Ne hagyjuk a férfiakat megbetegedni!

Tény: a férfiak jóval kevesebbet törődnek egészségükkel, mint mi, nők. Nem véletlen, hogy a családokban is a hölgyek figyelnek inkább a családtagok egészségi állapotára, és a betegségek megelőzésére is. Ezért arra kérjük nőtársainkat , hogy figyelmeztessék férfi hozzátartozóikat, barátaikat a prosztatarákszűrés fontosságára, már csak azért is, mert a korai stádiumban megkezdett kezeléssel a szexuális teljesítőképesség is megőrizhető.

Széleskörű, nemzetközi egészségügyi kampányok, az abban részvevő sztárok, előadóművészek szólítják meg a nőket világszerte az emlőrák elleni küzdelem jegyében. A mozgalomnak jól ismert szimbóluma is van: a rózsaszín szalag. Van azonban egy másik szalag is, amelyről jóval kevesebb szó esik, ennek kék a színe. A kék szalag a prosztatarák kockázataira, a rákszűrés fontosságára hivatott felhívni a figyelmet.

A prosztatarák hasonlóan gyakori a férfiak, mint a mellrák a nők esetében, azzal a különbséggel, hogy a prosztatarák a korai stádiumban teljesen tünetmentes, vagy csak olyan tünetei vannak, amelyeket a beteg saját magát megvizsgálva képtelen azonosítani. A 40 év feletti férfiaknak ezért az orvosok rendszeres rákszűrést javasolnak – ez az egyetlen biztos módja a betegség idejében történő diagnosztizálásának. Fontos, hogy hozzátartozóként, barátnőként, feleségként a hölgyek is noszogassák a férfiakat, hogy ne mulasszák el az évente szükséges rákszűréseket.

Jelentős problémát jelent, hogy az egészségügyi felvilágosítás a férfiak körében nem járt olyan sikerrel, mint a nők körében a mellrák elleni kampányok. A férfiak talán azért is ódzkodnak a szűrővizsgálattól, mert – bár nem mondható megterhelőnek – mégis kellemetlen: az orvos a végbél felől, kézzel tapintja ki a prosztatát, annak duzzanatából tud következtetni a betegségre. A vizsgálat lefolyásáról, a szűrési lehetőségekről előzetesen érdemes szakembernél – háziorvosnál, urológusnál, onkológus szakorvosnál – tájékozódni. A dülmirigy, vagyis a prosztata megnagyobbodása még nem feltétlenül utal daganatos elváltozásra, gyakran a prosztatagyulladás jele. Amennyiben a fizikális vizsgálat a prosztatarák gyanúját állapította meg, még számtalan további vizsgálatra van szükség a rák végleges és biztos diagnózisához.

A korán megkezdett kezeléssel van esély a szexuális potenciál megőrzésére

A prosztatarákkal kapcsolatos alapelv, hogy meg lehet gyógyítani a beteget, ha a betegséget korai stádiumban fedezik fel, és csak a prosztatára korlátozódik; ha a betegség áttétet képez, csökken a gyógyulás esélye, bár a betegséget így is stagnáló állapotban lehet tartani néhány évig. A korán felfedezett prosztatarák kezelése 70-90 százalékos esélyt kínál a teljes felépülésre, de tudni kell, hogy súlyos mellékhatásokkal jár, és lelkileg is komoly megpróbáltatást jelent a férfiaknak, akik eközben sem nélkülözhetik partnerük támogatását. Bármilyen gyógymódot is választ ugyanis a kezelőorvos, az nagy eséllyel befolyásolja például a beteg szexuális teljesítőképességét.

Az egyik leggyakoribb és legeredményesebb gyógymód a prosztata műtéti eltávolítása. A korai stádiumban lévő prosztatarákot sugárterápiával is lehet kezelni. Hormonterápiát már az áttétet képzett prosztataráknál alkalmaznak, ennek célja a prosztatarákot növekedésre ösztönző tesztoszteron kiiktatása.

Napjainkban a kemoterápiában új gyógyszerkombinációkat, hormonblokkolókat és más vegyületeket együttesen alkalmaznak a betegség kezelésére. A hagyományos kemoterápiával szemben ezek a kombinációk alkalmasabbak arra, hogy célba vegyék és elpusztítsák a prosztatarák-sejteket, ezzel együtt pedig minimálisra csökkentsék a károsodott egészséges sejtek számát. Az újonnan kifejlesztett gyógyszerek pedig, amelyek a kemoterápia mellett adhatók a betegnek, bizonyítottan meghosszabbítják a túlélési időt, erős fájdalomcsökkentő hatásuk pedig segít, hogy a kemoterápia mellett is teljesebb, értékesebb életet élhessen a beteg.

Reménykeltő, hogy legújabban olyan kemoterápiás módszerrel is kísérleteznek a tudósok, amely már a betegség korai stádiumában is eredményes lehet. A mellékhatásokkal ebben az esetben is kell számolnia a betegnek, de az impotencia nincs közöttük.

A szexuális aktivitás megőrzésére kizárólag a prosztatarák korai stádiumának kezelésekor van esély. Egy amerikai tanulmány szerint e tekintetben jelenleg a sugárterápia, ezen belül is a közel-besugárzás jár a legkisebb kockázattal: a kezelésen átesett, 60 éves betegek 58-98 százaléka tartotta meg szexuális teljesítőképességét.

A felgyógyulásban is sokat segíthetünk

Nincs sziklaszilárd magyarázat arra, hogy a prosztatarák miért alakul ki, ebben minden bizonnyal genetikai, környezeti és hormonális hatások egyaránt szerepet játszanak. Azt viszont az orvosok is gyakorta elmondják, hogy a gyógyulásban nagy szerepet játszik a beteg lelki állapota: életkedve,

pozitív hozzáállása a kezelésekhez. „Brit tudósok” már régen megállapították, de azért magunktól is kitalálhattuk: azok a férfiak, akik maguk mögött érezhetik partnerük támogatását, jobban érzik magukat a prosztatarák-műtét után és nagyobb eséllyel fel is épülnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek