Lehet kenyér és kalács a húsvéti menüben? Dietetikus mondja el, hogyan csinálhatod a legjobban

Húsvét közeledtével annak jártunk utána, vajon mennyire tesszük tönkre egész évben gyűjtögetett egészségünket és a nyárra tervezett beach bodyt a húsvéti sonkás szendvicsekkel. A dietetikus nagyon jó hírekkel szolgált.

Kérdésünkre Gombos Anett dietetikus elsőként azt hangsúlyozta: a kenyér pró és kontra kérdésében nem létezik egyetlen jó válasz. 

„A kenyér és a kalács nem kell, hogy mumus legyen, ha az ember nem beteg. Az egészséges táplálkozás keretein belül ezek mértékkel nem tiltólistás fogások,

ám vannak olyan megbetegedések, melyek esetében egészen más a helyzet” – kezdte a szakember. 

„A magasabb rosttartalmú kenyérfélék sokkal egészségesebbek, hiszen nagyon jótékony hatással vannak a szénhidrát-anyagcserére, így ha nemcsak egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor akár az inzulinrezisztencia vagy a PCOS esetén is ajánlottabbak. Tévhit az, hogy egészségtelenek ezek, mert toxinokat tartalmaznak. A megállapítás ugyan lehet valós, de ahhoz nagyon sokat kellene enni belőlük, hogy valóban bajt okozzanak a szervezetben” – fűzte hozzá.

Gombos Anett úgy véli, a legjobbat akkor tesszük magunknak, ha megesszük a húsvéti szendvicset egy-egy vékony szelet kaláccsal, és mellé jó sok zöldséget: salátát, újhagymát fogyasztunk. 

„Általános szabály, hogy a legjobb, ha változatosságra törekszünk, és amennyiben egészségesek vagyunk, ehetünk az egyik nap akár egy hagyományos sós kiflit, majd eszünk másnap egy korpás kiflit, utána félbarna kenyeret, esetleg rozskenyeret.

A változatosság és a mértékletesség a lényeg, mint mindig és mindenben”

– hangsúlyozza a szakember, aki azt mondja: kenyér vagy kalács, teljesen mindegy, a diétánkat nem fogják elrontani a mértékkel fogyasztott húsvéti adagok. 

Dietetikusunk hozzáfűzte: egészséges ember esetében mind felnőttnél, mind gyermeknél manapság az országosan is ismert Okostányér a mérvadó, mely szerint ünnepek alatt és attól függetlenül is a tányérunk egyharmad részét a gabonafélék alkossák minden étkezéskor. Ebbe a kategóriába tartozik a kenyér, kifli, zsemle, kalács is, és az ismert köreteink, például a rizs és a tészta. 

„Az Okostányér felnőttszabályai azt is kimondják, hogy viszonylag kevés zsiradék, só, cukor kerüljön a szervezetünkbe”

– emelte ki.

Egy fülnyi elég egy napra
Egy fülnyi elég egy napraRocky89 / Getty Images Hungary

„Válaszd elsősorban az évszaknak megfelelő, szezonális, frissen fogyasztható alapanyagokat és a kevésbé feldolgozott élelmiszereket. Ha teheted, részesítsd előnyben a hazai, helyben termelt alapanyagokat. Igyál elegendő folyadékot, étkezz rendszeresen, naponta 3­-5 alkalommal, változatosan, és ha lehet, a napi ételed fele zöldség és gyümölcs legyen” – fogalmazta meg a szakértő a dietetikusok általános ajánlását. 

Gombos Anett azt mondja, ha ezeket a szabályokat követjük húsvét napján is, akkor egészen biztosan egészséges marad az étkezésünk néhány szelet kalács, kenyér és sonka mellett is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra