Élj a mának!

Nőuralom a Bookline októberi e-könyves sikerlistáján

Mindössze 3 férfiszerző árválkodik a Bookline E-könyv Top 10-ben, a női szerzők pedig nem csak a maradék 7 pozíciót sajátították ki maguknak, de a dobogós helyek mindegyike is az övék. E. L. James Ötven árnyalat-trilógiájának első két részét Fejős Éva kisregénye, az Éjszaka Bangkokban követi. Egy dolog mindben közös: a carpe diem-életérzés.

Úgy tűnik, az e-könyvek egyre népszerűbbek: egyre több e-könyv-olvasó bukkan fel a metrón, és egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes ebben a formátumban megvásárolni a legújabb regényeket. Korábban még szép számmal fordultak elő klasszikus művek a listán, mostanra viszont a legfrissebb újdonságok vannak többségben.

Bár a Bookline Top 50-jében Nyáry Krisztián magyar irodalmi szerelmeskönyve, az Így szerettek ők már leszorította a dobogó első fokáról az elmúlt hónapok legnagyobb slágerét, az Ötven árnyalat-trilógiát, az e-könyvek terepén még mindig E. L. James regényei a legnépszerűbbek. A sötét ötven árnyalatát és A szürke ötven árnyalatát egy hazai sikerszerző, az e-könyves listán két regénnyel is szereplő Fejős Éva könyve, az Éjszaka Bangkokban követi. A szenvedély és az újrakezdés, a carpe diem-életérzés mintha az egész listára rányomta volna a bélyegét. Fejős Éva Holtodiglan című vámpíros kisregénye a 6. helyig jutott, a sokak által az Ötven árnyalat-trilógiához hasonlított Sylvia Day-regény, a Hozzád kötve pedig a 7. helyen erősíti a romantikus-erotikus vonalat.

A Bookline-sikerlisták állandó szereplője, Fábián Janka innen sem hiányozhat: kizárólag e-könyvben kapható Rozmaring című romantikus kisregénye egy híres magyar bonviván történetét meséli el, aki 1913-ban gőzhajóval érkezik New Yorkba, és mindent egy lapra tesz fel. A lista tanúsága szerint egyébként a férfiak többnyire csak szereplőként vannak jelen a legjobbak között: a női szerzők jócskán lepipálták az erősebbik nemet, ugyanis mindössze három férfiszerzőnek sikerült bejutnia a Top 10-be. Christopher Andersen könyvében nem kisebb sztár, mint Mick Jagger fedi fel titkait ország-világ előtt: a Rolling Stones-frontember cseppet sem szokványos életének legmeredekebb pillanatai egyébként a Bookline Könyvek első saját kiadványában elevenednek meg.

A férfiszekcióban Frei Tamás az egyik nagy visszatérő: a 9. helyen landoló A Megmentőt sokáig nem lehetett kirobbantani a Bookline Top 50-ből, és most már az e-könyvek között is helyet követel magának. (Folytatása, A Bankár pedig most jelent meg e-könyvben.) Végül, de nem utolsósorban Csíkszentmihályi Mihály sikerkönyve, a 10. helyen álló Flow – Az áramlat is valami hasonlót kutat, mint a listán szereplő kiadványok többsége: a boldogságot, az ideális életet és a tökéletes egyensúlyt. Persze előfordul, hogy ennek megtalálásához nem éppen egyszerű az út, erről mesél Papp Diána második regénye, a Bodza Bisztró (8.), amelynek nagyvárosi hősnője örökösként váratlanul egy kis bükki faluban találja magát. A fiatal szerző első könyve, a Szerdán habcsók után ez a történet is azokat szólítja meg, akik csalódtak, de nem félnek újrakezdeni, vagy legalábbis átértékelni azt, amit életnek hívunk.

 pozíció  szerző  cím  kiadó
1 E. L. James  A sötét ötven árnyalata Ulpius-ház Kiadó
2 E. L. James  A szürke ötven árnyalata Ulpius-ház Kiadó
3 Fejős Éva  Éjszaka Bangkokban Ulpius-ház Kiadó
4 Fábián Janka  Rozmaring Ulpius-ház Kiadó
5 Christopher Andersen  Mick Jagger - Egy féktelen zseni extrém élete Bookline Könyvek
6 Fejős Éva  Holtodiglan Ulpius-ház Kiadó
7 Sylvia Day  Hozzád kötve Ulpius-ház Kiadó
8 Papp Diána  Bodza Bisztró Bookline Könyvek
9 Frei Tamás  A Megmentő Ulpius-ház Kiadó
10 Csíkszentmihályi Mihály  Flow - Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája Akadémiai Kiadó
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek