Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson és sajtok mellett is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit, amit vörösborral, de akár konyakkal is készíthetsz, mindenképpen egyedi gasztroajándék készül majd belőle.

Na nem mintha muszáj lenne ajándékba adnod: szerezz be egy adag szilvát, és keverd addig a vajjal és a fűszerekkel, amíg sűrű, krémes és nagyon izgalmas, fűszeres csatni lesz belőle. Csinálhatsz nagyobb adagot is, hiszen legalább egy hétig élvezheted tartósítás nélkül is ezt a különleges lekvárt. Ennyi idő alatt az összes hozzá illő étel mellett ki tudod próbálni. 

Rengetegféle ételhez illik.
Rengetegféle ételhez illik.matka_Wariatka

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 50 deka szilva (kimagozva, összevágva)
  • 1 csésze aszalt szilva összevágva
  • 0.5 deci konyak
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál barnacukor
  • ízlés szerint só és bors
  • 5 deka vaj
  • 1 csapott mokkáskanál mustármag, rózsabors, fokhagymapor
  • 2 nagyobb fej lilahagyma apróra vágva
  • 1 csésze kandírozott narancshéj
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd meg a hagymát a vajon, aztán dobd rá a szilvákat is. Adj nekik fedő alatt legalább 20 percet (ha szükségesnek látod, önthetsz alá egy kevés vizet), majd mehet hozzá a konyak, a narancshéj, a fűszerek és az ízesítők, és így is kapjon még legalább ugyanennyi időt, fedő nélkül. Akkor jó, ha szépen összefő minden, és sűrű, dzsemes állaga lesz a keverékednek. Ha megvagy vele, kóstold meg, és ízesítsd olyanra, ahogy szerinted a legfinomabb. Ha pikánsan szeretnéd, mehet hozzá még balzsamecet, ha édesebben, akkor cukor, de konyakból is keverhetsz még bele az utolsó fázisban. Nagyon extra változatban csilivel, levendulavirággal és mézzel is feldobhatod. 

kapcsolódó Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni
Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni

Ez a változat egy szelet natúr csirkemellet is feldob, de sajtok mellett is tökéletes, ahogy egy adag gesztenyekrémleveshez kínált vajas pirítóson is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Sült hal fetával és aszalt paradicsommal – remek nyári ebéd, ami gyorsan elkészül

Kicsit mediterrán és nagyon gyorsan összedobható finomság, ami akár egy gyors pirítóssal és néhány szem koktélparadicsom mellett is remek lesz.

július24., 10:24

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Kevert süti lime-mal és fekete ribizlivel – máklikőrrel elkevert erdeigyümölcs-lekvárral még izgalmasabb

Nem kellenek különleges technikák és eszközök ahhoz, hogy különleges édességeket készíts. Egy-egy rusztikus fogás egy jól eltalált ízkombinációban pont elég a sikerhez.

július25., 10:24

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Szeder-füstölt lazac saláta mozzarellagolyókkal és édeskés öntettel lesz igazán különleges

Elsőre furcsán hangzik a kombináció, de csak addig, amíg nem teszel egy próbát vele. Remek könnyű fogás, amiben a sós hal ízét néhány darab édeskés-fanyar szeder egészíti ki.

július25., 10:44

Mustra