Vajon megéri megvenni az elektromos fogkefét? Előnyök és hátrányok

Mindannyian egészséges és erős fogakról álmodunk, melyek ráadásul még ragyogóan fehérek is. Sajnos egy átlagos manuális fogkefével ezeket nehéz elérni. Szerencsére azonban vannak már a piacon olyan termékek, melyekkel lényegesen hatékonyabban végezhető a fogmosás. Az elektromos fogkefék valóban jobbak? Melyek használatuk előnyei és hátrányai? Tényleg alkalmasak a fogfehérítésre?

Fogkefe típusok: melyik a jobb, az elektromos vagy a manuális?

Az elektromos fogkefék a markolatba épített elemmel vagy akkumulátorral működnek, a fogkefefejet pedig 3 havonta ajánlatos cserélni. Az alapkategóriába tartozó manuális fogkefék használatával ugyanakkor mindannyian tökéletesen tisztában vagyunk. Műanyag nyéllel és rögzített, nem cserélhető fejjel rendelkeznek. Az ilyen típusú fogkefék használata nem igényel áramot, ha pedig cserélni szeretnénk, akkor egyszerűen kidobjuk, és egy újjal pótoljuk őket.

Klinikai tesztek alapján kijelenthető, hogy a rezgő és forgó mozgást végző elektromos fogkefék alaposabban gondoskodnak a szájüreg egészségéről, mint a hagyományos manuális fogkefék. Ha a rezgő-forgó és pulzáló (azaz 3D-s) modellt választjuk, akkor a manuális fogkefékhez képest akár 100%-kal több lepedéket távolíthatunk el fogainkról. A fogászati eszközökre emlékeztető, kisméretű, kerek fej olyan mozgásra képes, amelyre az emberi kéz nem, vagyis növeli a fogmosás hatékonyságát.

Mi több, számos elektromos fogkefében - mint amilyen az Oral-B is, - beépített, 2 perces időmérő található, melynek segítségével könnyen betartható a fogorvosok által javasolt fogmosási idő.A manuális fogkefékkel gyakran túl rövidre sikerül a fogmosás, és az sem biztos, hogy azt a megfelelő technikával végezzük. Ez előbb-utóbb ki is derül, hiszen a nem kellő alapossággal végzett fogmosást a fogakon felgyülemlett lepedék jelzi.

Az elektromos fogkefék használatával mindezt elkerülhetjük. A fejlett technológiájú modellek 30 másodpercenként jelzik, hogy áttérhetünk a szájüreg egy következő negyedének tisztítására, így nem maradnak a fogmosás során tisztítatlan fogfelületek.

A szónikus elektromos, valamint a kerek fejű elektromos fogkefék összehasonlítása

kep1

Az elektromos fogkefék piacán nem csupán kerek fejjel rendelkező, de szónikus modellek is megtalálhatók. De vajon miben különböznek ezek egymástól? Nos, az első különbség, amit megfigyelhetünk, az a fogkefefej formája, amellyel a fogmosást végezzük.

A szónikus fogkefék feje nagyon hasonló a hagyományos, manuális fogkefék formájához; kialakítása hosszúkás, és söprő mozdulatokat végez. A kerek fejű elektromos fogkefék alakja a professzionális fogászati eszközökéhez hasonlít, és a fogak felületét azok alakjához igazodva tisztítja, így kíméletes, ugyanakkor hatékony fogmosást eredményez. A szónikus fogkeféket mindazok számára ajánljuk, akik érzékeny fogínnyel rendelkeznek. Sokkal hatékonyabban tisztítanak, mint manuális társaik, ugyanakkor nem igazán veszik fel a versenyt a kerek fejű elektromos fogkefékkel. A kerek fej körbeöleli a fogfelületet, így több ételmaradék és lepedék eltávolítására képes. A nehezen elérhető területekre - például a hátsó őrlőfogak környékére - is behatol, ugyanakkor alkalmas az érzékeny fogínnyel rendelkezők fogainak tisztítására.

Miért vegyek elektromos fogkefét? Érvek és ellenérvek

Az elektromos fogkefék számos előnnyel rendelkeznek. A legjobb modellek akár 100%-kal több lepedék eltávolítására képesek, mint manuális társaik. Ennek köszönhetően fogaink hosszabb időre megőrzik tisztaságukat, leheletünk pedig a frissességét. A hatékonyan eltávolított lepedék segít a fogíny és a szájüreg egészségének megőrzésében. A manuális fogkefékkel szembeni további előnyeik közé sorolható a magasabb mozdulatszám. A legkorszerűbb modellek akár 48 800 percenkénti mozdulatra képesek (ez a szám a manuális fogkeféknél 300 és 600 közé tehető).

A legajánlottabb technológia a 3D, amely percenkénti 10 500 rezgő-forgó és 48 000 pulzáló mozgásra képes. Egy ilyen fogkefe használatánál nem kell ügyelnünk a bonyolult fogmosási technikára, mint ahogyan tesszük azt a manuális vagy a szónikus elektromos fogkefék esetében. Mindössze gyengéden a fogakhoz kell nyomnunk a fogkefefejet, amit aztán a fogak felületén egyik fogról a másikra végigvezetünk úgy, hogy minden fogfelületen körülbelül 2-3 másodpercet időzünk. Ne feledkezzünk meg a praktikus akkumulátorról sem! A legkorszerűbb lítiumion-akkumulátorok egyetlen feltöltéssel akár 14 napi működést tesznek lehetővé. A 30 másodpercenként pulzáló, 2 perces időmérő pedig jelzi számunkra, mikor térhetünk át a szájüreg következő körnegyedének tisztítására, így használatával betartható az előírt fogmosási idő és a fogak felületeinek egyenletes tisztítása.

Van-e ezeknek a modelleknek bármilyen hátránya? Nincsen, feltéve, hogy a használati útmutatónak megfelelően alkalmazzák őket. Sokan tartanak attól, hogy az elektromos fogkefék használata kárt tehet a fogzománcban. Azonban a korszerű modellek már olyan nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely jelzi a fogakon vagy a fogínyen túl erős nyomással végzett tisztítást.

Mennyibe kerül egy elektromos fogkefe?

Sok ember hiszi tévesen, hogy egy elektromos fogkefe vásárlása nagy kiadással jár. Az olcsóbb kategóriájú elektromos fogkefék nagyjából 8000-15000 HUF. Természetesen minél fejlettebb technológiával rendelkező terméket választunk, annál magasabb az ár.

kép2.png

Az alábbiak közül választhatunk terméket:

  • Szónikus modellek (például Oral-B Pulsonic Slim)
  • Kis, kerek fejjel rendelkező modellek (bátran ajánljuk az Oral-B Genius 10000N elektromos fogkefét).

Ne feledjük, hogy az adott termék árát alapvetően a rá jellemző funkciók és tulajdonságok határozzák meg. Azt is vegyük figyelembe, hogy a szónikus modellek általában drágábbak, azonban nem hatékonyabbak, mint a 3D technológiával, azaz rezgő-forgó és pulzáló mozgással rendelkező készülékek. 

Egy elektromos fogkefe választásánál több fontos szempontot kell szem előtt tartanunk.

1. Először is győződjünk meg arról, hogy a választott modell 3D technológiával működik, vagyis képes rezgő-forgó és pulzáló mozgást végezni. A 2D-s fogkefék esetében csupán rezgő-forgó mozgásról beszélhetünk, ahol a fogkefefej 45 fokos szögben jobbra és balra mozog. A 3D-s modellek sörtéi rezgő-forgó mozgást végeznek, miközben pulzálással, azaz előre és hátra irányuló mozdulatokkal is tisztítják a fogakat.

2. Egy másik fontos szempont a megfelelő fogkefefej kiválasztása. Számos különböző méretű és formájú sörtekialakítással találkozhatunk, és vásárláskor ügyeljünk arra, hogy az adott fej kompatibilis legyen a markolattal. A kisebb méretű fej azoknak javasolt, akik a nehezebben elérhető területeket szeretnék hatékonyan tisztítani (például az őrlőfogak mögött), illetve gyerekek számára is megfelelő. A nagyobb fejet azoknak célszerű választani, akiknek a fogazata nagyobb, vagy egyszerűen csak kellemesebb élményt nyújt számukra a használata. A különböző típusú fejek mind más-más célt szolgálnak. Fogkefefej választásnál figyelembe vehetjük a sörték különböző állásait, ilyenek például a jobbra döntött sörték, melyek a fogközök és a fogszabályzó réseinek mélyre hatoló tisztítását teszik lehetővé. Ha fogaink vagy fogínyünk érzékeny, válasszunk puha sörtéjű fejet, illetve, ha fehérebb fogakra vágyunk, próbáljuk ki a fehérítő fejet, melynek tulajdonságai hasonlóak a fogorvosi eszközökéhez (például az Oral-B 3D White).

3. Az elektromos fogkefék számos olyan előnyt is kínálnak használóiknak, melyek megkönnyítik és élvezetessé teszik a mindennapos fogmosást. A nyomásérzékelő szenzorok például hasznosnak bizonyulnak, amennyiben a cél az, hogy fogainkat és fogínyünket megkíméljük a túl erős mozdulatokkal végzett fogmosás ártalmaitól.

4. Fontos ellenőriznünk azt is, hogy az általunk választott elektromos fogkefe rendelkezik-e beépített időmérővel, amely segít a megfelelő ideig tartó fogmosásban. A fogorvosok javaslata szerint, a legalább napi kétszer két percig tartó fogmosás az ideális.

5. Egy jó minőségű fogkefe többféle tisztítási üzemmódra képes (például érzékeny vagy fogfehérítő üzemmódok) és csúszásgátló markolattal rendelkezik. A pozícióészlelő technológia segítségével nyomon követhető a fogak tisztításának pontos helye, így egyetlen terület sem marad ki a fogmosásból, valamint fejleszthetjük fogmosási technikánkat is.

Az elektromos fogkefék valóban képesek a fogfehérítésre?

kep3

Fehér fogak említése kapcsán általában hófehér, ragyogó hollywoodi fogsorokra asszociálunk. Azonban azt kevesen tudják, hogy ez a hatás csak nagyon bonyolult fogászati kezelések árán érhető el, melynek során például fogfehérítő eljárást alkalmaznak, extra rétegeket vagy mesterséges koronákat illesztenek a saját fogakra.

Igaz-e az, hogy az elektromos fogkefe már önmagában is segítséget nyújt a fogfehérítésben? A válasz: igen. Ugyanis hatékonyan tűnteti el a kávé, a vörösbor, a dohányzás vagy az egyes ételek okozta felületi elszíneződéseket. Az ilyen típusú elektromos fogkefék használatával fogaink természetes fehérségét hozhatjuk elő. Azonban ha ezzel nem vagyunk elégedettek, további kezelésekért forduljunk fogorvoshoz! Akár a fogászati fehérítés eredményét szeretnénk megtartani, vagy fogaink természetes fehérségét megőrizni, az elektromos fogkefék használatából adódó eredménnyel garantáltan elégedettek leszünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra