Próbáltad már a mákos gubát ünnepi változatban, tojáslikőrrel?

Ha még nem kóstoltad, de te is szereted a hagyományos gubát, itt az ideje, hogy a vaníliasodó tojáslikőrrel, szerecsendióval és egy kis narancsszörppel készüljön.

Már csak a sodó hiányzik a tetejéről.
Már csak a sodó hiányzik a tetejéről.Eva-Katalin

Hozzávalók 3 személyre:

A gubához

  • 4 nagyobb darab kifli felkarikázva
  • 3 deci tej
  • 2 deci tojáslikőr
  • 1 mokkáskanál
  • 15 deka darált mák
  • 8 deka cukor
  • 1 ek. porcukor

A krémhez

  • ízlés szerint szerecsendió
  • 2 ek. narancsszörp
  • 0.5 darab bionarancs héja
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek. liszt
  • 5 deci tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Karikázd fel a kifliket, majd melegítsd össze a tejet és a tojáslikőrt. Add hozzá a cukrot, sót, majd locsold meg vele a kifliket. Tedd jénaiba és rétegezd a porcukorral elkevert mákkal. A krémhez dolgozd össze a tejjel a tojások sárgáját, lisztet, szerecsendiót, narancshéjat, szirupot és a cukrot, majd lassan kezdd el gőz fölött összemelegíteni. Ha besűrűsödött, pirítsd meg a gubát sütőben egy kissé, majd kanalazz a krémből a tetejére. 

kapcsolódó Te tudod, hogyan kell tökéletesen tárolni a mákot?
Te tudod, hogyan kell tökéletesen tárolni a mákot?

Mutatjuk, mit kell csinálnod, hogy ne avasodjon meg idő előtt.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kevert süti lime-mal és fekete ribizlivel – máklikőrrel elkevert erdeigyümölcs-lekvárral még izgalmasabb

Nem kellenek különleges technikák és eszközök ahhoz, hogy különleges édességeket készíts. Egy-egy rusztikus fogás egy jól eltalált ízkombinációban pont elég a sikerhez.

július25., 10:24

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Mustra