Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson és sajtok mellett is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit, amit vörösborral, de akár konyakkal is készíthetsz, mindenképpen egyedi gasztroajándék készül majd belőle.

Na nem mintha muszáj lenne ajándékba adnod: szerezz be egy adag szilvát, és keverd addig a vajjal és a fűszerekkel, amíg sűrű, krémes és nagyon izgalmas, fűszeres csatni lesz belőle. Csinálhatsz nagyobb adagot is, hiszen legalább egy hétig élvezheted tartósítás nélkül is ezt a különleges lekvárt. Ennyi idő alatt az összes hozzá illő étel mellett ki tudod próbálni. 

Rengetegféle ételhez illik.
Rengetegféle ételhez illik.Fotó: matka_Wariatka

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 50 deka szilva (kimagozva, összevágva)
  • 1 csésze aszalt szilva összevágva
  • 0.5 deci konyak
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál barnacukor
  • ízlés szerint só és bors
  • 5 deka vaj
  • 1 csapott mokkáskanál mustármag, rózsabors, fokhagymapor
  • 2 nagyobb fej lilahagyma apróra vágva
  • 1 csésze kandírozott narancshéj
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd meg a hagymát a vajon, aztán dobd rá a szilvákat is. Adj nekik fedő alatt legalább 20 percet (ha szükségesnek látod, önthetsz alá egy kevés vizet), majd mehet hozzá a konyak, a narancshéj, a fűszerek és az ízesítők, és így is kapjon még legalább ugyanennyi időt, fedő nélkül. Akkor jó, ha szépen összefő minden, és sűrű, dzsemes állaga lesz a keverékednek. Ha megvagy vele, kóstold meg, és ízesítsd olyanra, ahogy szerinted a legfinomabb. Ha pikánsan szeretnéd, mehet hozzá még balzsamecet, ha édesebben, akkor cukor, de konyakból is keverhetsz még bele az utolsó fázisban. Nagyon extra változatban csilivel, levendulavirággal és mézzel is feldobhatod. 

Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni
Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni

Ez a változat egy szelet natúr csirkemellet is feldob, de sajtok mellett is tökéletes, ahogy egy adag gesztenyekrémleveshez kínált vajas pirítóson is.

Tovább »

Még több recept

Pimp my Fanta-szelet: narancslikőrös túrótorta kandírozott narancshéjjal és dupla narancsos réteggel

Tortaformában készítve nagyon klassz karácsonyi süti lesz a nagymama klasszikusából. Főleg így, hogy az alapját egy nagy adag vajas Oreo-keksszel készítettük.

2019. december19., 10:52

A kakaós csigát mindenki szereti – ebben az egyszerű változatban még az is, aki elkészíti

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

április3., 06:04

Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol christmas pudding!

Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

2019. december20., 09:20

Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

2019. december17., 09:24

Rapid vacsi: olívás-háromsajtos tészta csirkemellel

A bezártságban jó barátaink a száraztészták, amikkel néhány perc alatt dobhatunk össze vacsorát és ebédet, nagyjából végtelen variációban. Ezen héten olyan tésztaételeket hoztunk, amik nem unalmasak, miközben alapanyagaikból mindig van otthon legalább egy kis adag.

április3., 06:04

Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lesz, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

2019. december24., 10:44

Mustra