Kirobbanó virtuozitás: Ara Malikian

„Ez a pasi egy kész csoda” – kommentelte Ara Malikian egyik rajongója. „Elképesztően tud hegedülni és iszonyú laza. Zseniális zenész és ember. Mint a legnagyobbak. És látnotok kellene szakáll nélkül!”

A bejrúti születésű, örmény családból származó hegedűművész temperamentumos muzsikájában a Közel-Kelet arab és zsidó hagyomány, a közép-európai cigány és klezmer zenei hagyománnyal, az argentin tangóval, és a spanyol flamenco hangzásvilágával keveredik. Malikian jelenleg Madridban él, de az egész világon koncertezik, a napokban éppen Moszkvában lépett fel. Egy hónap múlva, június 29-én pedig a Budapesti Nyári Fesztivál egyik legizgalmasabb idei sztárfellépőjeként Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad koncertet este 8 órától héttagú zenekarával. A műsorban többek között Bach és Bowie, Paganini és a Led Zeppelin szerzeményei is elhangzanak.

Malikian személyében kétségtelenül generációjának egyik legrangosabb és legkifejezőbb hegedűművészével találkozhatunk, aki korán eredeti és személyes stílust alakított ki magának, megtalálta saját hangját, amivel a klasszikus zenei élet és a világzene üde színfoltjává vált. Libanoni örmény család gyermekeként született 1968-ban, első tanára édesapja volt. A tehetséges kisfiúnak a légitámadások alatt is gyakorolnia kellett. Első komoly koncertjét 12 évesen adta, 14 évesen „fedezték fel” – a német Kulturális Minisztérium jóvoltából a következő évtől Hannoverben, később Londonban folytathatta zenei tanulmányait neves professzorok keze alatt, mint például az Alban Berg Quartet tagjai. A zenéjében és alkatában rejlő nyugtalanság arra ösztönözte, hogy felkutassa örmény gyökereit, és az ihletett keresgélés során más kultúrák zenéjét is felfedezte és elsajátította. Malikian sokféle kulturális hatásból, sokféle otthonosságból és nyughatatlan kíváncsiságból építkező zenéje nagyon személyes, nagyon érzelmes, nagyon intenzív és magával ragadó, s eközben mint előadóművész a nagy klasszikus európai hagyomány virtuozitásával és kifejező képességével is megáldott. Hihetetlen szólórepertoárjából a klasszikusok mellett a modern és kortárs zeneszerzők sem hiányoznak. Egy sor elismert zenei világverseny győzteseként is ismertté vált Európában, az USA-ban és Japánban is. 1993-ban a Német Kulturális Minisztérium „Művészi kiválósági” díjat adományozott neki. Öt kontinens több mint 40 országában a világ legfontosabb koncerttermeiben mutatkozott be a Carnegie Hall-tól Havanna és Taipei operaházaiig. Madridban a Királyi Operaház koncertmestere volt, 1995-től duót alakított Serouj Kradjian örmény pianistával. Mindenféle műfajra nyitott, rock és jazzfesztiválokon is fellép. Személyiségére, habitusára jellemző, hogy nemcsak szeret odaállni a jó ügyek mellé, de mint művész hivatásának és kötelességének is tekinti, hogy segítsen. Folyamatosan részt vesz a hátrányos helyzetű emberek és gyerekek életminőségének javítására szerveződő projektekben és akciókban. Minden évben fellép az éhezők megsegítéséért rendezett jótékonysági koncerteken.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek