„Anya, de miért ünnep valaki halála?” Ez a mese segít elmagyarázni a húsvét lényegét

20220404 173134

Ha a nyúlon túl szeretnéd elmesélni gyermekednek, mit is jelent a húsvét, nehéz helyzetben találhatod magad. Lackfi János legújabb mesekönyve azonban segít!

 Az Igaz mese…- sorozat immár háromtagúvá bővült: a karácsony és a Mikulás történetét ismertető könyvecskék után az ünnephez időzítve megjelent az Igaz mese a húsvétról is, mely nem kis fába vágja a fejszéjét: óvodáskorú gyermekeknek meséli el a kereszténység legnagyobb ünnepének sztoriját. Jézus kereszthalála és feltámadása felnőtt szemmel nem tűnik tipikus mesealapanyagnak, de a Horvát Ildi illusztrációival megjelentetett kötet képes úgy nyúlni a témához, hogy az valóban gyerekekhez szóljon – és emellett ne mismásoljon.

Lackfi János húsvéti meséjét az egyedi illusztrációk is különlegessé teszik
Lackfi János húsvéti meséjét az egyedi illusztrációk is különlegessé teszikKálmán Szonja

A lényeget emeli ki Lackfi János

Az Igaz mese a húsvétról Jézus földi működésének szenteli a legnagyobb figyelmet, nem titkolva, hogy ez milyen véget ért, de nem is a kereszthalál részleteit kidomborítva. A csodatételek, a tanítások nagyobb felületet kapnak, ezáltal abban segít a mesekönyv, hogy a kereszténység és legnagyobb ünnepe lényegét tudja egy óvodás saját szintjén felfogni, megérteni. Kedves képi világa és nyelvezete segít abban, hogy valóban mese lehessen, de a Biblia szellemiségében megírt sorok azt is szavatolják, hogy az igaz jelző a helyén legyen a címben.

Istenképe atya, jóságos, cseppet sem ijesztő
Istenképe atya, jóságos, cseppet sem ijesztőKálmán Szonja

Meséléséhez valójában nem kell több, mint tíz perc, ideális lesz így esti mesének. A gyermekeiket az erőszakosnak gondolt bibliai részletektől megóvni szándékozók igényeit is kielégíti az, ahogyan Lackfi János kiemelte a történet általa lényegesnek vélt, valójában is kulcsfontosságú történetelemeit, és a lezárás is igazán megnyugtató: a fiát feláldozó Isten sokkal inkább gyengéden gondoskodó apaként jelenik meg, mint érthetetlenül viselkedő felnőttként.

Nem csak hívők gyermekeinek ajánljuk

Az Igaz mese a húsvétról valójában nem csak ilyenkor aktuális: a nagyhét eseményein túlmutató története erre alkalmassá teszi, bár én szívesen mesélem a karácsonyi és mikulásos történetet egész évben, és gyermekeim sem szoktak tiltakozni, kizárólag évszaknak és ünnepkörnek megfelelő mesét követelve helyettük.

Templomba járó gyerekeknek segít megérteni az ünnep lényegét, de olyan családoknak is ajánlom, akik nyitottan, ha nem is feltétlenül hívőként közelednek a húsvét eredetéhez

Ha szeretnéd, hogy gyermeked ne csak a csokitojásra asszociáljon a húsvét szó hallatán, hanem értsen meg valamit abból is, hogyan alakult ki ez az ünnep, érdemes megvenni a kötetet: akár húsvéti ajándéknak is jó választás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra