Van, akinek a boldog karácsony azt jelenti, hogy megússza verés nélkül

bántalmazós

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Idén valószínűleg mindannyian a megszokottól eltérő módon fogunk ünnepelni, a legtöbben mégis mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy meghitt, boldog legyen az ünnepi időszak. Sokan vannak azonban, akik számára ezek a napok is a túlélésről szólnak.

Ők lehetetlen elvárásoknak próbálnak megfelelni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a külvilág semmit se vegyen észre abból, ami a zárt ajtók mögött történik. A családon belüli erőszak ugyanis – éppúgy, ahogy a kijárási korlátozások hatására – az ünnepek alatt is fokozódik, hiszen az izoláció mindig a bántalmazónak kedvez. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a márciusi korlátozásokat követően körülbelül duplájára nőtt a családon belüli erőszak miatti segítségkérések száma.

Meghitt pillanatok helyett robban a feszültség

Visszagondolva a bántalmazó kapcsolatomra, sokszor jut eszembe, hogy szerencsém volt. Például azért, mert megúsztam ennyivel, és csak a véletlen műve, hogy nem szenvedtem sokkal komolyabb sérüléseket sem én, sem pedig a családom. Vagy mert bár hónapokba telt és óriási árat fizettem érte, végül meg tudtam szabadulni az akkori páromtól. És talán mondhatom, hogy szerencsém volt, mert a rengeteg nehézség lehetett volna sokkal nehezebb is. Mondjuk akkor, ha a karácsonyt is együtt töltjük.

Az összezártság, a stressz, az anyagi terhek, a fokozott alkoholfogyasztás mind olyan tényezők, amelyek növelik a családon belüli erőszak előfordulását. Az ünnepi időszak a legtöbbünknek arról szól, hogy félretesszük a munkát, együtt a család, vendégségbe megyünk és vendégeket várunk, nagyobb figyelmet fordítunk egymásra. És bár igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy nyugodtan és boldogan teljenek a napok, általánosságban elmondható, hogy ez mindannyiunk számára egy stresszes időszak, aminek hatására még a megfelelően működő párkapcsolatokban is sokszor kiéleződik a helyzet. Az összezártság és a megnövekedett stressz önmagában nem eredményez erőszakot, viszont nagyobb teret enged a bántalmazásnak, hiszen az áldozat mindig elérhető, szemmel tartható, kontrollálható.

Nem mindenkinek boldog az ünnepi időszak
Nem mindenkinek boldog az ünnepi időszakFotó: Dan Brownsword / Getty Images Hungary

A karácsonyi-év végi időszak a vidámságról, az ünneplésről szól, ez pedig a legtöbb családban fokozott alkoholfogyasztással jár. És bár az alkohol és szerhasználat semmi esetben sem menti fel a bántalmazót, a gátlások csökkenéséhez, az önkontroll elvesztéséhez nagyban hozzájárul. Az alkoholfogyasztás fokozza a már meglévő stresszfaktorokat, ezáltal a bántalmazó attitűd nagyobb gyakorisággal és intenzitással jelenhet meg. Az egyik leggyakoribb stresszforrás pedig a pénz.

A tél ugyanis a legtöbb család számára anyagilag megterhelő, idén pedig különösen nagy kihívás elé állítja azokat, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztették a munkájukat. A közösségi média használata, az interneten látottak és a saját életünk másokhoz való hasonlítgatása óriási terhet ró a szülőkre, akik igyekeznek a lehető legjobb és legtöbb dolgot megadni a gyerekeiknek, legalább olyan minőségben, mint ahogy azt más gyerekek megkapják. Ezt azonban sokan csak komoly lemondások árán tudják megoldani, ami a szülők között további konfliktusokhoz vezethet. A pénz, az ajándékok és a családi események mindannyiunkat nagy nyomás alá helyeznek – a magas elvárások pedig nagyobb valószínűséggel vezetnek csalódáshoz, ebből kifolyólag sokszor veszekedéshez.

Veszekedések azonban mindenhol előfordulnak. Bántalmazó kapcsolatról abban az esetben beszélünk, ha felek közti kapcsolat nem kiegyenlített, alá-fölé rendelt viszony van a két ember között. És bármennyire is szeretjük azt hinni, az erőszak nem csak kék-zöld foltokban nyilvánul meg. Ugyanúgy, ahogy a fizikai erőszak, bántalmazásnak minősül a szóbeli, lelki, szexuális vagy gazdasági erőszak is. 

Ezeken az elérhetőségeken kérhetsz segítséget

Ha ismersz olyan nőt, aki érintett, igyekezz fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsd, amiben segítséget kér. Ne kezdj el tanácsokat adni, ne kritizálj. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

  • A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra is elérhető a 06 80 505 101-es számon (H–K–CS–P 18–22 és Sze 12–14 között).
  • A Patent Egyesület ingyenes jogsegélyvonala is hívható, szerdánként 16–18 óra, csütörtökönként 10–12 óra között, valamint a vírus miatt fennálló rendkívüli helyzet alatt pénteken 12–14 óra között is a 06 70 220 2505-ös mobilszámon. Csetügyelet is elérhető szombatonként 16–18, valamint hétfőnként 10–12 óra között a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A szakértők e-mailben is kereshetők a jog@patent.org.hu címen.

A statisztikába, mely szerint Magyarországon több mint 260 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban, sok eset nem kerül be, ez pedig a karácsonyi időszakra fokozottan igaz. Vannak áldozatok, akik azért nem mernek segítséget kérni, mert félnek, míg mások a gyerekeik karácsonyát nem akarják elrontani, ezért inkább eltűrik az erőszakot, de olyan esetek is előfordulnak, ahol épp a rokonok és barátok rendszeres jelenléte az, ami megakadályozza a bántalmazást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A KEVESEBB TÖBB. A MENTES JOBB. – MEGJELENT MENTES ANYU SZAKÁCSKÖNYVE

 

„Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás. Ezt a lányaim mellett megtanultam. Ebbe a kötetbe olyan recepteket válogattam, amelyekből akár többhetes menü is összeállítható, gyorsan elkészíthető, így bőven jut idő a családra is. A könyvvel elsősorban a sorstárs mentes anyukák életét szeretném megkönnyíteni, de mindenki sok hasznos ötletet meríthet belőle."

Nemes Dóra újságíró, a Dívány szerzője, a Mentes Anyu megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Mentes receptekkel először „csak” meggyőződésből kísérletezett, majd a családban felbukkanó inzulinrezisztencia és gluténérzékenység óta kötelezően és elszántan foglalkozik.

Mentes Anyu szakácskönyve ide kattintva már rendelhető!

Promóció

Ha úgy gondolod, hogy valamelyik ismerősöd bajban van, fontos, hogy ne tegyél olyasmit, amivel még nagyobb veszélybe sodorhatnád. Lehet, hogy nem mer segítséget kérni, a legfontosabb azonban minden esetben az áldozat biztonsága. Ne értesítsd a rendőrséget a tudta nélkül, ez ugyanis még nagyobb veszélybe sodorhatja. Csak akkor kérdezd a témáról, akkor írj neki ezzel kapcsolatban üzeneteket, ha biztos vagy benne, hogy a bántalmazóhoz nem jut el a beszélgetés. Ha nem tudsz megbizonyosodni arról, hogy a bántalmazó nem ellenőrzi az áldozat telefonját, igyekezz kerülni a témát, de amennyire csak lehet, tartsd vele a kapcsolatot.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.