Tudtad, hogy az ínyproblémák a fogak elvesztéséhez vezethetnek?

Nem fáj, csak fogmosáskor vérzik? Esetleg duzzadt és vörös? Mi az? Gyulladt fogíny. Először csak a rátapadt foglepedék, majd a masszív fogkő okozza a gyulladást. Ha nem kezeljük, a fogínygyulladás akár a fogak elvesztésével is járhat.

Egészségügyi felmérések szerint négyből három ember ínyproblémáktól szenvedhet. Statisztikák mutatják azt is, hogy a gyulladásos ínybetegségek a fogszuvasodáshoz hasonlóan a leggyakoribb szájüregi betegségek közé tartoznak. A fogínygyulladás és fogínysorvadás a felnőtt lakosság egyre nagyobb részét érinti, és leginkább a nem megfelelő szájhigiénia okozhatja. Az étkezés után a szájüregben felhalmozódó plakk által kiváltott ínygyulladás azonban minden korosztályt érint.

Tudj meg többet az ínyedről!

A legnagyobb gond az, hogy fájdalmat nem érzünk, ezért magát az ínyproblémát sem ismerjük fel. Így orvoshoz is már az utolsó pillanatban fordulunk. Sőt, van, aki éveken át szenved a kezeletlen problémától. Az életen át tartó egészséges fogak megőrzésének alapja, hogy képesek legyünk felismerni az ínyproblémák tüneteit, és tudjuk, hogyan ápoljunk az ínyünket.

Amit mindenképpen tudnod kell

- Ha nem helyes technikával vagy megfelelő gyakorisággal mosol fogat, azzal a foglepedék lerakódását segíted elő.

- A fogak felületére tapadó vékony rétegű plakk, vagyis a foglepedék baktériumai olyan toxinokat bocsátanak ki, amelyek magát az ínygyulladást okozzák.

- A kezeletlen ínygyulladás előbb ínyvérzéshez, majd pedig parodontózishoz vezethez, ami sajnos a fogak elevesztésével járhat.

- Sajnos az ínygyulladással ellentétben a parodontózis visszafordíthatatlan. Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerd az ínyproblémák jeleit.

A cikk jövő heti folytatásában a fogínybetegségek jeleiről lesz szó.

Oszd meg másokkal is!
Mustra