A fejfájást kiváltó fizikai okok visszaszorítása

Az éhség, a rossz testtartás, a szem megerőltetése és az alváshiány mind fejfájást kiváltó okok lehetnek.

A testtartás javítása

Ne görnyedjen. Ezzel kimozdítja a testet ideális állapotából, és a fej valamint a nyak izmai megrövidülnek. Igazítsa ki testtartását, üljön egyenesen és helyezze lábfejeit a földre. Húzza hátra vállait, és tartsa fejét egyenesen. A fej körülbelül a test súlyának 10%-át teszi ki, így ha előre- vagy leengedi, túlerőlteti és merevvé teszi a nyak és felső hátszakasz tartóizmait.

Ne üljön túl sokáig egy pozícióban. Nyújtsa karjait a feje fölé, és miközben mindkét kezét a magasban tartja, karjai váltogatásával nyújtózkodjon a mennyezet felé, mintha csak egy létrán mászna fölfelé. Forgassa meg vállait körkörös mozdulatokkal – előre, majd hátra. Majd fejét egyenesen tartva és vállait hátra engedve, hajtsa fejét (ne fordítsa) lassan jobbra, amilyen mélyre csak tudja, majd ismételje meg a mozdulatsort a bal oldalra is. Végül, mozgassa fejét körkörös irányban – először az óramutató járásával megegyezően ötször, majd pedig az óramutató járásával ellentétesen ötször.

Ne aludjon görbe pozícióban. Így merevvé válhatnak és megrövidülhetnek a fej és a nyak izmai. Próbálja ki a következő alvópózok valamelyikét:

  • Az első: feküdjön hanyatt egy olyan párnával feje alatt, amely segíti a nyaki görbületet megtámasztani; figyeljen oda, hogy a feje ne legyen magasabban, mint a nyaka.
  • A második alvópóz a magzatpóz: feküdjön az oldalára felhúzott térdekkel, egy kicsi párnával a térdei között, hogy a csípőjét egyenesen tartsa. Figyeljen oda, hogy a nyaka és a feje párnával, ne pedig a vállával legyen alátámasztva. Ennek célja, hogy a feje, a nyaka és a gerince egy vonalban helyezkedjenek el.

A szem megerőltetésének elkerülése

Mindig megfelelő fényviszonyok mellett olvasson. Ha számítógép előtt dolgozik, a mennyezeti világítás tükröződése hozzájárulhat a szemfáradtsághoz. Fordítsa úgy a monitort, hogy a mennyezeti világítás ne tükröződjön vissza róla, vagy használjon tükröződésmentes képernyőt. Tartson rövid szüneteket, hogy megpihentesse szemét, és így elkerülje a szem megerőltetését.

Ha pedig mégis fáj a fejünk, annak kezelése annak fajtájától, intenzitásától és hosszától függ. Az enyhe-középsúlyos fájdalmak enyhítésére elsősorban vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül a nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) egyúttal gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkeznek (pl. az ibuprofén vagy az acetilszalicilsav), illetve vannak még egyéb láz- és fájdalomcsillapítók is, mint a paracetamol. Ezek a szerek enyhülést hozhatnak, mindegy, hogy migrénről, fejfájásról, fogfájásról, derék- vagy ízületi fájdalomról, vagy akár megfázás okozta végtag- és torokfájdalomról van szó. Ilyen gyógyszer a vény nélkül kapható Advil* Ultra Forte (400 mg Ibuprofen), melynek modern lágy kapszulája folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot, ami gyors felszívódást, ezáltal gyors fájdalomcsillapító hatást eredményez. Az fájdalomcsillapító hatás akár 10 perc múlva érezhető.

Advil640

A fájdalomcsillapító készítményeket nem ajánlott hosszabb ideig vagy nagyobb adagokban szedni orvosi konzultáció nélkül. Nagyon erős vagy hirtelen jelentkező, több napig fennálló, ismeretlen eredetű fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni. A kockázatok és mellékhatások tekintetében pedig érdemes elolvasni a betegtájékoztatót.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Oszd meg másokkal is!
Mustra