Meleg volt, de már engem szeret

Tudjuk, hogy vannak nők, akik szeretnek melegekkel lógni. Tudjuk, hogy vannak nők, akik konstans módon szeretnek bele meleg férfiakba. Azt is, hogy sok házasságban a férj igazából nem a nőkért rajong. De mi van akkor, ha valaki összejön egy pasival úgy, hogy tudja, hogy meleg? És komolyan hiszi, hogy ez nála elmúlt? Nevetni könnyű, de ha belegondolsz: most tényleg, miért?

A probléma addig egzotikum, míg nem érint. Az a sanda gyanú, hogy a szeretett férfi igazából nem a női nemért rajong, viszonylag sok kapcsolatban felmerül, de amikor egy felnőtt nő összejön valakivel, akiről tudja, hogy meleg, és elhiszi, hogy ez miatta elmúlt, felvet bizonyos kérdéseket. Igazából az egész problémát felveti. Mi meg utánanéztünk, és szakértőnk, Higi Vera pszichológus segítségét kértük, hogy segítsen értelmezni néhány szituációt, amiről elsőre azt gondoljuk, ép elméjű ember ilyenbe nem keveri magát.

Ha nem látom, nem is hiszem el

Enikő elmúlt negyven, nagyon attraktív, nőiességét minden külsőségben hangsúlyozza. Túl volt két házasságon, amikor beleszeretett egy nála húsz évvel fiatalabb, jóképű, és roppant szórakoztató fiúba. Rajta kívül mindenki tudta, hogy meleg, csak ők nem, még valószínűleg a srác szülei is, hiszen csak a meleg közösségből választott barátokat. Két éven át szenvedett, mert ő maga is gyanakodott, és minden barátja megkérdezte előbb vagy utóbb, hogy benne hogy nem merült fel a gondolat, hogy sármos pasija esetleg a másik nemhez vonzódik. Tagadás, elfogadás, hazugságok és kényelmetlen helyzetek tengerén túlvergődve szakított végre vele. Nem sokkal később a fiú is beismerte, hogy mi a helyzet. Kicsit azért mindenki fellélegzett, amikor végleg elváltak, de senki sem tudta, hogy most jön csak a java.

Tagadj, veszíts

Tizenévesen erőszakolta meg egy fiú a faluban, ahol felnőtt, a torkához kést szorított. Apja keményen ivott, az anyja csendesen tűrt, neki pedig volt menekülési terve. A korán kötött házasság kiemelte ugyan a családi környezetből, de messzire nem jutott. A kényszerből vállalt frigy nem tartott sokáig, inkább a legközelebbi városba költözött a remélt boldogság reményében, amihez ismét egy rendes, ám gyenge akaratú férfi volt az eszköz. Két gyermeket rabolt el örökre az apjuktól, amikor a következő lehetőségbe kapaszkodva Budapestre szökött egy a táplálkozási lánc alján elhelyezkedő ügynökkel, aki magas volt, férfias, nagy volt a kocsija is, de idővel kiderült, hogy dildóval a kezében tud csak elaludni, és agresszívvá válik, ha szembesítik saját hibáival. Enikő hét év megaláztatás után feladta a közös vállalkozást, és - az ügyfeleket tisztességtelen módon átcsábítva - saját üzletbe fogott.
A két év után, amit egy mindenki számára nyilvánvalóan meleg férfival töltött, nem vágta el a kapcsolatokat a meleg közösséggel, sőt, az új  meleg szomszéd nem csak a legjobb barátja, hanem alkalmazottja is lett. A plátói szerelem addig tartott, míg a szomszéd által nem sokkal azelőtt dobott férfi fel nem tűnt a színen. Valaki, aki 7 évig élt együtt ezzel az Enikő által korábban egekig magasztalt emberrel.

Ma ez a férfi vezeti a cégét. Szexuális együttlétre nem került sor, Enikő mégis hisz abban, hogy ők egy pár. Közel egy éve. Régi barátait az új fiú elüldözte, cégét a csőd szélére taszította. Nehéz ilyenkor elképzelni, hogy Enikő milyen megfontolások alapján áll ki mellette.

A pszichológus szerint

Enikőnek nem igazán megy a tartós kötődés. Az, hogy vonzódik az agresszív típushoz és a melegekhez, valahol a két véglet. Az első típusnál elgondolkoztató, hogy az alkoholista apa és a férfi, aki megerőszakolta, milyen károkat okozott benne. Már írtam arról, milyen fontos, hogy milyen "szeretetnyelvet" tanultunk. Vagyis amit otthon láttunk, azt öntudatlanul magunkba építjük, és ezt a sémát felhasználjuk későbbi párkapcsolataink során. Persze van, aki túljut ezeken a sémákon, és kifejleszti azt, ami számára jó, de ehhez nagyon nagy tudatosság és munka kell, különösen, ha a kezdeti években komolyan sérült az illető. Olyan ez, mint egy növény magja valamilyen genetikai állománnyal (tűrőképes/érzékeny), amit beleültetünk valamilyen talajba (vagy illeszkedik hozzá, és jó neki, vagy nem, vagy megkapja a tápanyagot, vagy nem). Főleg a kezdeti évek során fontos ez, hiszen olyankor még viszonylag védtelen a személyiség. Ez tehát nagyon sok mindent meghatároz, de persze nem szentírás, mindig van lehetőség a fejlődésre. Viszont talán ha így nézzük őt, érthetőbbé válik, hogy miért lett ilyen - a többség számára - fura és érthetetlen, hiszen számára valamiért ez a vonzó, még akkor is, ha szenved tőle.

Házasságba zárva

A rejtőzködés miatt sötétben tapogatózik a legtöbb nő. Egy elfogadóbb világban nem kerülhetne sor olyan házasságokra, amelyben az egyik fél hazudik szexuális orientációját illetően. Nem lenne miért. A hazugságra épített, mindkét félnek sok szenvedést okozó kapcsolatok mellett meglepően sok esetben valódi szeretetről, kölcsönös megbecsülésről, tiszteletről szóló házasságot is találunk, még akkor is, ha az egyik fél szexuális töltetű álmaiban máshol jár. Más esetekben egészen különlegesen szituációk alakulnak ki. Például hogy a pár azt követően is együtt marad, hogy a titok kiderül.

Az embert szeretem, nem a nemét

Az egész világ meghökkent, amikor a népszerű és csinos színésznő, Anne Heche és Amerika kedvenc női komikusa, Ellen Degeneres bejelentették, hogy szeretik egymást. Anne Heche korábban nem adta jelét, hogy leszbikus lenne, és az újságírók kérdésére elmondta, hogy továbbra sem tartja magát annak. Ő egyszerűen beleszeretett valakibe, aki történetesen nő, és őt ez nem tartotta vissza attól, hogy párkapcsolatot kezdjen vele. Szakításuk után újra egy férfi oldalán találta meg a boldogságot. Évekkel később a Szex és New York sztárja, a Mirandát alakító, a valóságban kétgyermekes családanya Cynthia Nixon magyarázta ugyanígy új kapcsolatát, melyet egy nővel kezdett.

Márk már házas volt, amikor számára is egyértelművé vált, hogy valójában meleg. Mivel imádta a feleségét és a gyerekeit, ez a felismerés szinte sokkolta, és eldöntötte, hogy bármi áron megőrzi a családi harmóniát. A felesége egyben legjobb barátja is volt, mindent együtt csináltak, mindenhova együtt mentek. Ő azonban őrlődött. Sosem volt kapcsolata férfival, és nem is akarta, de egy idő után kénytelen volt belátni, hogy nem mehet szembe az ösztöneivel. Élete legfelszabadítóbb élményének nevezi a pillanatot, amikor rájött: ki mással beszélhetné meg legnagyobb félelmeit, titkait, mint a hozzá legközelebb álló emberrel? A neje jól fogadta, és még hat éven át együtt éltek, és később is csak azért mentek külön, mert Márk rájött, hogy így felesége sosem találna magának egy olyan férfit, akivel még élhet szerelmi életet. Sajnos azonban nem csak ilyen nagyszerű jellemek élnek álházasságban. Sokan alibinek használják a családot, és kettős életet élnek. Ferenc például több alkalommal töltötte délutánjait egy nős férfival az ágyában.

"Rengeteg olyan oldal van a neten, ahol tippeket adnak, hogy hogyan kerüld el a lebukást, hol találhatsz diszkrét partnert, sőt sokan keresnek szintén házas embereket, mert azt remélik, így a másik férfinél nem jön el a pillanat, hogy követelőzni kezd, és többet akar majd egy szeretői státusnál."

Úgy mentem hozzá, hogy tudtam, hogy meleg

A Szex és New York egyik epizódjában is feldolgozták a témát

Arról nem tehet a nő, ha átverik, az viszont már elgondolkodtató, ha valaki úgy jár vagy él együtt valakivel, hogy tudja, a párja valójában az ellenkező nemhez vonzódik. Az olyan nők, mint Enikő, akik elhiszik, hogy a szexuális orientáció változtatható, minimum naivak, de vajon mi vezeti azt, aki még ebben sem hisz? Általában sajnos lelki probléma, elzárkózás, túlzott igény a gondoskodásra, kényeztetésre, illetve a férfiaktól való félelem. Kérdés, hogy van-e valaki a környezetükben, aki felhívja a figyelmét a tényre, hogy ez nem vezet sehova. Segítséget kérni sosem késő, még akkor sem, ha olyan kényelmesnek és biztonságosnak tűnik egy szexmentes élet egy kedves férfi oldalán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek