizonyára számodra is fontos, hogy a fa minél tovább megőrizze frissességét.

A friss fának (hogy a különféle karácsonyfatípusoknak milyen előnyei és hátrányai vannak, arról itt írtunk) nemcsak kellemesebb az illata, hanem kevésbé szórja tele a lakást tűlevelekkel, hosszabb ideig marad zöld, és nem is annyira tűzveszélyes. Ha azonban nem akarod, hogy idő előtt lecsupaszodjon, muszáj lesz gondoskodnod róla. A Popular Mechanics utánajárt, mi kell ahhoz, hogy a karácsonyfa sokáig a lakás dísze maradjon.

1. Próbálj eleve frisset választani

Ez a legfontosabb. A karácsonyfákat általában már hetekkel az árusítás előtt kivágják, majd nagy távolságokra szállítják. A vásárlás előtt ezért hasznos lehet rákérdezni, hogy honnan származik a kiszemelt fa, illetve mennyi idő telt el a kivágása óta. Ha azt a választ kapod, hogy több mint 3-4 hét, állj odébb.

Érdemes ellenőrizned a tűleveket is. Ha rugalmasak és szilárdak, akkor a fa frissnek mondható, ha viszont szárazak és törékenyek, akkor már kevésbé. Nem vagy biztos a dolgodban? Emeld fel egy kicsit a fát, majd függőleges helyzetben tartva üsd a földhöz. Ha csak úgy záporoznak róla a tűlevelek, keresgélj tovább.

Ha sikerül friss fát találnod, az már fél siker
Ha sikerül friss fát találnod, az már fél sikerAleksandarNakic / Getty Images Hungary

2. Vágd le az alját 

Amint hazaértél a fával, egy kézifűrész vagy láncfűrész segítségével vágj le egy 2-3 cm-es részt a törzséből (vagy ha nincsenek hozzá eszközeid, kérd meg a kereskedőt). Ez azért lényeges, mert kivágása után a fenyő nedvei kiszivárognak, majd megszáradnak, és ezzel elzárják a pórusokat, amiken keresztül felszívná a vizet. A következő lépésben célszerű lehet egy fél centi átmérőjű lyukat is fúrnod a frissen levágott rész közepére, hogy a fa biztosan elegendő vízhez jusson.

3. Tedd vízbe

Méghozzá a lehető leghamarabb. Ha a talpba nem lehet vizet tölteni, a célnak egy vödör is megfelel – bár ez nyilván nem annyira esztétikus megoldás. Ahhoz, hogy a tűlevelek ne kezdjenek tömegesen hullani, a karácsonyfa törzsének nem szabad kiszáradnia, ezért mindennap ellenőrizd a vízszintet. Indulj ki abból, hogy egy 10 centis átmérőjű fa nagyjából 4 liter vizet szív fel naponta.

4. Gondoskodj a tápanyag-utánpótlásról

A boltokban kifejezetten fenyőkhöz szánt tápoldatok is kaphatók, melyeket a vízhez kell keverni, de létezik házilagos megoldás is: egy evőkanál kukoricaszirup vagy cukor, ami szintén mehet a vízbe. Vannak, akik szerint beválhat az aszpirin is, mások viszont úgy gondolják, hogy felesleges vele vesződni. 

5. Jól válaszd meg a helyét

A karácsonyfát olyan helyre tedd, ahol nincsenek a közelben radiátorok és egyéb hőforrások, illetve déli fekvésű ablakok sem, mert ezek csak felgyorsítják a száradási folyamatot. Érdemes lehet ellenőrizned a helyiség páratartalmát is: a fának a 40 százalék körüli érték az ideális. Ha a levegő túl száraz, használj párásítót. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra