Próbáltad már a mákos gubát ünnepi változatban, tojáslikőrrel?

Ha még nem kóstoltad, de te is szereted a hagyományos gubát, itt az ideje, hogy a vaníliasodó tojáslikőrrel, szerecsendióval és egy kis narancsszörppel készüljön.

Már csak a sodó hiányzik a tetejéről.
Már csak a sodó hiányzik a tetejéről.Fotó: Eva-Katalin

Hozzávalók 3 személyre:

A gubához

  • 4 nagyobb darab kifli felkarikázva
  • 3 deci tej
  • 2 deci tojáslikőr
  • 1 mokkáskanál
  • 15 deka darált mák
  • 8 deka cukor
  • 1 ek. porcukor

A krémhez

  • ízlés szerint szerecsendió
  • 2 ek. narancsszörp
  • 0.5 darab bionarancs héja
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek. liszt
  • 5 deci tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Karikázd fel a kifliket, majd melegítsd össze a tejet és a tojáslikőrt. Add hozzá a cukrot, sót, majd locsold meg vele a kifliket. Tedd jénaiba és rétegezd a porcukorral elkevert mákkal. A krémhez dolgozd össze a tejjel a tojások sárgáját, lisztet, szerecsendiót, narancshéjat, szirupot és a cukrot, majd lassan kezdd el gőz fölött összemelegíteni. Ha besűrűsödött, pirítsd meg a gubát sütőben egy kissé, majd kanalazz a krémből a tetejére. 

Te tudod, hogyan kell tökéletesen tárolni a mákot?
Te tudod, hogyan kell tökéletesen tárolni a mákot?

Mutatjuk, mit kell csinálnod, hogy ne avasodjon meg idő előtt.

Tovább »

Még több recept

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Füstöltmakréla-saláta bulgurral – percek alatt izgalmas vacsorát készíthetsz

A zöldhagyma zöldje, a zeller és a paradicsom klasszul feldobják ezt a salátát, amit magyaros hangulatban köménnyel, fokhagymával és paprikával készíts, mexikói változatban egy nagy adag csilivel, lime-héjjal és friss avokádóval tálalj.

január15., 06:04

Kecskesajttal és aszalt paradicsommal a legfinomabb a reggeli omlett

Szezonban ne hagyd ki belőle a friss paradicsomokat, bazsalikomleveleket és egy nagy marék rukkolát sem.

január16., 06:04

Szénhidrátcsökkentett citromszeletekkel könnyebben megy az újévi diéta

Egyszerű sütit hoztunk, ami sokkal jobban illeszkedik a diétádba, mint a krémes, habos szeletek. Citromos, lime-os és narancsos változatban is finom, ha pedig extra fűszereket keresel hozzá, a fahéj, a tárkony és a szerecsendió is remekül illik bele.

január17., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.