Intim szféra: így tedd izgalmasabbá a hálószobádat

A hálószoba nemcsak egy alvásra szolgáló helyiség, de az otthon egy olyan pontja, ami két ember intim óráinak színhelye is egyben. A kialakítása, hangulata pedig befolyással van az itt eltöltött órákra. Fények, textíliák, minták és színek összhangja kell ahhoz, hogy a háló ne csak az éjszakai nyugalmat szolgálja. A hálószoba titkairól Sütő Kata belsőépítészt kérdeztük.

Számodra, mint nőnek és belsőépítésznek, mit jelent a háló?

A többi helyiség között a hálószoba olyan, mint a ruhák alatt a fehérnemű.  A hálóba sokkal több izgalmas felület és textúra vihető be még akkor is, ha egyébként a lakás többi része visszafogott. De persze itt is, ahogy a ház egészénél, a megrendelő személyisége a fontos. A fehérnemű hasonlattal élve: van, aki a letisztult szatént szereti, és van, aki a kihívó csipkéset. De persze a legtöbb nő változik: egyik nap visszafogott, máskor pedig buja.

Mivel ezt lekövetni kicsit nehéz, a megoldás az, ha maga a háló egységes, és inkább a kiegészítők dobják fel. Izgalmas lehet például egy műszőrme ágytakaró, egy érdekes puff, vagy akár egy farönk. De a kontrasztokkal is lehet játszani: például egy minimál térben elhelyezett keleti szőnyeg nagyon jól hat.

Személy szerint én azt részesítem előnyben, ha nem pusztán dekorálunk, és textúrákat teszünk a falra, hanem ha van mélységélessége is a térnek, vagyis a felületek több nézőpontnak is meg tudnak felelni. Pont attól válik izgalmassá, hogy mást mutat, ha közelebb megyünk és mást, ha távolodunk.

Mit lehet elrontani egy hálószoba tervezésekor? Ki lehet-e alakítani úgy egy helyiséget, hogy a pároknak elmenjen a kedve egymástól?

Igen, ez valószínű. De én sosem azon gondolkodom, hogy mit lehet elszúrni és hogyan lehet kárt okozni. Mindenesetre a mennyezetre tett lámpákkal érdemes vigyázni, a felülről jövő fény nem mindig előnyös.

Aki nem teheti meg, hogy lakberendező véleményét kérje, annak mit tanácsolsz, hogyan fogjon hozzá a hálószobája kialakításához?

Bátran. Én leszedném a mennyezeti lapos ufolámpát és spotokat. Állólámpát és asztali lámpákat használnék csak. Festett falak helyett a tapétát választanám, és az ágyneműt is összehangolnám a kiegészítők színével. Nem kell, hogy ugyanaz az árnyalat legyen, kiegészítő színeket is lehet használni. Az állati darabok szinte mindig beválnak: egy mű- vagy természetes szőr puff, netán szőnyeg vagy csak egy párna.

Mi az, aminek a hálószobában semmi keresnivalója, és mi az, ami nem hiányozhat?

Nehéz általánosságokat megfogalmazni. Munka közben mindig arra törekszem, hogy megismerjem a megrendelőt, és megtaláljam a személyére szabott megoldásokat. Nem lehet kategorikusan kijelenteni például azt, hogy a televízió ne legyen a hálóban. Van, akinek ez nem árt, mert okosan tudja használni.

De hasonló a helyzet a fürdőkáddal is: többször tettünk már fürdőkádat is hálóba, ami megint nem olyan megoldás, amiről azt lehetne mondani, hogy mindenkinek való. A munkám során arra is volt példa, hogy lebeszéltük a megrendelőt az ágykeretről: a matracot egy egész helyiséget kitöltő podeszten helyeztük el. Tehát az ágykeret is elhagytuk. De matrac az kell, anélkül nem háló a háló.

A lakásbelső kialakítása az esetek többségében a nők kezében van. Bevonható a háló kialakításába egy férfi?

A férfiak ízlése gyakran nagyon árnyalt, csak nem mindig kerül előtérbe. Pedig érdemes odafigyelni és bevonni, vagy akár rájuk bízni a döntéseket a hálószobával kapcsolatban.

Sok lakásban a nappali és a háló egy és ugyanazon helyiség. Hogyan oldható meg könnyűszerrel az esti átváltozás? Egyszerű, praktikus trükkökre gondolok, amivel könnyen kialakítható a kellemes, nyugodt hangulat.

Nálunk Magyarországon nem annyira elterjedt, de remek megoldás a falra felhajtható ágy. Ezt nagyon frappánsan meg lehet oldani: nappal tároló vagy akár a kanapé része is lehet. De ha a belmagasság ezt megengedi, akkor a podesztből kihúzható ágy vagy galéria kialakítása is segíthet abban, hogy a háló mégis egy leválasztott pontja legyen az otthonnak. Ha pedig napközben is szükség van az ágyra, azt frappánsan le lehet választani például egy polccal, érdekes paravánnal vagy tolófallal.

A színpalettán merre induljunk, és mit kerüljünk?

A nagyon harsány színekről és megoldásokról mindenkit lebeszélnék.

Találkoztál már különleges, extra vagy éppen bizarr igényekkel?

Alapvetően minden hálónak különlegesnek kellene lennie, de igazán extra, szélsőséges kéréssel még nem fordultak hozzá. De megbirkóznék a feladattal.

A cikkhez nyújtott segítséget köszönjük Sütő Kata belsőépítésznek!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek