Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható. Legfontosabb funkciója mégis az, hogy rád emlékeztetni majd a megajándékozottat.

Nem is kell hozzá más, csak egy celofán vagy egy rusztikus papírzacskó és néhány színes szalag, esetleg egy-két kedves gondolat egy üdvözlőkártyán. Az már csak hab a tortán, hogy nem kell vele sokat dolgoznod, mégis adsz valami személyeset. Ha van kedved, dobd fel a tetejét sópelyhekkel, ízesítsd az egészet téli fűszerekkel vagy mandulaszeletekkel.

Mandulaszeletekkel is feldobhatod.
Mandulaszeletekkel is feldobhatod.Fotó: AnnaPustynnikova

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 15 deka kristálycukor
  • 15 deka kukoricaszirup
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 10 deka vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 csapott teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszt össze a cukrot a sziruppal kis lángon, és amikor már szép aranybarna, vedd le a tűzről, majd kanalanként keverd hozzá a vajat. Ezek után jöhet a vaníliaaroma és a só is, és mehet az egész egy sütőpapírral kibélelt jénaiba, majd a hűtőbe. Ha megdermedt, akkor vágj belőle kis kockákat, és el is készültél. 

Megszilárdulás előtt dekorálhatod a tetejét szeletelt mandulával, sópelyhekkel, színes cukorgyöngyökkel, de ezek nélkül is tökéletes minidesszert lesz belőle. 

Karamellás-körtés, zabos smoothie – olyan, mintha sütit ennél

Még több recept

Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva nagyszerűen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

2019. december20., 11:24

Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye.

2019. december24., 09:24

Reggelire, utazáshoz és desszertként is tökéletes: mákos muffin citromos túróval és zabkorpával

Egy kis citromos túróval egy klassz, tartalmas finomság lesz belőle, amibe mi zabkorpát is tettünk, hogy egy nagy adag rost is kerüljön az asztalunkra, lehetőleg észrevétlenül.

január21., 11:20

Különleges és egészséges: parmezános-borsos zabkekszek aszalt szilvával

Ha nem vagy az édességek legnagyobb rajongója, akkor neked találták ki ezt a zabkekszet, amit csak keverni kell és úgy 25 percen át sütni, más dolgod nem is lesz vele.

január21., 12:00

Borsos-csilis forralt bor málnasziruppal – így még biztosan nem kóstolták a vendégeid!

Egy kis málnaszörp, fekete bors, egy kevés Cayenne-csili, és máris még finomabb lett az, amit ezek nélkül is szerettünk.

2019. december19., 09:20

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Mustra