Hogyan kell paradicsomot termeszteni?

Jó tanácsok, hogy lehet saját ízletes és egészséges zöldséget termeszteni

Paradicsomos történet

A saját telkükről származó paradicsom íze és illata egyedülálló. Bárki, aki legalább egyszer kipróbálta az ilyen zöldségeket, megerősíti ezt. Tippeket adunk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a saját termesztésű paradicsomból. Mikor kell vetni, ültetni, és hogyan kell gondozni az ízletes zöldségeket. A paradicsom messziről származó növény. Európába Mexikóból vagy Peruból hozták be, a XVI. században. Kezdetben botanikai érdekességként, az egzotikum egyik elemeként kezelték. Csak kétszáz évvel később került be a konyhába. Azóta a karrierje felgyorsult. Ma már több száz fajtája kapható, és szinte az egész világon termesztik. A napot és meleget kedvelő növények közé tartozik. Jó minőségű, nedvességet megtartó és tápanyagban gazdag talajt igényel. Ahhoz, hogy bőséges termést adjon nekünk, megfelelő kezelésekre van szükség, mint például gyomlálás, metszés, hajtások eltávolítása, mulcsozás, valamint a betegségek és kártevők elleni védelem. A paradicsomtermesztés nehéznek tűnhet, de a finom termés bőven kárpótol a ráfordított időért.

pomidor1 (1)

A paradicsom vetése és egyelése

A kora tavasz a tökéletes időszak a paradicsom vetésére. Ezt a legjobb egy dobozban vagy nagyobb edényben végezni. A tartályba szórt földet bőségesen meg kell öntözni. A magokat csak a nedves talajra szórja ki, és egy deszkával enyhén megnyomkodva óvatosan takarja be őket. Az edényt a legjobb perforált fóliával lefedni. A dobozt világos és meleg helyre kell helyezni. Rendszeresen öntözzük a csírák megjelenéséig. 3-4 hét múlva, amikor a növényeknek már 4-5 levele van, itt az ideje az egyelésnek. A legerősebb palántákat 8-10 cm átmérőjű egyedi edényekbe helyezzük. A növények az első levélpárig be kell ültetni a földbe, ami garantálja a stabil gyökeresedést. A palántákat napos ablakpárkányra vagy meleg üvegházba helyezzük. Szép, meleg időben a növények szellőző helyiségbe helyezhetők. Itt sok érdekes paradicsommag fajtát találhat: https://gardenseedsmarket.com/paradicsom-mag/

Paradicsom kiültetése és gondozása

A palánták kihordása a kertbe vagy a kültéri cserepekbe május közepén kezdődik, amikor már nem fenyegeti az alacsony hőmérséklet. Az erőteljesen növekvő és gyümölccsel teli paradicsomot gyakran meg kell támasztani. A legjobb, ha ültetéskor azonnal behelyezi a megfelelő karókat. A vízbe áztatott dugványokat 50-70 cm-es sorközökkel előkészített lyukakba kell ültetni. Az ültetési mélységnek nagyobbnak kell lennie, mint az a szint, amelyen a növény a cserépben nőtt. A palántát körülvevő talajt úgy kell tömöríteni, hogy a szár körül egy kis mélyedés keletkezzen. Az időjárástól függetlenül a palántákat ültetés után meg kell öntözni. Két-három hét elteltével a fiatal növényeket karókhoz kötik. Használhat finom zsinórokat és szalagokat, amelyek nyolcas alakba vannak kötve, vagy speciális kapcsokat a növényekhez.

shutterstock 63451252

A paradicsom gondozása és betakarítása

A paradicsom olyan növény, amely a kertész gondoskodását igényli. A növekedés kezdetétől fogva megfelelően kell kezelni. Megfelelő metszéssel a növény a gyümölcsképzés felé irányítja a potenciálját. A legjobb megoldás egy vagy két hajtás felnevelése. A növekedés során megjelenő, a levelek sarkában nővő oldalhajtásokat szintén el kell távolítani. Az apró gyümölcsű és determinált vagy bokor paradicsom fajtákat (cseresznye típusú) metszés nélkül termesztik. A fontos ápolási kezelések közé tartozik a gombás betegségek elleni védelem, amelyek a növények gyakori csapása. A növények gyors áttekintése akár naponta is elvégezhető. A paradicsom termesztési műveletek közé tartozik a kiadós és rendszeres öntözés is. Ennek során kerüljük a levelek áztatását, ami a fent említett fertőzésekhez, a nap által okozott megégéshez vezet. Jó gyakorlat az aljzat talajtakarása szerves anyagokkal. Ez lehetővé teszi, hogy vizet takarítson meg, és jobb növekedési és termőkörülményeket biztosítson a növényeknek. A termés betakarítása júliusban, augusztusban kezdődik. A szép színű, illatos paradicsomot akkor szedjük le a bokorról, amikor a szár vége könnyen letörik.

A paradicsom otthon és a kertben nagyon hasznos. A kerti ágyásokba vagy az erkélyen lévő cserepekbe ültetett buja bokrok nemcsak ízletes és nagyon egészséges zöldségek forrásai. Szaguk elriasztja a legyeket, szúnyogokat és más rovarokat. A paradicsom emellett díszítő funkciót is betölthet, főleg, ha formájukban, színükben, méretükben eltérő fajtákat ültetünk egymás mellé. A piacon kapható paradicsommagok választéka számos lehetőséget kínál az érdekes elrendezéshez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek