Az ajándékok dzsókere: karácsonyi, vörösáfonyás eperdzsem szegfűszeggel és vaníliával

Azért imádjuk, mert tényleg tévedhetetlen ajándék, ami szuper egy piskótatekercsben, vajas kalácson, pohárkémekben és bárhol, ahol egy kis téli hangulatú édességre vágyik a család.

Fagyasztott eperből is elkészíthető, és mégis izgalmas lesz, mert sok remek fűszer kerül bele, ráadásul nagyon gyorsan összedobható. Már csak egy menő üveg kell és néhány falat friss, puha kenyér, hogy leteszteld, milyen lett.

Ünnepi reggeli.
Ünnepi reggeli.Rimma_Bondarenko

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 1 kiló (fagyasztott) eper összevágva
  • 0.5 kiló cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 0.5 mokkáskanál
  • egy fél citrom leve
  • 1 tasak dzsemfix 2:1
  • 1 csésze aszalt vörösáfonya
Recept idők

Elkészítés:

Forrald össze az epret a cukorral, a fűszerekkel és az ízestőkkel, majd mehet hozzá a dzsemfix és a vörösáfonya is. Rotyogjon még néhány percet, és ha elkészült, töltsd üvegekbe, és néhány percre fordítsd őket fejjel lefelé. El is készült a szuper karácsonyi dzsemed, jól fog esni reggelente a két ünnep között neked, és annak is, akinek ajándékba adod.

Abból pedig, ami nem fért bele az üvegekbe, egy kis tejjel (fehér rummal és szénsavas erdeigyümölcs-lével) gyors epres turmix (koktél) készülhet. Hát ezt már csak megérdemli az ember ennyi nehéz munka után. 

kapcsolódó Így tarthatod sokáig frissen az epret: megvan a legjobb módszer!
Így tarthatod sokáig frissen az epret: megvan a legjobb módszer!

Ha nálatok sem fogy el egyszerre az eper, ezeket mindenképp próbáld ki!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Whiskyvel készül az egyik legfinomabb narancslekvár, mutatjuk, hogyan!

Még tart a déligyümölcsök szezonja, dobj össze egy kis adag narancslekvárt, ami még izgalmasabb, ha egy adag whisky is kerül bele. Ebben a változatban akár egy különleges sajttálon is megállja a helyét.

2021. január28., 06:04

Ha a legfinomabb zabkását keresed, vaníliás joghurttal és eperrel készítsd!

Ha találsz cukormentes joghurtot, vagy magad készíted el, még a glikémiás indexe is remek lesz, és nem ugrál majd utána a vércukorszinted. Eper helyett akár fagyasztott erdei gyümölcsökkel is készítheted.

2021. január28., 06:04

Eperleves mentával és kecskesajttal – imádni fogod a szokatlan kombinációt

Egy gyors fogás, ha éppen vendégeket vársz, vagy csak valami újat próbálnál ki a megszokott gyümölcsleves után. Készíts mellé grillezett csirkét rukkola-eper salátával és citromos-joghurtos öntettel, így lesz tökéletes ebéd vagy vacsora belőle.

2021. július10., 11:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Az édes eper és a sós feta remek páros, már mutatjuk is, milyen könnyen lesz belőlük isteni gás!

Minden édeskés gyümölcs nagyon finom egy-egy sós falat társaságában, erre bizonyíték ez a klassz fogás, amiben a fetát és az epret párosítottuk egy remek reggeli összedobásához. Ha épp vendégek jönnek, előételként is felszolgálhatod.

2021. április22., 10:52

Mustra